Viime vuonna Suomen maajoukkueen paidassa maailmanmestaruutta juhlistanut Juhani Tyrväinen pelasi seurajoukkueessaan vahvan edelliskauden. Luulajassa tätä nykyä pelaava hyökkääjä voitti joukkueineen runkosarjan, mutta koronapandemia laittoi kauden äkillisesti kesken ennen pudotuspelejä.

HIFK:sta Luulajan riveihin viime kaudeksi siirtynyt Tyrväinen jatkoi väkeviä otteitaan ja esiintyi Ruotsin liigassa edukseen sekä joukkue- että yksilötasolla. 50 pelissä tehot 11+18 takonut voimahyökkääjä myöntää, että kauden keskeytyminen ennenaikaisesti oli valitettava takaisku.

  • Totta kai se harmitti, mutta suurin pettymys meni jo vähän aikaisemmin, kun Suomessa ja muualla Euroopassa keskeytettiin myös pelit ennen aikojaan. Osasin vähän odottaa, että tilanne tulee meidän sarjassamme olemaan sama, Tyrväinen toteaa.

Seinäjoelta maailmalle ponnistanut ’’Julle’’ löytää kuitenkin pettymyksen keskeltä positiivisiakin seikkoja.

  • Meidän joukkueemme kokoonpano pysyi aika lailla samana, joten meillä on ensi kaudella hyvä mahdollisuus voittaa mestaruus. Senkin takia olen hyvin motivoinut tulevaa kautta kohtaan.

Muutto länsinaapuriin toi mukanaan muutoksia

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on mm-kisat-suomi-usa-13052019-fin21-tyrvae295a0c3aainen-juhani-0120.jpg
29-vuotias hyökkääjä siirtyi 2019/2020 kaudeksi Luulajan riveihin Ruotsin liigaan. Kuva: Suomen jääkiekkoliitto/ Pasi Mennander

Ennen Luulajaan muuttoa Pelicansin kasvatti oli pelannut aina Suomessa. Pelillisesti Ruotsin liiga on hänen mukaansa hyvin erilainen kuin kotimainen sarja.

  • Peli on äärimmäisen nopeaa ja joukkueet eivät paljon träppikiekkoa harrasta. Jokainen kaukalo on maksimikokoinen, joten luistelu on isossa roolissa.

Vaikka Luulajan riveissä oli muutama suomalainen Tyrväisen lisäksi, oli sopeutuminen uuteen maahan aluksi haastavaa kielimuurin takia.

  • Kaukalon ulkopuolella esimerkiksi kaupassa ei pysty asioimaan ihan samalla tavalla kuin Suomessa. Joukkueemme sisällä puhutaan pääosin ruotsia eli kyllä siirtymä Ruotsiin vaikutti tosi paljon. Osasin kuitenkin asennoitua siihen, että kaikki asiat eivät tule niin helposti nyt, kun olen ulkomaalaispelaaja, mutta kyllä kaikki lopulta sujui hyvin.

Kehitys on ollut valtaisaa

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on mm-kisat-suomi-slovakia-11052019-fin21-tyrvae295a0c3aainen-juhani-0108-1.jpg
Vahvat otteet poikivat Tyrväiselle maajoukkuepaikan. Kuva: Suomen jääkiekkoliitto/ Pasi Mennander

Uransa alussa lähinnä roolipelaajaksi sekä fyysiseksi pelotteeksi profiloitunut Tyrväinen on vuosi vuodelta onnistunut lisäämään omaan peliinsä lisää syvyyttä. Nykyään hän pelaa ykköskentässä sekä pyörittää aika ajoin ylivoimaa kapellimestarin tontilla. Sentterin paikkaa isännöivä Tyrväinen jakaa nöyrästi kunniaa muille menestyksestään.

  • Minulla on ollut urallani paljon hyviä fysiikkavalmentajia kaikissa joukkueissani. Sen lisäksi päävalmentajatasolla Tomi Lämsä on ollut itselleni tärkeä henkilö. Hän siirtyi Jokereista Pelicansiin ja otti minut mukanaan sekä uskoi minuun.

Vuodet Lahdessa Jokereissa pelaamisen jälkeen olivat hyökkääjän mukaan hänelle kriittisiä. Hän sai Pelicansissa isomman roolin ja tätä kautta lisää itseluottamusta. Asennoituminen pelaamista kohtaan muuttui radikaalisti.

  • Pääsin siihen rooliin, että minulta odotettiin pisteitä. En enää mennyt kaukaloon vain selviämään illan ottelusta ja pelaamaan alle kymmentä minuuttia. Nyt tilanne oli se, että tulosta pitää tulla. Pelaamisen kautta kiekollinen taito on noussut, Tyrväinen toteaa.

Artikkelikuva: Suomen jääkiekkoliitto/ Pasi Mennander.