Yli kolmesataa lasta juoksi neljäkymmentä metriä kilpaa perinteikkäässä lusikkajuoksussa Hiekkaharjussa äitienpäivänä. Kilpasarjat oli yksivuotiaista kymmenvuotisiin tyttöihin ja poikiin. Monelle lapselle tämä oli ensimmäinen kilpailu elämässään. Tämä luonnollisesti aiheutti runsaasti kutkuttavaa jännitystä niin kilpailijoille kuin taustajoukoillekin. Kaikki kilpailijat palkittiin juoksun jälkeen huippu-urheilijan jakamalla palkintolusikalla.

Lusikkajuoksun isä Kauko Rokala. Kuva: Harri Mannermaa

Kenttäurheilijat-58 järjesti 40. kerran Lusikkajuoksu- tapahtuman aina aurinkoisella Hiekkaharjun urheilukentällä. Kilpailun isä, Kauko Rokala, jakoi ensimmäisen lusikan tässäkin tapahtumassa kuten jo vuonna 1980. Lusikoita on nyt jaettu siitä lähtien yli 15 tuhatta. Sunnuntaina 15000. lusikan sai Jimi Pitkämäki Ahonkylästä Ilmajoelta. Jimi myös voitti eränsä poikien viisivuotiaiden sarjassa. Tämänkin lusikan jakoi Kauko Rokala. Hän myös totesi, että aina kun hän on ollut paikalla, on ollut hyvä sää. Kerran hän joutui olemaan poissa tapahtumasta 90-luvulla ja silloin satoi. Sää ei tänäkään vuonna pettänyt, kun yhdeltä aurinko alkoi paistaa täydeltä terältä. Kuuluttajakin pääsi toteamaan:  ”Tervetuloa aurinkoiseen Hiekkaharjuun”.

Tiivistä tunnelmaa lähdössä. Kuva: Ari Lassila

Kilpailuista ei draamaa puuttunut. Jalasta irronneita kenkiä, lähdöstä myöhästymiset ja näyttävät kaatumiset kuuluvat lusikkajuoksujen henkeen. Pienet itkutkin kuuluvat tapahtumaan. Itkujen jälkeen ilme kuitenkin kirkastuu ja iloinen mieli jatkuu viimeistään silloin kun palkintolusikka ojennetaan pikku kätöseen. Monen erän voittaja joutui myös pikahaastatteluun, ja sepä jännitti kovasti. Taisipa aika moni puhua myös ensi kerran eläissään oikeaan mikrofoniin.

Edith Eikkinen ja Pekka Sinkkonen jakoivat palkinnot. Kuva: Kauko Rokala

Kaukon lisäksi lusikoita jakoivat kestävyysjuoksija Edith Eikkinen ja aitajuoksija Pekka Sinkkonen. KU-58:n Eikkinen on saavuttanut tänä vuonna jo kaksi Suomenmestaruusmitalia, maasto- ja maantiejuoksuista kaulaan on ripustettu SM-pronssia. HIFK:n Sinkkosen tavoitteena on Kalevan Kisojen finaali 400 metrin aitajuoksussa.

Ensi vuonna kirmataan taas äitienpäivänä 10.toukokuuta 2020

Teksti: Juha Kylänpää