Aikuinen, tiesitkö että olet roolimalli?

Ei tarvita kun lyhyt vierailu kuvapalvelu Instagramissa tai iltapäivälehden verkkosivuilla ja käy ilmi että valtaosa negatiivisten, arvostelevien ja halventavien kommenttien jättäneistä on aikuisia. Onko tämä se käytösmalli, mitä me haluamme opettaa jälkipolvillemme?

Lasten koulukiusaaminen on paljon tapetilla, siitä huolestuneena keskustellaan ja mietitään miten saadaan kiusaaminen loppumaan.
Eikö kukaan mietti että ehkä meidän aikuisten pitäisi katsoa peiliin?
Ei ne lapset itse itseään kasvata, me aikuiset kasvatamme heidät opettamalla käytöstapoja, mutta myös omalla esimerkillämme.
Viidakkopoika Tarzan käyttäytyi kuin apina, koska hänet kasvatti apinalauma.
Vertaus on piirretystä, mutta fakta paikkansa pitävä. ME AIKUISET kasvatamme lapset meidän arvojen mukaan ja opetamme käyttäytymään.
Tämän hetken yksi ajankohtainen koulukiusaamisen lisäksi on nettikiusaaminen.
On huomattavissa että nettikirjoittelijat todella osaavat käyttää sananvapauttaan hyödyksi, törkeitäkin mielipiteitä julkaistaan hyvin kevyesti julkisesti eri keskustelupalstoilla, sekä sosiaalisen median kanavilla. Meillä kun on täysi oikeus ilmaista mielipiteensä, oli se sitten kuinka loukkaava tai ala-arvoinen. Kommentit usein julkaistaan miettimättä toista erittäin tärkeää seikkaa, käytöstavat.
Onko niin että sananvapaus painaa nykyajan yhteiskunnan mittakupissa enemmän kuin käytöstavat?

“ Jos äiti haukkuu netissä ihmisiä rumiksi, miksi minä en saisi tehdä niin?”

Ei ole ihme, että kiusaaminen lasten keskuudessa on huolettavan yleistä. Lapset imevät esimerkkiä omista vanhemmistaan, mutta myös muista aikuisista.
Käyttäytymällä somessa vastuuntunnottomasti, muita arvostelemalla ja kiusaamalla, välitämme kuvan nuorille, että se on hyväksyttävää. Se mitä aikuiset tekevät, tekee moni lapsi ja nuori perässä.
Tuskin kukaan nettikiussava aikuinen heittäisi samoja halventavia kommentteja lapsilleen, mitä netissä paukuttaa esimerkiksi julkisuudesta tunnettujen ihmisten kuvien kommentteihin, mutta voimme olettaa käytöksen kertovan hänen arvoistaan ja käytöstavoistaan. Nämä ovat juuri niitä asioita jotka välittyvät hänen lapsilleen hänen esimerkkinsä kautta.
Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka moni “nettikiusaavista” aikuisista voisi esitellä kirjoittamiaan kommentteja jälkipolville ylpeydellä iltapalapyödässä?
Tai miten nämä nettikiusaajat reagoisivat siihen, jos heidän lapsensa jäisivät kiinni vastaavasta nettikäyttäytymisestä?

Toki on poikkeuksia. Mielenterveysongelmia,sairauksia yms. joka vaikuttaa käytökseen eikä ole vanhempien,tai edes välttämättä lapsen käsissä, miten hän käyttäytyy, mutta yleisesti ottaen lapset ovat meidän ”tuotoksia” ja heijastavat vanhempiaan. Tarkoitukseni ei ole yleistää, mutta surullinen pointti on että ME AIKUISET kasvatamme niitä kiusaajia! Meillä on valta ja mahdollisuus vaikuttaa, ei käytetä sitä väärin.
Sen sijaan että jeesustellaan, ja pohditaan miten saadaan kiusaaminen loppumaan, olisi syytä panna valtaosa aikuisista käytöskouluun. Väitän että kiinnittämällä huomioita enemmän aikuisten käyttäytymiseen, vaikutukset näkyvät myös lasten käytöksessä. Aiheeseen olisi syytä perehtyä yhtä huolellisesti kun ilmaston muutokseen.

Kuva: https://svgsilh.com/image/2027487.html

Suvi Pitkänen