Liigasta on noussut vuosien aikana monia hyviä suoamalaispelaajia NHL:ään. / Kuvituskuva, Wikimedia

SM-liigasta on noussut vuosien saatossa lukuisia hyviä pelaajia NHL:ään. Osalla heistä ura ei lähtenyt Pohjois-Amerikassa toimimaan lainkaan, kun taas osasta tuli joukkueensa luottopelaajia. Tässä artikkelissa esitellään kolme Liigasta NHL:ään noussutta pelaajaa, jotka ovat pelanneet Pohjois-Amerikassa hyvän, pitkän ja kunnioitettavan uran. Yksi heistä pelaa NHL:ssä edelleenkin.

Kajaanista Stanley Cup –finaaleihin Kaliforniaan

Joonas Donskoi siirtyi Oulun Kärpistä San Jose Sharksiin syksyllä 2015. / Wikimedia

Yhden onnistuneimmista Liiga –hyökkääjän läpimurroista NHL:ään on tehnyt San Jose Sharksin 26-vuotias laitahyökkääjä Joonas Donskoi. Donskoi pääsi heti ensimmäisellä NHL-kaudellaan Stanley Cup –finaaleihin ja teki neljännen finaalin jatkoerässä voittomaalin. Mestaruus meni lopulta Pittsburgh Penguinsille.

Kajaanissa syntynyt Donskoi edusti Liigassa Oulun Kärppiä, jossa hän voitti kaksi Suomen mestaruutta (2014 ja 2015). Donskoi hurmasi kiekkomaailman kevään 2015 jääkiekon MM-kisoissa Tshekissä, jossa hän teki kahdeksassa ottelussa kahdeksan pistettä. Pelaajana Donskoi on erittäin hyvä luistelija, joka osaa pelata hyvin molempiin suuntiin. NHL:ssä hän on pelannut jo neljä kautta ja tähän mennessä 234 ottelussa hän on tehnyt 98 pistettä.

Minnesotan muuri

Niklas Bäckström voitti ensimmäisellä NHL-kautensa päätteeksi Minnesota Wildissä Jennings Trophyn, joka myönnetään runkosarjassa vähiten maaleja päästäneelle maalivahdille.

HIFK:ssa uransa aloittanutta maalivahti Niklas Bäckströmiä ei varattu ikinä NHL:ään, mutta siirtyessään Minnesota Wildin joukkueeseen kaudella 2006-2007, Pohjois-Amerikassa tuli torjuttua kunnioitettavat kymmenen kautta. Stanley Cupia Bäckström ei päässyt urallaan juhlimaan, mutta debyyttikauden 2006-2007 päätteeksi hänet palkittiin Jennings Trophylla siitä, että hän päästi runkosarjan aikana maalivahdeista vähiten maaleja. Maalivahtina Bäckström on erittäin rauhallinen, keskittynyt ja hyvin liikkuva.

Viimeiseksi jääneellä NHL-kaudellaan Bäckström pelasi Calgary Flamesissa. Kaudella 2016-2017 hän pelasi HIFK:ssa, jossa hän voitti SM-pronssia keväällä 2018. Nykyään hän edustaa Liigassa Tampereen Tapparaa.

Leijonissa Bäckström on voittanut olympiahopeaa (2006),

olympiapronssia (2010), MM-hopeaa (2016), kaksi MM-pronssia (2006 ja 2008). SM-liigassa Bäckström voitti pronssin lisäksi kaksi Suomen mestaruutta Oulun Kärpissä (2004 ja 2005).

Puolustava luottopuolustaja

HIFK-kasvatti Toni Lydman tuli urallaan tunnetuksi juuri puolustavana puolustajana. Alivoimalla Lydman oli erittäin tärkeä pelaaja. Hän osasi myös sijoittua hyvin kentällä ja luki peliä erinomaisesti.

NHL-uransa Lydman aloitti Calgary Flamesissa kaudella 2000-2001. Stanley Cup –finaaleissa hän pääsi pelaamaan yhdessä maalivahti Miikka Kipprusoffin kanssa keväällä 2004. Tuolloin mestaruutta pääsi juhlimaan Tampa Bay Lightning. Flamesin lisäksi Lydman edusti NHL:ssä Buffalo Sabresia ja viimeisinä kausinaan Anaheim Ducksia. Kaiken kaikkiaan Lydmanille kertyi NHL:ssä 847 ottelua, joissa hän teki 242 pistettä. Lydmanin ura päättyi ikävästi pudotuspeleissä keväällä 2013, kun Detroit Red Wingsin hyökkääjä Justin Abdelkader taklasi häntä päähän. Lydmanille tuli kolhusta vakava aivotärähdys, ja saman vuoden syksynä luottopuolustaja ilmoitti lopettavansa uransa.

Leijonissa Lydman voitti World Cup –hopeaa (2004) olympiahopeaa (2006), olympiapronssia (2010) kaksi MM-hopeaa (1998 ja 1999) ja MM-pronssia (2000). Uransa jälkeen hänet aateloitiin Suomen Jääkiekkoleijonaksi 238 vuonna 2017.

Teksti: Pekka Luokkala

Lähteet: Elite Prospects, Yle Urheilu, YouTube

Kuvat: Wikimedia