Oyama – suuri vuori (Kuva instagram: becomeoyama)

Oyama tarkoittaa japaniksi suurta vuorta. Samalla se kuvastaa missiota, jonka tarkoituksena on rakentaa vuoren varmoja yksilöitä, jotka kestävät kaikki myrskyt ja säät.

Oman kokemuksen kautta muiden avuksi

Erottuaan pitkäaikaisesta parisuhteesta ja ensirakkaudestaan Niklas Zilliacus masentui vaikeasti ja kävi läpi itsetuhoisia ajatuksia. Terapian ja psykoterapian avulla Niklas oppi paljon itsestään sekä arvokkaita psykoterapian työkaluja. Tällöin hän ajatteli, että psykoterapian opetukset olisivat hyödyllisiä kaikille.

Viimeiset kuusi vuotta Niklas on intohimoisesti työskennellyt terveysteknologian parissa, etsien ratkaisuja mielenterveysongelmiin. Henkilökohtainen kiinnostus psykologiaan ja mielenterveyteen sai hänet näkemään haasteita ympärillä olevien ihmisten sekä perheen sisällä.

Niklas yhdessä työparinsa ja mentorinsa, psykologin Kristofferin kanssa, alkoivat työstämään ensimmäistä sovellusta, joka ei saanut tuulta alleen. Pitkän työskentelyn jälkeen Oyama- sovelluksen ensimmäinen versio julkaistiin sopivasti mielenterveyspäivänä lokakuussa.

Anonyymia vertaistukea

Apua mielenterveysongelmiin haetaan usein liian myöhään. Sovelluksen tarkoitus on auttaa lievien ongelmien kanssa ja tarjota matalan kynnyksen apua. Tarvittaessa ihmisiä voidaan myös ohjata eteenpäin. 

Oyama- sovelluksessa on kaksi eri puolta. Etusivu koostuu muiden käyttäjien kirjoituksista. Sovelluksen ideana on, että käyttäjät voivat anonyymisti jakaa mitä tahansa tuntemuksia. Anonyymiteetti tekee sovelluksesta matalan kynnyksen paikan, jossa jakaa niin ilot kuin surut. Yhteisöllisyyttä sovellukseen tuo halaus- toiminto. Muiden käyttäjien päivityksiä voi myös lukea ja kommentoida.

Sovelluksessa on myös virtuaalipäiväkirja. Tulevaisuudessa päiväkirjatoimintoon tulee yhdessä psykologin kansaa kehitettyjä kysymyksiä, joiden avulla omien tunteiden läpikäyminen helpottuu.

Kansainvälisesti kasvava sovellus

Pohjoismaissa julkaistu Oyama on saanut lämpimän vastaanoton. Aktiivisia käyttäjiä tulee koko ajan lisää ja lanseerauskuukaudesta odotetaan menestyksekästä. Jo ennen julkaisua oli kuitenkin selvää, että sovellukselle on tarvetta. Beta-version käyttäjien mukaan sovellus on aidosti hyödyllinen ja tarvittava.

Kielenä toimii tällä hetkellä englanti, mutta tulevaisuudessa mahdollistetaan myös kotimaiset kielet.

”Lähdettiin liikkeelle englanniksi siitä syystä, että voidaan tuoda käyttäjiä mukaan myös pohjoismaiden ulkopuolelta. Uskomme, että vertaistuen avulla moni voi auttaa toisiaan. Sovelluksella ei ole rajoitusta missä, tai kuinka monta käyttäjää voi olla yhtäaikaisesti. Mitä enemmän tarinoita ja käyttäjiä, sitä enemmän vertaistukea”. Niklas kertoo.

#findyourbalance

Oyaman pääfilosofia on auttaa yksilöitä löytämään oma tasapainonsa. Kun on tasapainossa itsensä kanssa, on helpompi auttaa ja ottaa muut huomioon. Tarkoituksena on jakaa positiivista energiaa ja muuttaa ajattelutapoja huomioonottavaksi ja positiivisemmaksi. Vastaantulijoille voi hymyillä, kaupankassalle voi puhua kohteliaasti ja kritiikin voi antaa rakentavasti. #findyourbalance- liikkeen pyrkimys on auttaa puhumaan vaikeista asioista ja sitä kautta löytämään tasapainon.