LiiKe -kehitysyhteistyöjärjestö saa Tansaniassa lapset kouluun liikunnan avulla.

Eräässä tansanialaisessa köyhässä kylässä oppilaat eivät juuri käyneet koulussa. Kouluun vietiin jalkapallo, minkä seurauksena koululaisten lukumäärä ja paikallaoloprosentti kasvoi.

“Lapset haluavat liikkua. Kun koulussa voi pelata jalkapalloa, jäävät monet opettelemaan myös laskemista, lukemista ja kirjoittamista”, kertoo järjestön toiminnanjohtaja Ari Koivu.

“Liikunta yhdistää kaikenlaisia ihmisiä; lapsia, nuoria, vanhoja, tyttöjä, poikia ja niin edelleen. Sen avulla moni jaksaa käydä koulussa ja voi saada jopa ammatin.”

Jalkapallo yhdistää ihmisiä.
Kuva: Pixabay

Kiinnostus maantieteisiin johti kestävään kehitysyhteistyöhön

Koivu kiinnostui nuorena maantieteistä, koska se yhdisti useita hänen kiinnostuksen kohteita: eläimiä, luontoa, maita. Koivu innostui myös kehitysyhteistyöstä matkustettuaan Tansaniaan. Vuonna 2011 kehitysyhteistyö, Tansania ja liikunta yhdistyivät Liike ry:ksi, jonka perustajajäsen Koivu on.

Yhdistys on yli 15 vuoden ajan tehnyt liikuntakasvatusta Tansaniassa,  kouluttanut liikunnanopettajia ja lennättänyt tansanialaisen joukkueen FC Viton vuosittain Hesa cuppiin. Myös tyttöjen joukkue on ollut mukana.

Yhdistys voitti jo vuonna 2011 urheilukulttuuriteosta Uuno -palkinnon Suomen urheilugaalassa.

Paikan päällä asiat hoidetaan itse, tai mikään ei etene

Usein kehitysyhteistyöjärjestöjä on kritisoitu siitä, että avustusrahat eivät mene perille asti, vaan jäävät esimerkiksi paikallisten byrokraattien taskuun. Ari Koivu lähtee itse paikan päälle varmistamaan, että asiat hoituvat.

“Yhdessä kylässä kuskasin tytöt pelaamaan yhteiseen turnaukseen. Tiet olivat epäkunnossa ja diesel lopussa. Eräät miehet olivat myyneet bensaa veteen sekoitettuna kovempaan hintaan. Olihan se varmaan hauska näky, kun kymmenkunta tyttöä ja minä työnsimme kuorma-autoa ylös mäkeä. Perille kyllä päästiin”, hän kertoo.

“Jotkut uskonnolliset johtajat ovat välillä nurisseet toiminnastamme. Samoin presidentti. Liikunta on kuitenkin Tansaniassa pääasiassa kaikkien saatavilla ollut jo pitkään ja toivottavasti myös tulevaisuudessa vielä enemmän.”