Kuvassa esiintyy perusflunssabakteeri.

Minua on jo kauan aikaa mietityttänyt “ylihygieenisyys” ja sen riskit. Olen huomannut joistain läheisistä ja myös ei läheisistä, että he ovat todella bakteerikammoisia, pesevät käsiään tiuhaan tahtiin ja käyttävät esim. käsidesiä todella runsaita määriä. Samaan aikaan nämä tyypit ovat jatkuvasti kipeinä ja valittavat kaikesta, ja samaan aikaan opettavat lapsilleen pienestä pitäen tätä samaa, ja sitten seurauksena lapsilla ei tunnu olevan nykyään minkäänlaista vastustuskykyä taudeille.

Itse olen skidinä, ihan vaahtosammuttimen kokoisena tyyliin mummon ja papan tykönä kontannut navetassa paskan keskellä ja tehnyt aikuisiällä duunia haitta-aineiden purkajana. Lähtökohtaisesti todella likaisissa paikoissa ollut paljon, ja itse en ole melkein koskaan kipeä. Minua alkoi tämä aihe kiinnostaa jossain kohtaa elämää, kun aloin näitä huomioita tehdä. Aloin etsiä tietoa netistä hakusanalla: Ylihygieenisyys, ja minulle tuli ilmi, että jotkut bakteerit ovat välttämättömiä ja jotkut ihmiset tuhoavat itsestään ne ylihygienisyydellään. Samalla hetkellä aloin pelätä esimerkiksi nykylasten tulevaisuutta, jos hygieenisyyttä vaan lisätään, niin selviääkö ihmiset edes hengissä maapallolla tulevaisuudessa?

Seuraavaksi lainaan Infektiolääkäriä Jukka Lumiota ja hänen kantaansa asiaan.

“– Jos ihmiset ja bakteerit alkaisivat taistella siitä, kumpi tälle pallolle jää, niin on ihan selvää, että bakteerit voittaisivat. Bakteereita on ollut maapallolla kolme miljardia vuotta eli kaksi kolmasosaa maapallon iästä. Ihmisiä on ollut maapallolla 200 000 vuotta. Ihminen on siis uusi tulokas ja bakteerien kannalta tunkeutuja, Jukka Lumio sanoo.”

Lähde: https://www.studio55.fi/terveys/article/ylihygienialla-vaarallisia-seurauksia-laakari-varoittaa-jynssaamasta-liikaa/35183844

Tämä oli ennen pandemian aikaa, nyt kun maailmassamme jyllää tauti, joka on saanut koko maailman polvilleen ja pelkotilaan, hygieenisyyttä on vain korostettu ja lisätty. Tämä raivostuttaa minua suunnattomasti! Tarkoitusperä on hyvä, mutta todella lyhytnäköinen. Joillekin pienille lapsille oikeasti tämä nykyhetki on ihan normaali tilanne. Ei heillä välttämättä ole tietoa lainkaan ajasta ilman, että voit oikeasti mennä ruokakauppaan tai ihan sama minne, että ei tarvitse käyttää hengitystä suojaavaa maskia ja koko ajan pestä käsiä ja sivellä vielä käsidesiä päälle ja vältellä ihmiskontakteja. Tai jos vaikka esimerkiksi aivastat jossain yleisellä paikalla, että sitä ei tarvitse pelätä, että saisit vihaisia katseita tai jopa kommentteja “ senkin koronaa levittävä tautinen paska”.

 Mitä minä tässä haen takaa, minkä lapsena oppii ja tekee toistoja kauan aikaa, sitä kurssia on vaikea muuttaa tulevaisuudessa. Ihminen toimii joissain asioissa käytännössä kuin robotti, ihan vaikka arkiaskareissa. Esimerkiksi jos olet asunut kauan samassa talossa, ja olet tottunut, että lautaset ovat aina samassa kaapissa, esimerkiksi kun menet jonkun muun luokse kylään, ainakin itse olen huomannut, että haen samankaltaisen sijainnin omaavasta kaapista niitä lautasia aina ensimmäisenä, ellen kysy erikseen missä lautaset sijaitsevat.

Pointtina minulla kuitenkin on se, että jos tämä meininki jatkuu vielä kauan, pystyykö kansa, etunenässä nuoret lapset “elämään normaalisti”? Tuleeko ihmisillä entistä suuremmat bakteerikammot, lisääntyykö  ihmisillä herkkyys kaikille sairauksille lähitulevaisuudella räjähdysmäisesti?

Minä pelkään pahaa, että näin voi tulla käymään. Toivottavasti ei, mutta olen alkanut miettimään, että pitääkö tässä jossain kohtaa jonkun alkaa pitämään ihmisille kursseja tästä aiheesta. Ei mitään “Uikaa jengi paskassa älkääkä peskö käsiä, tai älkää edes itseänne peskö, joku porilainen rillipää on kauhean huolissaan teistä”. Ei todellakaan mitään semmoista, vaan ylihygieenisyyden vaaroista, ja vielä korostetusti tämän pandemian aikana. Aika näyttää mitä tapahtuu, mutta minä olen nyt ainakin asiasta suuni avannut.

Lauri Iivanainen