Helsingin Kauppatorilla käynnissä oleva Stadin Silakkamarkkinat on jokasyksyinen tapahtuma, jota on vietetty jo vuodesta 1743 alkaen. Markkinoiden avajaispäivän yhteydessä, vaihtuvista jäsenistä koostuva Silakkaraati valitsee vuosittain kolme parasta silakkatuotetta kahdesta kategoriasta: vuoden maustekala ja silakkayllätys. Pisteitä annetaan neljästä osa-alueesta: maku, ulkonäkö, tuoksu ja koostumus.
Vuoden Maustekala -sarjan ensimmäinen sija meni tänä vuonna Vento Aallolle Pyhämaasta.

Aalto on neljännen sukupolven kalastaja ja ollut markkinoilla jo kaksikymmentä vuotta. Aallolle tunnustusta on tullut aikaisemminkin, kuten viime vuonna kolmas sija. Maustekalan reseptiä Aalto ei paljasta, mutta kertoo sen olevan perua kalastajaisältään.

Turussa ja Kaskisissa toimiva Kalaneuvos-konserniin kuuluva, Suomen merkittävin silakkafileen valmistaja Martin Kala Oy on Aallon tärkein asiakas, joka toimittaa hänen kalaansa mm. vähittäiskauppoihin kuten Citymarketteihin. Maineesta ja menekistä kertoo myös se, että Silja Linen laivasto tilaa kaikki silakkatuotteensa Aallolta. Varsinais-Suomessa sijaitsevassa Pyhämaassa Aallon perheellä on oma pitopalvelu ja ravintola, jossa he myyvät kalatuotteitaan.
Toiseksi Vuoden Maustekala -sarjassa tuli Hannu Hellsten Pyhtäältä ja kolmanneksi Pirjo ja Reima Salonen Taivassalosta.
Ämmäkarin silakalle tunnustusta jo kolmena vuotena peräkkäin

Mikä mahtaa olla menestyksen salaisuus?
“Jotakin aina koitetaan, ja uusia yhdistelmiä sitten maistatetaan puolella suvulla. Ajattelin, että mieto kermaviili tarvitsee jotakin voimakasta lisäksi. Siksi mielestäni valkosipuli toimii sen kanssa hyvin”, Rantamaa juttelee.
Toiseksi silakkayllätys-sarjassa tuli kotkalainen Holger Sjögren rosépippurisilakallaan. Kolmannen sijan saivat Jörgen ja Johanna Kellgren Pellingistä inkiväärisilakallaan.
Kuvat: Tua Sysimiilu
Lähteet:
Silakkaraati: Silakkaraati palkitsi vuoden parhaat silakkatuotteet
Silakkaraadin arviot: https://www.instagram.com/p/CF8_GaUh_lt/