Aviopari Marika ja Miska Viirille samassa työpaikassa työskentely on helppoa. (Kuva: Elina Knaapi)

Stadin ammattiopiston Vallilan yksikön liikuntasali on ensisilmäykseltä tavanomainen. Se on kuitenkin rakennelmana vanha ja palloilusalin liikuteltavat päätyseinät ovat suojeltuja.

Salin päädystä, toisen liikkuvan seinän takaa, löytyy Suomen ainoa koululaitoksessa toimiva crossfit-sali.

Tila ja välineet ovat Stadin ammattiopiston opiskelijoiden ja henkilökunnan käytössä, eikä salin käytöstä tarvitse maksaa. Vuonna 2015 perustettu CrossFit Vallila on myös Suomen ainoa voittoa tavoittelematon crossfit-sali.

Liikunnanopettajat Marika ja Miska Viiri ovat CrossFit Vallilasta ylpeitä.

”Se tuo erinomaisen lisän liikunnanopetukseen”, Miska Viiri toteaa.

Viirit itse harrastavat lajia. Paras syy salin rakentamiselle kouluun oli kuitenkin, että crossfit on täynnä ergonomisia liikkeitä.

”Nyt pääsemme opettamaan nostamista, työntämistä, vetämistä ja tekemään työtä ergonomisesti oikein”, Marika Viiri kertoo.

CrossFit Vallila on Suomen ainoa koululaitoksessa sijaitseva non-profit crossfit-sali. (Kuva: Elina Knaapi)

Liikuntatunneilla pelataan usein pallopelejä ja kehitetään kestävyyttä. Crossfit kehittää kestävyyden lisäksi muitakin osa-alueita.

”Esimerkiksi lihaskunto on yksi osa hyvinvointia ja työkykyä”, Miska toteaa.  ”Minulla ei ole yhtään liikuntatuntia, missä ei jotain osuutta tehtäisi crossfit-salilla.”

Viirit ovat molemmat koulutukseltaan liikuntatieteen maistereita. Stadin ammattiopistossa Marika on ollut kymmenisen vuotta, Miska taas kuusi vuotta. Naimisissa Viirit ovat olleet vähän yli vuoden.

”Moni sitä ihmettelee, miten voi olla yhdessä tällaisessa työpaikassa. Tämä on tosi helppoa”, kertoo Miska.

”Ihan parasta, kun voi aamulla lähteä yhdessä töihin”, Marika sanoo.

”Välillä, kun minulla on kiire, heitän opiskelijat Miskalle ja joskus taas voin tehdä vastapalveluksen. Parasta on, että pystyy auttamaan toista.”

Miska Viiri painottaa opetuksessa myös esimerkiksi unen merkitystä. (Kuva: Elina Knaapi)

Ammattiopistossa liikunnan ja terveystiedon oppitunnit ovat nykyään nimeltään työkyvyn ja hyvinvoinnin ylläpito. Näitä painotetaan myös opetuksessa.

”Me ei pakkosuunnisteta tai hiihdetä. Yritämme löytää jokaiselle oman mieluisen tavan liikkua”, Marika kertoo.

”Siihen liittyy myös muut asiat, kuten uni ja ravinto. Yritämme saada opiskelijat ymmärtämään, mikä merkitys unella on”, Miska täydentää.

Nosto- ja työntöliikkeet ovat tärkeitä työkyvyn ja  hyvinvoinnin ylläpidossa. (Kuva: Elina Knaapi)

Opiskelijat istuvat päivästä suuren osan. Liikunnalla on paikkansa Viirien mielestä opetuksessa läpi koko ammattikoulun.

Molemmat sitä mieltä, että esimerkiksi opiskelijoiden motoriset taidot ovat heikentyneet.

”Kehitys on polarisoitunutta. Suuri osa on entistä huonommassa kunnossa ja yksi osa taas entistä paremmassa, jopa kilpakunnossa”, Marika kertoo.

Palloilusalin ja crossfit-salin erottaa liikuteltava seinä, joka on suojeltu. (Kuva: Elina Knaapi)

Crossfit-salin puolella treenejä teetetään opiskelijoille hyvin monipuolisesti. Esimerkiksi turva-alan opiskelijat opettelevat maastavedon, työnnöt ja rinnallevedon. Varsinkin nosto- ja työntötekniikat on opittava. Leuanvetoa ja punnerruksia on paljon.

”Pojissakin on tosi paljon niitä, jotka eivät tänne tullessaan saa yhtään leukaa. Kurssin käytyään saattavat jo saada ja useat saavatkin”, Miska kertoo.

Viirit näkevät, että opiskelijat haluavat tulla crossfit-tunnille ja ovat innostuneita.

”Monet kysyvät ja haluavat tietää, mitä me tänään tehdään.”

Elina Knaapi