Korvatulppien osto on pieni hinta kuulon suojelemisesta. (KUVA: Wikimedia Commons)

 

Monet suomalaiset tykkäävät käydä vapaa-ajallaan tanssimassa ja juhlimassa yökerhoissa. Samoin myös musiikkifestivaalit ovat etenkin nuorisolle erittäin mieluisia tapahtumia kesäisin. Olen itsekin viettänyt runsaasti aikaa kyseisissä paikoissa saaden uusia ystäviä, ja sen takia suhtaudun järjestettäviin tapahtumiin hymysuin. On kuitenkin yksi asia mikä saa kulmakarvani kurttuun melkein joka kerta: valitettavan harva käyttää musiikkia kuunnellessaan korvatulppia.

Festivaaleilla korvat ovat koetuksella. Alueella kävellessä saattaa huomata, että pelkkä ihmismassa saa äänillään desibelitasot nousemaan vaarallisen korkeaksi. Siihen kun lisätään vielä itse musiikin kuuntelu, joka pahimmassa tapauksessa tehdään eturivin kaiuttimien edessä, voi huomaamattaan vahingoittaa kuuloaan.

Pelottavan moni ei ymmärrä tai halua ymmärtää tilanteen vakavuutta. Konserttien ja festareiden äänenpainetasot liikkuvat noin 90-100 desibelissä. Se tarkoittaa, että viimeistään kahden tunnin jälkeen jatkuvassa melussa oleminen aiheuttaa riskin kuulon vaurioitumiseen. Se voi tehdä tilapäisen kuulon aleneman ja/tai tinnituksen, joka levon jälkeen palautuu normaalitasolle, tai suoraan palautumattomia kuulovaurioita, joista seuraa loppuiäksi pysyvä meluvamma.

Uskon tietäväni mistä korvatulppien käytön vähyys johtuu ja miten sitä voisi parantaa. Yökerhoissa ja festivaaleilla oleskellessa huomaa hädin tuskin yhtäkään kylttiä, joka varoittaisi melusta ja ohjeistaisi käyttämään korvatulppia. Myös yleisillä terveystarkastuksilla terveydenhoitajan tulisi painottaa kuulon suojelemisen tärkeyttä niin musiikkitapahtumissa, kuin arjessa.

Minulle isosiskoni opetti jo pienenä korvatulppien merkityksen. On päivänselvää, että kaikilla ei ole välttämättä samanlaista lähtökohtaa asian suhteen. Sen takia vanhempien velvollisuus olisi mielestäni puhua useaan otteeseen kuulon suojelemisesta ja tarkistaa, että lapsen lähtiessä mahdollisen melun keskelle hänellä olisi korvatulpat mukanaan.

Kun otan asian esille kaveriporukassa ja kehotan heitä käyttämään korvasuojaimia, kuulen usein vastauksen: “Kuuloni on menetetty jo, sillä ei ole enää mitään väliä.” Tämä on yleinen väärä käsitys, sillä vioittunutta kuuloa pitäisi entistä enemmän suojella melulta. Toivon todella, että ryhdymme valistamaan muiden tärkeiden asioiden lisäksi myös kuulon suojelemisesta enemmän.

 

Lähteet:

https://www.kuuloliitto.fi/vapaa-ajan-melu/

https://fi.wikipedia.org/wiki/Melu

 

Jussi Koskela