Henri Kontinen ja hänen nelinpeliparinsa John Peers vuonna 2018. (Flickr.com)

Jälleen Australian Avoimissa menestynyt Henri Kontinen on lajissaan vieläkin aliarvostettu sekä suhteellisen tuntematon hahmo suomalaiselle urheiluyleisölle. Hän ei tee itsestään koskaan numeroa.

Viime sunnuntaina maailman tenniskansa pääsi jälleen todistamaan kauden ensimmäisen arvoturnauksensa loppuhuipennusta, kun Australian Avoimissa oli finaalipäivä. Serbian ”hevonen” Novak Djokovic päihitti Espanjan ”matadorin” Rafael Nadalin miesten kaksinpelin finaalissa erin 3-0. Suomalaisittain turnauksen loppuhuipennus nähtiin myös sunnuntaina, Henri Kontisen, sekä  hänen parinsa John Peersin kohdatessa miesten nelinpelin finaalissa ranskalaiskaksikko Nicolas Mahutin ja Pierre-Hugues Herbertin. Suomalaisaustralialaisen parin hävitessä finaalin, mieleeni heräsi kysymys siitä, kuinka moni suomalainen edes oikeastaan seurasi suomalaisen tennissupertähden otteita koko turnauksessa?

 

”Kontinen on edelleen liian monelle se

kakkoskategoriaan putoava urheilija”

 

Aliarvostettu!

Kontinen on Suomessa valitettavasti edelleen monelle se tenniksen ”kakkoskategoriaan putoava pelaaja”, pelatessaan ainoastaan nelinpeliä, eikä suurinta ja mahtavinta kaksinpeliä, tuota tenniksen ehdotonta kuningasta, jota myös kaikkien aikojen suomalainen tennispelaaja Jarkko Nieminen pelasi. Olisikin mielenkiintoista saada tietää mitä mieltä on Kontisen arvostuksesta miehen nelinpelipari, australialainen John Peers tai vaikka Jarkko Nieminen.

Ihmettelen kuitenkin edelleen, miten on mahdollista, ettei kaksinkertaista tenniksen Grand Slam-voittajaa noteerata vieläkään riittävästi, hän kuitenkin pelaa lajinsa joukkuepelin eli nelinpelin äärimmäisellä huipulla sekä olleensa nelinpeli rankinglistan ykkösenä, lajissa jota on tituleerattu maailman toiseksi vaativimmaksi päästä huipulle, heti jalkapallon jälkeen. Nämä ovat meriittejä, joita kovin monella suomalaisella urheilijalla ole tarjota.

Vika ei ole pelaajassa

Aliarvostetuksi tuleminen ei sinänsä ole pelaajista kiinni, vaan hyvin pitkälti kyse on lajiarvostuksesta. Se on tavallaan sääli, ettei tässä hiihdon ja jääkiekon ”kehdossa” vieläkään ymmärretä täysin tenniksen vaativuutta, puhumattakaan arvostuksesta. 2016 toinen sija Vuoden Urheilija-äänestyksessä antoi kuitenkin jo viitteitä paremmasta. Tennispelaajat juhlivat valtaväestön kanssa tärkeissä tilaisuuksissa, ovat maailman parhaiten palkattuja urheilijoita sekä ovat aina ehdolla, kun puhutaan koko maailman parhaista mies-ja naisurheilijoista.

Henri Kontinen on tällä hetkellä ehdoton supertähti, vaikka liian monien suomalaisten mielestä vain tavallinen huippu-urheilija.

Matias Kanerva ( Kuva: Bee Hellén)