Tampereen Finlaysonin Tallipihan joulun avajaisia vietettiin viime lauantaina. Kyseessä on alueen 20. joulujuhlinnat, sillä Tallipihan avajaisia juhlittiin ensimmäistä kertaa 1. joulukuuta vuonna 1999.

Tallipihan historia juontaa juurensa jo 1800-luvulle, jolloin alue toimi Finlaysonin puuvillatehtaan patruunan Wilhelm von Nottbeckin asuinpalatsin yhteyteen kuuluvana talouspihana. (Kuva Heidi Grönlund)

Tampereen keskusta-alueen toimijoista Tallipiha avasi joulukautensa ensimmäisten joukossa. Kaupungin virallinen joulu avataan joulukuun ensimmäisenä päivänä.

Tallipiha on avoinna vuoden jokaisena päivänä muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Alueella on yli 200 000 kävijää vuodessa, ja suurempien tapahtumien aikaan se lähes repeää liitoksistaan.

Joulupukin kohtaaminen oli monen lapsen odottama kohokohta. (Kuva Heidi Grönlund)

Tallipihan puutalomiljöö koostuu viidestä rakennuksesta, ja aitojen ympäröimä alue erottuu Tampereen keskustasta aivan omanlaisena pienenä kylänään. Aitoa vanhanajan joulun tunnelmaa ei siis tarvitse kaukaa hakea.

Vanhojen puutalojen sisälle kätkeytyvät alueen helmet, eli Tallipihan putiikit. Puotien valikoimista kävijät voivat ostaa erilaisia käsitöitä, sisustustuotteita ja herkkuja.

Entisen Kuskin talossa sijaitsevassa Tallipihan kahvilassa asiakkaat pääsevät maistamaan muun muassa vastaleivottuja leivonnaisia ja jouluista glögiä.

Avajaisissa ja viikonlopun joulutoreilla vierailevat myös erinäiset kädentaitajat, jotka myyvät tuotteitaan ja herkkuja.

Nimensä mukaisesti Tallipihalla on pitkä historia hevosten parissa. Nyt jäljelle ovat jääneet vain keppihevoset. (Kuva Heidi Grönlund)

Avajaispäivänä puodeissa on lämpimän jouluisa tunnelma. Sisäänpääsyä saa odottaa yllättävän kauan, sillä jokainen putiikki pursuaa asiakkaita. Kuitenkin vuodenaikaan kuuluva hyväntuulinen joulumieli välittyy sekä kävijöistä että yrittäjistä. Harmaan valjusta säästä huolimatta avajaisissa on väkeä liikkeellä runsain mitoin.

Lumeton marraskuu vaikuttaisi saavan ihmiset hakemaan joulutunnelmaa sankoin joukoin, ja Tallipihan viikonloput ovatkin yrittäjien mukaan kävijämenestyksiä.

Joulun avajaisviikonloppuna perheiden pienimmät pääsevät esittämään joululahjatoiveensa alueella kiertävälle joulupukille. Koko joulun ajan kävijöitä viihdyttävät myös talliin tuodut lampaat, Vilho-aasi ja Lassi-minishetlanninponi.

Suklaayrittäjän tuotteet vietiin käsistä jo ennen joulua

Piparkakkusuklaa on Suklaapuodin tämän joulun uutuustuote. (Kuva Heidi Grönlund)

Tallipihan perällä, vanhan tallirakennuksen valjashuoneessa tunnelma on jopa tiiviimpi kuin muissa puodeissa. Ihastuneita huokauksia aiheuttaa puodin valikoima, eli erilaiset suklaat.

“Meillä vierailee keskimäärin 50 000 kävijää tämän kuukauden kestävän joulutapahtuman aikana”, kertoo Tallipihan Suklaapuodin yrittäjä Ulla Tuori.

Tuorin mukaan Suklaapuodin jouluun valmistautuminen aloitetaan elokuun alussa. Suklaapuotia pyörittävät yrittäjät lähtevät ulkomaille hakemaan messuilta tuotteita myyntiin jouluksi.

“Joka jouluksi haemme uusia jouluisia tuotteita valikoimiimme, mutta osa aiemmista joulutuotteista on vakiinnuttanut paikkansa. Merisuolatryffeli on yksi sellainen tuote, jota ei sovi poistaa valikoimista.”

Vitriinin konvehtivalikoima houkuttaa ostoksille. (Kuva Heidi Grönlund)

Ulkomaisia valmistajia on Suklaapuodin valikoimissa enemmän kuin kotimaisia, koska laadukkaimmat ja kauneimmat tuotteet tulevat Tuorin mukaan edelleen muualta Euroopasta. Paikalliset valmistajat tekevät perinteisempiä makeisia, jotka kuuluvat tiiviisti ympärivuotiseen valikoimaan.

Puodin valttikorteiksi Tuori mainitsee sen, että tuotteita ei myydä ulos isommille kauppaketjuille. Asiakkaat arvostavat Suklaapuodin autenttisempaa ostosympäristöä ja ovat valmiita matkaamaan Tallipihalle tuotteiden perässä.

Yrittäjä kertoo vuoden 2014 Tallipihan joulun jääneen erityisesti mieleen. Tuolloin Suklaapuodin valikoima oli päässyt loppumaan jo viikkoa ennen joulua.

“Asiakasmäärät lisääntyivät niin paljon, että valikoima hupeni odotettua nopeammin.”

Puodin valikoimista löytyy noin 40 eri valmistajan tuotteita. (Kuva Heidi Grönlund)

“Joulun juhlaamme ei ole osunut kovin huonoa säätä, vaikka ainahan luminen maa tekisi Tallipihasta vielä taianomaisemman. Onneksi ihmiset löytävät meidät kyllä, vaikka vettä tulisi viikkokausia”, Tuori iloitsee.