Debyyttialbuminsa julkaissut Luukas Oja on saanut alkunsa solistien Iita Ylösen ja Jessica Kräkin ystävyydestä ja yhteisestä rakkaudesta musiikkiin.

Iita Ylönen ja Jessica Kräkin ovat olleet ystäviä 10-vuotiaista asti. Rakkaus musiikkiin ja musiikin tekemiseen on molempien intohimo, ja tuotoksia saamme kuunnella nyt sekä Spotifysta että radioaalloilta.

Ystävykset ovat kotoisin Heinävedeltä, mutta lukion alkaessa muuttivat Joensuuhun. Lukiossa Iita ja Jessica kokivat erottuvansa joukosta, koska olivat muuttaneet ulkopaikkakunnalta. He jopa asuivat yhdessä. Alussa kämppikset työstivät musiikkia englanniksi, mutta kieli vaihtui lopulta suomeksi.

“Leimattiin itekki ittemme sellaseks kaksikoks, jolla oli joka paikassa akustiset kitarat mukana”, Ylönen nauraa.

Kesätyönä oli katusoitto. Kaksikko matkasi usein esimerkiksi Helsinkiin soittamaan kaduille, josta he tienasivat festarilippurahansa. Covereiden ohella Iita ja Jessica soittivat myös omia biisejä, jonka seurauksena he miettivät, että bändillä voisi olla jopa nimi.

“Sit haluttiin soittaa niit omiakin biisejä ja todettiin, et siin vaihees ehkä ois hyvä, et täl ois joku nimi, et se ei oo vaan joku Duo Iita ja Jessi”, kertoo Ylönen.

Musiikki on ollut keskeisessä osassa Iita Ylösen elämää. (Kuva: Katariina Salmi)

Eräänä syksyisenä iltana ystävykset päättivät, että nyt bändi saa nimen. He ottivat kalenterin käteen, ja sieltä löytyikin nimi Luukas. Ojan he keksivät lopulta perään. Näin syntyi bändin nimi Luukas Oja.

Alun perin Luukas Ojan piti olla vain Iitan ja Jessican duo. He pääsivät kuitenkin Joensuun bändivalmentamo Rock Academyyn, jossa yhdessä tuottajan kanssa etsittiin heille soundi, ja päätettiin, että kokoonpanoon tulee muitakin soittimia kuin vain kaksi akustista kitaraa.

Lopulta vuonna 2017 Luukas Ojasta tuli viisihenkinen yhtye, johon kuuluu solistit Iita Ylönen ja Jessica Kräkin, basisti Ilkka Nanouche, rumpali Olavi Tanttu sekä kitaristi Iivari Nenonen. Bändin debyyttialbumi Väritetty todellisuus julkaistiin 2.10.

Syksyn aikana Luukas Ojaa pääsee kuuntelemaan livenä näissä paikoissa:


16.10. 45 Special, Oulu

23.10. Bar 15, Seinäjoki

30.10. Kerubi, Joensuu

7.11. HVNK PNKRCK, Hyvinkää

20.11. Dynamo, Turku

Kuuntele Iita Ylösen haastattelu kokonaisuudessaan: