kuva: Rudi Rok.

Maaliskuussa 2020 iski yhteiskuntaa järisyttänyt koronapandemia. Marraskuun lopulla työ- ja elinkeinoministeriö tilastoi kokoaikaisesti lomautettuja työttömiä työnhakijoita yhteensä 57 967 ja muita työttömiä työnhakijoita 253 765. Kriisin vaikutuksista kärsivät eniten palvelualan työntekijät. Lomautetuista työttömistä työnhakijoista kolmanneksi eniten oli ravintola- ja suurtaloustyöntekijöitä, neljänneksi eniten tarjoilutyöntekijöitä.

Jotkut palvelualan työntekijöistä ovat joutuneet vaihtamaan alaa pakosta, toiset omasta tahdosta. Miranda Suvanto, 28, on korona-ajan alanvaihtaja. Hän päätti tämän vuoden marraskuussa pitkän sairausloman päätteeksi irtisanoa itsensä unelma-ammatistaan vastaanottovirkailijan tehtävistä Hotel Kämpistä ja ryhtyä taiteilijaksi. Matka taiteilijaksi ei ollut itsestäänselvyys. Miten matka taiteilijuuteen on muodostunut? 

 Miranda sanoo, että hänen työhistoriansa on värikäs:

 “Lukion jälkeen työskentelin myyjänä. Vuonna 2014 työskentelin Afrikassa vapaaehtoistyöntekijänä eläintenhoidossa. Olen matkustellut paljon ja lähdin Barcelonaan vuonna 2016 etsimään itseäni. Siellä vahvistui ajatus, että haluan matkailualalle. Minua kiinnosti hotellielämä. Opiskelin Porvoon Haaga-Heliassa vuonna 2017 ja vuoden opiskelun jälkeen sain harjoittelupaikan Hotel Kämpistä. Harjoittelu kesti 1,5 viikkoa, jonka jälkeen sain sieltä myös kesätöitä. Tämän jälkeen sain vakituisen työpaikan, jonka seurauksena koulu jäi kesken. Minulla oli myös ajatus, että lähtisin ulkomaille hotelliin töihin jossain vaiheessa.”

Tämä ajatus ei kuitenkaan toteutunut. 

Miranda sairastui masennukseen tämän vuoden tammi-helmikuun vaihteessa työuupumuksen vuoksi. Hän arvelee, että kaksi vuotta yötöitä on varmasti vaikuttanut asiaan. 

 “Olin ihan varma, että palaan vielä hotellille töihin sairausloman jälkeen. Hotellin työntekijät ovat kuin oma perhe, siellä kaikki puhaltavat yhteen hiileen”, Miranda sanoo. 

 “Parasta oli työn kirjavuus. Mikään päivä ei ollut samanlainen. Asiakkaita tuli ympäri maailmaa, ja sain työskennellä henkilökohtaisena assistenttina heille. Koin, että tein arvokasta työtä auttaessani heitä.”

 Mirandan työt olisivat jatkuneet koronasta huolimatta. 

 “Korona oli kuitenkin syy, miksi hotellilla ei ollut antaa masennuksesta toipuvalle ihmiselle töitä. En pystynyt samanlaiseen työtahtiin, mikä aiemmin oli. Työtahti on vain kiristynyt lähtöni jälkeen. Kesän aikana tuli paljon lomautuksia ja työnkuva on vaihtunut paljon”, Miranda kertoo. 

Mirandan tekemää taidetta. Kuva: Rudi Rok.

 Taide on terapiaa 

Miranda tekee abstraktia taidetta. Kipinä taiteeseen syttyi helmikuussa, kun hän kävi ostamassa äidilleen maalaustarvikkeita. Siinä samalla hän osti myös tarvikkeita itselleen kokeilumielessä:

 “Kävimme yhdessä taidekaupassa, jossa sai kokeilla maalausta. Kokeilin sellaista tekniikkaa, jossa värit hylkivät toisiaan. Se vei heti mukanaan. Olen sen jälkeen opiskellut maalaamista itsenäisesti kotona.” 

 “Maalaaminen on selviytymiskeinoni masennuksesta. Taide on terapiamuoto minulle”, hän kertoo.

Taiteesta ammatti

Nyt hän kuuluu viiden hengen taiteilijaryhmään, joka toteuttaa hyväntekeväisyystaidenäyttelyn M’aterian 12.12. – 30.12.2020 Arabianrannassa Helsingissä. M’ateria on kristillinen joulun ajan taidenäyttely, jonka teosmyynnin tuotot käytetään hyväntekeväisyyteen jakamalla ruoka-avustusta sitä kaipaaville Wings of Saints Ry:n kautta. Esillä on taiteilijoiden teoksia ja desingia. Viikonloppuisin ohjelmassa on myös koko perheen taidetyöpajoja.

“M’aterian tarkoituksena on ruokkia sieluja ja sitä kautta myös ihmisiä. Myymälässä on paljon tilaa, ja se on koronaturvallinen tapahtuma. Sen tarkoituksena on myös lohduttaa ja antaa hyvää oloa”, Miranda kertoo.

kuva: Rudi Rok.

Yrittäjyys korona-aikana

Yrittäjyys voi tuntua suurelta riskiltä näin korona-aikana, mutta Miranda kertoo, että häntä on tuettu taiteilijuudessa:

“Minua on tuettu hirveästi, olen kokenut yhteisöllisyyttä ja minulla on ollut paljon apua ympärillä. Tuemme toinen toisiamme.” 

Tulevaisuutensa Miranda näkee valoisana:

“Tarkoitukseni on elää hetkessä. Joka päivä, kun herään, olen onnellinen. On tärkeää, että elämä on tasapainossa. Koronan takia ihmisillä voi olla epävarmuutta, mitä tulevaisuudessa tulee tapahtumaan. Minulle on annettu uusi mahdollisuus jatkaa omaa elämää juuri sellaisena kuin olen.”

M’ateria on avoinna: 12.12. – 30.12.2020, ma-pe klo 12-19, la-su klo 12-17. Suljettu joulunajan 24.- 27.12.2020. Osoite: Arabia 135, Hämeentie 135, Helsinki. 

Jutussa on käytetty lähteinä Työ- ja elinkeinoministeriön sivuja sekä TEM/ Työnvälitystilasto ja URA-järjestelmää.