Verneri Nurmi tyytyväisenä Jäinen taival dokumenttielokuvan ensi-illassa keskustakirjasto Oodissa. Kuva: Sampsa Hannonen

Kevättalvella 2016 sai Verneri Nurmi, 26, puhelun veljeltään Nestorilta. Tämä puhelu uudelleenjärjesti miehen elämän seuraavaksi kolmeksi vuodeksi. 

“Lähdetkö hiihtämään Grönlannin halki keväällä 2019?” Puhisi Nestori innokkaasti puhelimeen.

“Kahta kertaa ei tarvinnut miettiä vastausta”, kertoo ensihoitajaksi Lappeenrannassa opiskeleva Verneri. 

Matka oli alkanut.  

“Kuppi teetä ja keksi kotona on itseasiassa ihan jees.” – Verneri löysi arjen pienet ilot jäätiköltä

Suomalainen retkikunta ylitti Grönlannin mannerjäätikön reilussa kuukaudessa keväällä 2019, hiihtokilometrejä kertyi noin 600. Verneri Nurmi toimi armeijakavereista koostuneen ryhmän ensihoitajana yhdessä palomies Sami Pirisen kanssa. 

Matkan aikana tehtiin myös suomalaista arktisen retkeilyn historiaa. Kaverukset hiihtivät ensimmäisenä suomalaisena retkikuntana kylmän sodan aikaiselle hylätylle DYE 3-tutka-asemalle. 

“Ei sitä tunnetta pysty kuvailemaan, kun sinne sisälle mentiin ensimmäisen kerran. Aika oli pysähtynyt”, kommentoi Verneri.

Retkikunta hiihti ensimmäisinä suomalaisina DYE-3 tutka-asemalle. Kuvassa Risto Tella ja Verneri Nurmi Suomen lippu kädessään.
Kuva: Tapio Rinne

Arktinen retkeily vei mukanaan jo lapsena

Kovan, hieman jännittyneen, mutta vilpittömän oloisen nuoren miehen suusta pääsee toinen toistaan jännittävämpiä tarinoita Grönlannin yli hiihdosta. Vernerin äänenpaino pysyy poikkeuksellisesti aina tasaisena ja rauhallisena. Sammakot eivät lentele miehen suusta, jokainen sana ja lause ovat tarkkaan harkittuja. 

Lapsena jo arktiseen retkeilyyn tutustunut Verneri ei voinut kuvitella vielä itse ylittävänsä Grönlannin osana 11-henkistä retkikuntaa. Samoin kuin isoveljensä Nestori, oli myös hän intoutunut ahmimaan lapsena aiheeseen liittyvää kirjallisuutta. 

“Muistan kun menimme katsomaan lapsina Henrik B.Reimsin etenemistä mannerjäätiköllä isän työpaikalle. Siellä taululla se piste oli liikkunut ja sitä sitten tutkittiin isän ja Nestorin kanssa”, muistelee Verneri ensimmäisiä hetkiä arktisen retkeilyn parissa. 

“Ei sitä osannut silloin ajatella, että vuosia myöhemmin löytää itsensä keskeltä Grönlantia sukset jalassa”, lisää Verneri. 

Arjen perusasiat viehättävät seikkailunhaluista ja omia rajojaan koettelevaa nuorta miestä. Omat rutiinit, yksityisyys, sänky ja kunnollinen ravinto ovat asioita, joita oppii arvostamaan vasta kun näiden parista on tavoittamattomissa reilun kuukauden. 

“Kuppi teetä ja keksi kotona on itseasiassa ihan jees”, linjaa Verneri 

Myrskytuuli jäädytti miesten kasvot Grönlannissa. Kuva: Tapio Rinne

Itseluottamus ja usko pärjäämiseen kasvaa jäätiköllä

Kiireetön arki on seikkailunjanoiselle tutkimusmatkailijalle mukavaa vastapainoa itsensä ylittämiselle ja fyysiselle, sekä henkiselle rasitukselle. 

“Se kasvattaa luonnetta ja nyt alkaa tiedostamaan, että ei ole asioita joista en selviäisi”, Pohtii Verneri matkan opetuksia.

“Ja mikäli en selviäisi niin tiedän, että ympärillä on valtavasti ihmisiä auttamassa kun vaan uskaltaa kysyä apua”, nuori mies lisää.

Poikkeuksellisen vaativat olosuhteet yllättivät Vernerin. Grönlanti ei päästänyt miehiä helpolla. Myrskyt riepottelivat lähes koko matkan ajan miehiä niin kuin telttojakin. Olosuhteet vaihtelivat erittäin nopeasti myrskystä aurinkoon ja räntäsateesta kovan lumisateen aiheuttamaan lumisokeuteen. Muutamiksi vaaran paikoiksi Verneri nimeää myrskyt.

“Silloin vähän jännitti, kun teltat lähtivät myrskyssä ilmaan ja olivat vähällä lähteä lentoon. Siinä meitä roikkui teltoissa kiinni melkein 11 miestä”, muistelee Verneri. 

“Onneksi mitään ei sattunut ja saatiin teltat hallintaan. Ääriolosuhteissa tilanteet vaihtuvat todella nopeasti ja reagointiaikaa ei juuri ole.”

Jäätikön ylitys on pitkä ja valmisteluineen monen vuoden projekti. Se vaatii äärimmäisen paljon työtä, sekä tee se itse -asennetta. Sponsorit, muonat ja varusteet on hankittava. Pienimmätkin riskit on suljettava pois. Hiljaa hyvä tulee.

“Maltti on valttia”, lisää Verneri ja virnistää.