5.10.2018

José_Mourinho_(cropped)
Jose Mourinhon luotsaama suurseura Manchester United on Valioliigan sarjataulukossa vasta kymmenentenä./ Wikimedia

Valioliigan suurseura Manchester Unitedin kausi on alkanut odotuksiin nähden huonosti. Neljästä edellisestä pelistä ei ole tullut lainkaan voittoja ja Jose Mourinhon valmentama seura on Valioliigassa vasta kymmenentenä. Ulkopuolelta tulee painetta ja myös joukkueen sisällä kipinöi.

Ongelmia jo kauden alla

Alexis Sanchez
Chileläispelaaja Alexis Sanchez ei saanut ManUn Yhdysvaltojen harjoitusleirille, sillä hän sai 16 kuukauden vankeustuomion veropetoksista./ Wikimedia

Ennen Valioliiga-kauden 2018-2019 alkua Manchester Unitedissa kuohui. Chileläishyökkääjä Alexis Sanchez ei matkustanut joukkueensa mukana harjoitus –ja pelileirille Yhdysvaltoihin, sillä hän ei saanut viisumia.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Sanchezin viisumiongelma johtui 16 kuukauden vankeustuomiosta Espanjassa, jonka hän sai veropetoksesta vuosina 2011-2014. Tuolloin chileläinen pelasi FC Barcelonassa. Sanchez on kerännyt kauden viidestä ottelusta yhden syöttöpisteen.

Anthony_Martial_27_September_2017_cropped (1)
Ranskalaishyökkääjä Anthony Martial sai ManUlta sakot luvattomasta poissaolosta ja sopimusehtojen rikkomisesta. / Wikimedia

Lisää harmia joukkueelle aiheutti ranskalaishyökkääjä Anthony Martial, joka sai Daily Mailin mukaan ManUlta 180 000 punnan eli lähes 213 000 euron sakot sopimusehtojen rikkomisesta ja luvattomasta poissaolosta.

Martial lähti heinäkuun lopulla kesken harjoitusleirin vaimonsa tueksi synnytykseen Pariisiin. Joukkueen manageri Jose Mourinho kutsui Martialin takaisin leirille synnytyksen jälkeen, mutta ranskalaishyökkääjää ei näkynyt.

Mourinho on ilmoittanut haluavansa myydä Martialin, joka on kertonut itsekin haluistaan lähteä pois seurasta. Seura on kuitenkin pysynyt samana, mutta tehopistesarake näyttää vielä nollaa.

Mikään ei riitä

Manchester United aloitti kautensa 2-1 –voitolla Leicesteristä. Manageri Mourinho ei ollut kuitenkaan tyytyväinen voitosta huolimatta. Hän olisi halunnut saada joukkueeseensa keskuspuolustajan, mutta joutui pettymään siirtomarkkinoilla.

– Minulla oli suunnitelmani useiden kuukausien ajan. Siirtoikkunan sulkeuduttua löysin itseni tilanteesta, johon en koskaan kuvitellut joutuvani. Mielestäni jalkapallo on muuttumassa ja meitä managereita pitäisi alkaa nimittää päävalmentajiksi. Tämä on viimeinen kerta, kun puhun asiasta, Mourinho avautui ottelun jälkeen.

Mourinhon ja seurajohdon välit ovat The Guardianin mukaan huonot.

– Pelasimme joukkuetta vastaan, joka on investoinut enemmän kuin me. He ovat käyttäneet enemmän rahaa kuin me. Meidän täytyy Valioliigassa tottua siihen, että joukkueet ovat yhtä laadukkaita kuin me. Unohda nimi, historia ja paita, jokainen ottelu on hankala, Mourinho jatkoi.

Tappio meni tunteisiin

Maanantaina 27.elokuuta ManU kärsi 0-3 –tappion kotonaan Tottenhamille. Edellisottelussaan ManU hävisi Brightnonille, joten huhut Mourinhon mahdollisista potkuista lähtivät liikkeelle. Suurtappiosta huolimatta portugalilaismanageri lähti lehdistötilaisuudessa puolustuskannalle.

– Tiedättekö mitä tämä tarkoittaa, Mourinho kysyi toimittajilta pitäen kolme sormeaan pystyssä.

– 0–3, 0–3. Hävisimme 0–3, mutta tiedättekö mitä muuta se tarkoittaa? Olen voittanut kolme mestaruutta. Voittanut enemmän mestaruuksia kuin kaikki muut 19 manageria yhteensä. Minulla on kolme ja muilla kaksi, Mourinho paasasi.

– Vähän kunnioitusta! Kunnioitusta, kunnioitusta.

Toimiessaan Chelsean managerina Mourinho voitti kolme Valioliigan mestaruutta (2005, 2006 ja 2015).

Hän intoutui siteeraamaan vielä tunnettua filosofia, Georg Wilhelm Friedrich Hegeliä.

–Hegelin mukaan totuus piilee kokonaisuudessa.

Mourinho tarkoitti sitä, ettei hänen uraansa pitäisi arvioida yksittäisten tulosten perusteella vaan koko historian kautta.

