Sekä kunnalliset että yksityiset toimijat seuraavat tarkkaan koronatilanteen kehitystä syksyn lähestyessä. Tiukemmat koronarajoitukset olisivat varsinkin liikunta-alan yrittäjille suuri riski toimeentulolle.

Liikunta on sekä kansanterveyden että koronan torjumisen kannalta hyvin olennainen palvelu. Miten eri liikunta-alan toimijat ovat selvinneet kesän yli ja kuinka he ovat varautuneet tulevaan koronasyksyyn?

Helsingin kaupunki jatkaa kesän käytäntöjä

Myllypurossa sijaitsevan liikuntakeskus Liikuntamyllyn kesä on ollut rauhallinen. Liikuntakeskus sai avata ovensa 1.6., kun valtio kevensi koronarajoituksia. 

“Kävijämäärät ovat koronan takia laskeneet, mutta eivät merkittävästi tavalliseen kesään verrattuna”, Liikuntamyllyn tiimiesimies Lauri Immonen kertoo.

Myös urheiluseurat ovat jatkaneet toimintaansa Liikuntamyllyssä noudattaen Helsingin kaupungin turvatoimia. Näihin kuuluvat muun muassa käsienpesupisteiden lisääminen, tehostettu siivoaminen ja salivuorojen rajoittaminen.

“Yhteistyö urheiluseurojen kanssa on ollut erinomaista ja turvatoimien toteutuminen on onnistunut hyvin”, Immonen kiittää. 

Syksyn kannalta tarkempia toimenpiteitä ei ole tässä vaiheessa lyöty lukkoon, mutta Liikuntapalvelussa keskustellaan jatkuvasti koronarajoitusten mahdollisesta tiukentamisesta ja sen seurauksista.

“Siihen asti kunnes kaupunki toisin määrää, niin Liikuntamyllyssä jatketaan nykyisten käytäntöjen noudattamista”, Immonen toteaa.

Tanssialan yrittäjät odottavat hermostuneina syksyä

Koronakevät oli varsin ankara tanssialalle. Monet tanssikoulut ja -studiot joutuivat sulkemaan ovensa pysyvästi poikkeustilasta seuranneen oppilaskadon takia. 

“Vaikka tanssien peruskurssit ovat taas olleet suosittuja kesän aikana, niin tanssikoulujen tilanne on edelleen hyvin epävarma”, freelance-tanssinopettaja Mikaela Jokinen kertoo.

Jokinen sanoo että tanssikoulut ja -opettajat pyrkivät pitämään fyysisiä tanssitunteja niin kauan kuin mahdollista.

“Jos tanssistudiot suljetaan jälleen syksyllä, niin menetetyt tanssitunnit korvataan nettiopetusvideoilla tai striimaustunneilla. Kurssimaksujen palauttamiseen tanssikouluilla ei ole varaa.”

Jos koronan toinen aalto iskee yhtä lujaa kuin ensimmäinen, niin monen tanssikoulun tulevaisuus on jälleen vaarassa. Freelance-opettajilla tilanne on aavistuksen parempi, sillä heille on helpompi jatkaa toimintaansa striimaustuntien kautta. Jokinen huomauttaa että tämä ei kuitenkaan ole yksityisyrittäjille miellyttävä ratkaisu, sillä he joutuvat sijoittamaan osan vähäisistä tuloista kuvausvälineisiin.

Artikkelikuva: Elizabeth Baker