Kuva: Big Brother Suomi

Eräällä suuremman luokan tosi tv-ohjelmalla on aina ollut erityinen paikka sydämessäni. Sisäinen Ulla Taalasmaani herää, kun saan luvalla kytätä tavallisten ihmisten elämää 24 tuntia vuorokaudessa, viikon jokaisena päivänä.

Big Brotheria on tuotettu Suomessa jo kymmenen kautta, ja ensi syksynä on luvassa lisää. Ensimmäisten otsikoiden osuessa näkökenttääni ohjelmajulkistuksen jälkeen, alkoi silmieni edessä vilistä parhaita paloja aikaisemmilta vuosilta. Kuumeisesti pohdin mitä tämä uusi kausi tuokaan tullessaan, suurempaa draamaa, ylitsevuotavia tunteita, entistä vaikeampia haasteita? Antakaa jo se aikakone!

Tuotantona Big Brother on mielenkiintoinen, se on yhdistelmä kilpailua sekä reality-viihdettä. Ihmisen luontainen uteliaisuus on tässä suuressa osassa, kun ohjelmaa pääsee seuraamaan halutessaan, vaikka ympäri vuorokauden. Sosiaalisen median kehittyessä entistä enemmän paljastavampaan suuntaan, myös tv-tuotantojen on muutettava vanhoja käytäntöjään niin, että katsojalla on mahdollisuus nähdä entistä enemmän.

Olen seurannut ohjelmaa aktiivisesti ensimmäiseltä kaudelta alkaen, ja tuotannon muuttuminen vuosien varrella on ollut huomattavaa internetkulttuurin ja sosiaalisen median vahvistumisen vuoksi. Olen sitä mieltä, että ensimmäisen kauden voittaja Perttu Sirviö ei välttämättä tällä aikakaudella pärjäisi ohjelmassa niin pitkälle. Realitymaailmaa hallitsevat tällä hetkellä nuoret somejulkkikset, jotka nousevat kansan tietouteen esimerkiksi Instagramista. Ensimmäisen kauden kilpailijat olivat ihan oikeasti taviksia, ja sen takia äärettömän mielenkiintoisia seurattavia.

Osa mielenkiintoani ohjelmaa kohtaan tulee siitä, että en tiedä kilpailijoista alussa mitään. Muodostan omat käsitykseni ilman alkutietoja, ja tahdon tutustua hahmoihin ohjelman edetessä. Erityisen mielenkiintoista on seurata talossa tapahtuvaa tavallista elämää, miten ihmissuhteet kestävät, miten muodostetaan porukoita ja ketkä tulevat toimeen keskenään.

Minua on aina kiinnostanut, minkälainen ihminen hakee ohjelmaan kilpailemaan? Onko henkilöllä taustallaan haave päästä lööppijulkisuuteen, vai ajaako uusien kokemusten kaipuu täyttämään hakukaavakkeen?

Onko meillä vielä tarvetta turhille julkkiksille lööppisivuja täyttämään, vai olisiko tällä kertaa taviksen aika voittaa?