Ongelmia seurajohtoa myöten

Jos managerin toimet ovat herättäneet joissakin faneissa närää, niin ovat myös ManUn varapuheenjohtajan, Ed Woodwardin teot. Sunnuntaina 2.syyskuuta ennenBurnleyn ja ManUn  välisen ottelun alkuvihellystä taivaalla nähtiin pienlentokone. Se veti perässään lakanaa, jossa luki:

– Ed Woodward a specialist in failure. Ed Woodward, epäonnistumisen asiantuntija.

Fanin viesti oltiin osoitettu Ed Woodwardille, seuran varapuheenjohtajalle. Woodwardin tapaan johtaa seuraa ollaan fanien mielestä kyllästytty. Manageri Jose Mourinho valitti aiemmin siitä, ettei hän saanut siirtoikkunan aikana riittävästi uusia pelaajia puolustukseen. Sekä Leicesterin Harry Maguire että Tottenhamin Toby Alderweireld olivat ManUn kiikareissa, mutta Woodward piti punnat kassassa.

Pelityyli ei miellytä

Kun toisella sarjatasolla pelaava Derby County pudotti Unitedin rangaistuspotkukilpailussa Englannin liigacupista, joukkueen mieliala laski entisestään.

– Emme tehneet maaleja silloin, kun meillä oli paikkoja. Meillä oli hyviä tilanteita tappaa peli, Mourinho kommentoi BBC:n mukaan.

Tappion jälkeen joukkueen parhaimpiin pelaajiin lukeutuva maailmanmestari (2018), ranskalaispelaaja Paul Pogba, pudotettiin kapteenistosta. Mourinho oli kuulemma huolissaan ranskalaiskeskikenttäpelaajan asenteesta.

– Tein päätöksen, ettei hän ole enää varakapteeni, mutta tässä ei ole mitään välirikkoa tai ongelmaa. Olen manageri ja voin tehdä tällaisia päätöksiä.

Manchester_United_v_Zorya_Luhansk,_September_2016_(07)_-_Paul_Pogba_(edited)
Paul Pogba haluaisi ManUn pelitaktiikan hyökkäävämmäksi./ Wikimedia

Päätöksen epäillään liittyvän Pogban antamaan kritiikkiin ManUn pelityylistä. Joukkue pelasi kotikentällään Wolverhamptonia vastaan 1-1 –tasapelin. ManUn pitäisi pelata Pogban mukaan hyökkäävämmin.

– Pelasimme kotona ja meidän pitäisi pelata paljon paremmin Wolvesia vastaan. Olemme täällä hyökätäksemme, Pogba kertoi.

– Vastustajat pelkäävät, kun he näkevät Manchester Unitedin hyökkäävän ja hyökkäävän.

Mourinhon kritisointia omista pelaajista ollaan ihmetelty jo pitkään brittimediassa.

– José näyttää olevan sodassa pelaajiaan vastaan. Hänen täytyy alkaa nähdä hyvää heidän tekemisissään, entinen Arsenalin puolustaja Martin Keown kommentoi.

Potkuhuhut yltyvät entisestään

Zinedine_Zidane_by_Tasnim_03
Zinedine Zidanea ollaan kaavailtu ManUn uudeksi manageriksi, jos Mourinho saa potkut kesken kauden. / Wikimedia

Kun ManU kärsi 29.syyskuuta kauden kolmannen tappionsa West Hamille lukemin 1-3, puheet Mourinhon potkuista lisääntyivät. Seuralegenda Rio Ferdinand kommentoi ManUn synkkää kautta BT Sportille. Keskuspuolustaja Ferdinand voitti seurassa viisi mestaruutta (2003, 2007, 2008, 2009, 2013)

Samalla linjalla oli myös toinen seuralegenda, Paul Scholes, joka voitti Valioliigassa 11 mestaruutta.

– En ole nähnyt näin huonoa Unitedia aikoihin. Asenneilmapiiriä on kyseenalaistettu ennenkin ja se on kyseenalaistettava uudelleen. En nähnyt nälkää enkä halua. Seura on sekaisin.

Real Madridin peräsimessä kolme Mestareiden liigan mestaruutta voittanutta 46 –vuotias manageria, ranskalaista Zinedine Zidanea on kaavailtu ManUn uudeksi manageriksi. Näille väitteille Mourinho vain nauroi, eikä uskonut saavansa potkuja kesken kauden.

Punaiset Manchesterin paholaiset täydessä sekasorrossa

Manchester United on pahassa jamassa aina seurajohtoa myöten. Varapuheenjohtajan päätös olla hankkimatta uusia pelaajia ManUn alakertaan kirpaisi selvästi Mourinhoa, joka purkaa nyt pettymystään pelaajiin. Kun manageri on vihainen eikä hänen pelitaktiikkansa miellytä ketään, joukkueelta ei voi odottaa mitään. Jos Manchester haluaisi vielä päästä mukaan mestaruustaisteluun, manageri kannattaisi ehkä vaihtaa ja pelityyliäkin voisi vähän hioa. Muuten ManUn kausi tulee olemaan yhtä tuskaa.

Teksti: Pekka Luokkala

Kuvat: Wikimedia

Lähteet: Ilta-Sanomat, Yle Urheilu, Wikipedia