Vapaaehtoiset kiertävät Kontulassa, Malmilla ja Sörnäisissä pakettiautolla. Kävijöille annetaan lämmintä juomaa ja käytännön apua kolmesti viikossa.

Maanantaisin Kontulan ostoskeskuksella, keskiviikkoisin Ala-Malmin torilla ja perjantaisin Vaasantorilla voi nähdä valkoisen pakettiauton, jonka kyljessä lukee Levähdyspaikka. Kyseinen auto kuuluu Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) rahoittamalle kolmevuotiselle Levähdyspaikka-hankkeelle, jota Helsingin vapaaseurakunta pyörittää osin talkoovoimin.

Levähdyspaikka on liikkuva päiväkeskus, jossa tarjotaan kahvia ja pullaa sekä apua byrokratian kiemuroihin. Vapaaehtoistyöntekijät edustavat vapaaseurakunnan diakoniatyön yhdistystä ja jakavat töitä keskenään: osaa hoitaa tarjoilua, toiset pyörittävät keittiötä ja jotkut jakavat vaatteita tarvitseville.

Hanketta on paikan päällä johtamassa kaksi palkattua työntekijää. Sofia Rekis on heistä toinen, ja hän vastaa tapahtuman kulusta. Rekis on sosiaalipsykologiaa opiskellut yhteiskuntatieteiden maisteri. Ennen häntä Levähdyspaikalla oli töissä sosionomi.

Sofia Rekis (KUVA: Sakari Surenkin)

“Kahvittelun ohessa tarjoamme tukea päihdeongelmaisille ja asunnottomille. Tietokoneen ja tulostimen avulla pyöritämme pientä liikkuvaa sosiaalialan toimistoa. Kerromme apua tarvitseville sosiaalipalveluista ja pyrimme auttamaan heitä eteenpäin”, Rekis kertoo.

Kahvit ja pullat saadaan yksityisiltä lahjoittajilta. Rekiksen mukaan kahvikuppeja menee noin sataneljäkymmentä päivässä.

“Kohtaamme täällä ihmisen ihmisenä. Olemme kaikki arvokkaita ja ansaitsemme tulla nähdyksi elämäntilanteesta riippumatta. Täällä käy paljon yksinäisiä ihmisiä, ja jotkut heistä käyvät joka viikko juttelemassa. Osa naamoista on tullut tutuiksi.”

Levähdyspaikalla käy väkeä kahvin lisäksi myös rukoilemassa. Tapahtuman vetäjät rukoilevat heidän kanssaan ja ohjaavat heitä lähimpään seurakuntaan. Hengellisyys ei kuitenkaan ole hankkeen ensisijainen tarkoitus, vaan sosiaalipalvelut.

(KUVA: Sakari Surenkin)

“Uskonto ei ole näkyvässä osassa. Emme pidä yhteistä rukoushetkeä. Jos joku tuntee tarvitsevansa apua, hän voi pyytää meitä rukoilemaan puolestaan. Olen ottanut muutamia numeroita talteen, ja soittanut heille myöhemmin. Pyrin kulkemaan heidän rinnallaan sosiaalipalveluita hakiessa ja käyn tarvittaessa mukana paikan päällä”, Rekis sanoo.

Lisätietoja: https://www.viadia.fi/helsinki/levahdyspaikka/