Pimenevässä illassa valoketjut valaisivat laitteita. (KUVA: Veera Viitanen)

Valokarnevaali kokoaa talvea odottavat ihmiset nauttimaan yhdessäolosta ja satumaisesta tunnelmasta Linnanmäelle

Kaikkien rakastama huvipuisto muuttuu reiluksi viikoksi yhdeksi suureksi valotaideteokseksi. Kun paikalle saapuu avajaispäivänä ovien avautuessa kello 15.30, on ilmassa suurta odotusta. Päivä on vielä valoisa eikä laitteista kuulu tavanomaisia ilon kiljahduksia. Työntekijät juovat vielä kiireessä kahvit ennen kuin jokainen lähtee omalle paikalleen odottamaan tulevaa iltaa. Ilma on kirpeän kylmä ja hetken aikaa suuri huvipuisto tuntuu jopa hieman autiolta.

Maisemajuna kuljetti karnevaaliväen ihastelemaan upeaa valoshowta. (KUVA: Veera Viitanen)

Aivan kuin huomaamatta ihmisiä alkaa ilmestyä paikalle yhä enemmän ja Linnanmäki alkaa herätä eloon. Lapset juoksevat ympäriinsä, nauravat ja syövät hattaraa. Tänä vuonna Valokarnevaalia ovat olleet tekemässä Sun Effects sekä Ivana Helsinki. Avajaispäivänä ihmiset ihastelevat jälleen upeasti valaistuja laitteita ja yrittävät bongata jonkin Ivana Helsingin luomista tähtihetkistä, joissa yhdistyy musiikki, muoti sekä valo.

Vangitseva sumu kietoi Linnanmäen huomaansa. (KUVA: Veera Viitanen)
Valo heijastui myös savun ja veden pinnoista. (KUVA: Veera Viitanen)

Valokarnevaali saa ihmiset haukkomaan henkeään

Illan hämärtyessä karnevaaliväki kaivaa taskuistaan puhelimensa ja kameransa esiin, sillä laitteissa hehkuvat valot ovat uskomatonta katseltavaa. Etenkin vanhan puuvuoristoradan kyydissä istuessa ei voi kuin ihmetellä suu ammollaan, kuinka upealta Linnanmäki valoineen näyttää hiljaiselta vaikuttavan Helsingin keskellä. Myös muut laitteet tuntuvat yhä valloittavammilta, kun hämärässä syysillassa eriväriset valot heijastuvat taivaalle.

Jostain kantautuu tunnelmallista musiikkia, maailmanpyörä katselee ylväänä ihmisiä maan tasalla ja popcornien tuoksu valloittaa hajuaistin. Valokarnevaalissa on onnistuttu upealla tavalla yhdistämään eri aistit yhdeksi syväluotaavaksi kokemukseksi.

Maria (vas.) ja Elisa viettivät koko illan Valokarnevaaleilla. (KUVA: Veera Viitanen)

“Oon täällä ekaa kertaa ja aion kyllä tulla toistekin. Tosi magee juttu”, kertoo Elisa.

“Mä oon ollu kerran aikasemmin ja tää oli kyllä tosi upee kokemus! Noi laitteet oli kans tosi kivoja nyt hämärällä”, sanoo Maria.

Yleisö on kuin yksi iso perhe

Linnanmäki on täynnä hyväntuulisia ihmisiä eikä muuta voi odottakaan. Jokainen vastaantulija on kokemassa kanssasi jotain niin henkeäsalpaava, että tuntuu kuin kaikki olisivat yhden illan ajan tuttuja keskenään. Tekisi mieli heittää ylävitoset työntekijöiden kanssa aina, kun astuu uuteen laitteeseen. Valokarnevaali kokoaa kaikenlaiset ihmiset yhteen kuin yhdeksi isoksi perheeksi ja tekee sen kymmenenä iltana.

Maailmanpyörä seisoo uljaana Linnanmäen keskellä. (KUVA: Veera Viitanen)
Peetu oli karnevaaleilla äitinsä kanssa. (KUVA: Veera Viitanen)

Kun kysyn pieneltä peruukkipäiseltä pojalta, millainen päivä hänellä on ollut, hän vastaa silmät loistaen ja ilmaan hypäten “mahtava päivä!”.

Tuo ihastuttava lapsi osasi tietämättään kiteyttää jokaisen Valokarnevaaleille tulleen tuntemukset muutaman sekuntiin.