Kuvassa amerikanpitbullterrieri Floki

Pyydän teitä lukijoita menemään googleen ja kirjoittamaan hakuun “Pitbull”, lyhenne amerikanpitbullterrieristä. Arvaatteko mikä tulee ehdotuksiin ensimmäisenä: “Pitbull-tappajakoira.” Jos teet googlehaun amerikanstaffordshirenterrieristä eli amstaffeista, esiin nousee artikkelit kuten “Kun amstaffi hyökkää” tai “koirahyökkäysten seuraus.”

Sama toistuu googlatessani staffordshirenbullterrierit, lyhyemmin sanottuna staffit. Vastapainoksi googlatkaa “kultainennoutaja”. Esille nousee kaikkea muuta kuin negatiivisia artikkeleja: “Kultainennoutaja on ystävällinen ja ihmisrakas koira.” Mutta tässä teille hauska fakta: tilastollisesti esimerkiksi dalmatialaiset, lammaskoirat ja jopa chihuahuat käyttäytyvät agressiivisemmin kuin pitbullit. Mainittakoon vielä, että The American Canine Temperament Testing Association on yhdistys, joka testaa eläinten luonteita ja siellä amerikanpitbullterrierit läpäisi tiukimman luonnetestauksen 95 prosenttisesti, kun taas muut 135 rotua läpäisivät saman testin 75 prosenttisesti.

Mistä pitbullit ovat sitten saaneet “tappajakoiran” maineen: Mediasta. Suomessa Iltalehti otti 1990-luvulla ensimmäisenä käyttöö termin “tappajakoira” ja siitä lähtien media on nostanut tasaisin aikavälein otsikoihin staffit, pitbullit ja aika ajoittain rottweileritkin tituleeraten nämä rodut tappajakoiriksi. Termi “tappajakoira” on mahdollisesti saanut alkunsa koiratappelupiireistä, joissa on usein käytetty pitbulleja, sillä rotu omaa jo luonnostaan lihaksikkaan ruumiinrakenteen. Amerikanpitbullterrierit on alunperin jalostettu työkoiriksi eikä vahtikoiriksi, kuten monet luulevat.

Tappajakoira-termin täytyisi hävitä, kadota, haudata maan alle. Yksikään koira ei synny tappajaksi vaan koira koulutetaan siihen. Koiranomistaja pystyy kouluttamaan vaikka puudelista tappajan jos siltä tuntuu, se ei ole rodusta kiinni. Media on tyrkyttänyt ihmisille jo kymmenien vuosien ajan uskomusta, että ainoat rodut jotka purevat ja tappavat, ovat pitbullit sekä muut isot ja jykevärakenteiset rodut. Kuten jo aiemmin mainitsin, monet muut rodut ovat luonteeltaan paljon arvaamattomampia ja tottelemattomampia kuin pitbullit tai rottweilerit. Miksi siitä ei sitten uutisoida? 

Hoitokoirani on rottweiler ja olen kohdannut lenkeillä pahoja katseita koiran kanssa ja jopa ilkeitä kommentteja. Sama kaava toistuu pitbullien ja staffien kanssa. Todellisuudessa nämä rottweilerit, pitbullit, staffit ja amstaffit jotka tiedän, ovat ihmisläheisiä, rakastavaisia ja hellyyttäviä. Näistäkin roduista on olemassa agressiivisiakin versioita, mutta niin on esimerkiksi mopseistakin. 

Yksikään joka kävelee kultaisennoutajan tai dalmatialaisen kanssa ei saa negatiivisia katseita ja kommentteja. Näitä koiria pidetään hellyyttävinä ja lapsirakkaina, mutta totuus on se, että et ikinä pysty rodusta päättelemään, kuinka koira käyttäytyy. Koira voi olla pieni ja söpö, mutta sisällä saattaa asua murhanhimoinen piru! Ennakkoluulot ovat ihmissielun myrkkyä. 

Tein kyselytutkimuksen siitä, kuinka moni ottaisi vaikka perhetutun pitbullin hoitoon kotiinsa ja kuinka moni kieltäytyisi, mutta suostuisi mäyräkoiran hoitoon. Vastaajia oli noin 160 ja heistä 20 prosenttia ei suostuisi ottamaan pitbullia kotiinsa, mutta mäyräkoiran suostuisi.

Siiri Druey