Paikallaolevaa yleisöä (kuva Thea Wassborr)

Maailman mielenterveyspäivänä 10.10. 2018 järjestettiin tapahtuma Mind Pride ensimmäistä kertaa Suomessa. Pää järjestäjinä olivat Jenny+ ja Suomen mielenterveysseura. Tapahtuman pääteemana oli, että halutaan poistaa mielen sairauksiin ja oireiluun liittyvää leimaantumista. Mielenterveyden värinä halutaan ilmentää vihreätä väriä ja sitä oli eilen kulkueessa paljon tarjolla.

Joka toinen suomalainen kohtaa elämänsä aikana jonkun, joka kärsii mielenterveyden ongelmista tai käyttäytymisen häiriöistä: sairastuu masennukseen, ahdistuneisuushäiriöön, paniikkihäiriöön tai syömishäiriöön. Tai saa diagnoosin ahdh: hen tai autismikirjoon häiriöön – tai elää elämänsä oireidensa kanssa saamatta niille nimeä. Mielenterveyshäiriöt koskettavat meitä kaikkia jossain muodossa.

Mielenterveysseuran toiminnan viestinnän asiantuntija Jutta Kajander kertoi seuraavaa;

”Mind pride järjestetään ensimmäisen kerran Suomessa ja sen tehtävänä on tehdä näkyväksi, että jokainen on tärkeä sellaisena, kun on.

Jutta Kajander (kuva Thea Wassborr)

Yksi Suomen mielenterveysseuran tärkeimmistä tehtävistä on vähentää mielenterveyshäiriöihin ja mielenterveysongelmiin liittyvä stigmaa, leimautumista Erilaiset tapahtumat ja häppeningit auttaa tähän ja se lisää tätä mielenterveyteen liittyvää tietoisuutta.

Ihmiset alkavat miettiä sitä, että voiko omasta mielenterveydestä pitää huoltaa, että ei siihen tulisi häiriöitä, esimerkiksi masennusta. Ajetaan erityisesti sitä ajatusta, että mielenterveys on terveyttä.”

Jenni Lehtinen ja Saara Sarvas kannusti noin sata päistä yleisöä olemaan avoimia ja näyttämään ihmisille, että olemme osa yhteiskuntaa, vaikka meillä on omat ongelmamme, ja luopumaan sellaisista normeista jotka eivät ole keneltäkään pois. Ei meidän tarvitse olla normaaleja, koska me voimme olla vaan se mitä me ollaan.

Jenna julisti yleisön edessä;

” Sä olet aina se mitä olet. Sun ei tarvitse pelätä sitä et sulla on joku diagnoosi. Sulla ei tarvitse olla jonkunlainen olo, että voit hakea apua. Sulla pitää vain itselläsi olla tarve siihen, eikä sun pidä pelätä diagnooseja.

Diagnoosi ei ole mitään muuta, kun sana, että voit ymmärtää itseäsi paremmin ja saada ohjenuoria, miten saada ohjeita, miten itse voit toimia tasapainoisemmin.”

Sanna ja Jenni (kuva Thea Wassborr)

He myös korostavat sitä, että asioista pitää ja täytyy saada puhua, että tietoisuus mielenterveydestä tulisi julki. Puhumassa avoimemman ja normittomamman yhteiskunnan puolesta.

Saara jatkoi;

”Koko yhteiskunnalle tekisi niin hyvää, että emme olisi niin jumissa niissä meidän täysin turhissa raameissa, jota en tiedä miksi ne on tehty”

Helmi Huttunen ja Marjut Vuorimäki (kuva Thea Wassborr)

Tapahtumaan olivat tulleet myös ystävykset Helmi Huttunen, Jyväskylästä ja Marjut Vuorimäki Tampereelta. Tiedon tapahtumasta Marjut oli saanut sosiaalisesta mediasta. Hänestä tapahtuma oli mielenkiintoinen. Marjut opiskelee psykologiaa ja mielenterveys on hänelle tärkeä asia.

Erja Kumpulainen, Lohjan seudun mielenterveysseurasta, jossa hän on toiminnanohjaajana, oli paikalla tukikoirien kanssa. Paikalla oli kolme koira, viidestätoista aktiivisesta terapiakoirasta.

Irlanninsetteri Rane 3v, Cognen bassetti Mauri, 17kk, Newfoundlandinkoira Hilma, 5v (kuva Thea Wassborr)

Terapiakoirien kanssa käydään eri yksiköissä ilostuttamassa asiakkaita esimerkiksi mielenterveyskuntoutujia, vanhustenkodeissa, asumispalveluyksiköissä, lastenkodeissa, psykiatrisissa akuuttiyksiköissä, kipuryhmissä ja vierailevat erilaisissa tapahtumissa, jotka liittyvät mielenterveyteen.

Erja Kumpulainen kertoo toiminnasta;

”Käymme näissä paikoissa ilahduttamassa ihmisiä koirien kanssa, sekä samalla kerromme yksiköstämme ja puhumme mielienterveydestä, jotta saisimme vähennettyä leimautumista jonkin verran. Hyvän mielen tuominen on kuitenkin tärkein kun vierailemme yksiköissä.”

Tapahtumassa esiintyi loppuhuipennukiseksi Uniikki.

Unikki, ja rinnassa Mielennauha rintamerkki kuva(Thea Wassborr)

”Haluan olla esikuvana nuorille mielenterveyden tärkeydestä, koska itselläni on paniikkihäiriö. Haluan näyttää, että sen kanssa voi elää laadukasta elämää.  Monet biiseistäni kertovat juuri mielenterveydestä ”

Leppoisaa ja mukavaa tunnelmaa välittyi mukana olleelle. Kyselyn perusteella kaikki olivat tyytyväisiä tapahtuman järjestelyihin ja varsinkin tapahtuman aiheeseen. Tapahtuma oli saanut paikalle paljon väkeä, myös Helsingin ulkopuolelta.

Mielenterveyden teema väri, vihreä, loisti illan hämärtyessä.

Jennin ja Saaran johdattamana, kulkue kulki Lasipalatsin aukiolta kiertäen Narikkatorin ympäri ja takaisin Lasipalatsinaukiolle. Rumpu trio tahditti marssin rytmiä ja tunnelmaa. Kokonaisuudessaan tapahtuma oli mukavassa hengessä järjestetty ja toteutettu.  Tilausuudessa kuvattiin myös Jenni Lehtisen ohjelmaa Jenni +Ilta päättyi räppäri Uniikin konserttiin.

Mielenterveys 2018 (kuva Thea Wassborr)