Flunssakausi on kohta taas alkamassa. Älä levitä tautia. Yskiä ja aivastaa pitäisi joko paperinenäliinaan tai hihaan, ei käteen. (KUVA: pxhere)

Suomen viides vuodenaika on kohta taas alkamassa. Flunssakausi alkaa yleensä loppusyksyllä ilmojen kylmetessä ja päättyy keväällä. Joka vuosi. Lähes samaan aikaan.

Tänä vuonna tämä ”uutinen” alkoi näkyä mediassa jo elokuussa. Lentoasemalla oli löytynyt hengitystieviruksia esimerkiksi apteekin maksupäätteestä, porraskaiteesta, turvatarkastuksen laatikoista ja lasten leikkipaikasta. Tutkimustulos oli ilmeisen hämmästyttävä, koska se sai runsaasti mediatilaa elokuun lopussa.

Faktakertaus

Pinnoilla, joita kosketellaan paljon, esiintyy usein hengitystieviruksia.

Käsihygienia on ainoa, joka auttaa. Tutkitusti. Kun Espoon kaupunki 2000-luvun alkupuolella ohjeisti parantamaan käsihygieniaa päiväkodissa, vaikutukset näkyivät talven poissaolo- ja sairaustilaistoissa. Käsiä alettiin pestä aina ennen ruokailua ja aina, kun tultiin ulkoa sisään.

Pukeudu sään mukaisesti. Kylmettyminen lisää alttiutta sairastua hengitystieinfektioihin.

Vitamiineista saattaa olla apua. Jos on puutetta esimerkiksi B-12- tai D-vitamiinista, sinkistä tai seleenistä, se saattaa lisätä infektioherkkyyttä. C-vitamiini saattaa lyhentää flunssan kestoa.

Älä itse levitä tautia. Yskiä ja aivastaa pitäisi joko paperinenäliinaan tai hihaan, ei käteen.

Sormet kannattaa pitää kurissa

Lapsille opetin jo heidän ollessaan ihan pieniä, että sormea ei saa laittaa korvaan, silmään, nenään eikä suuhun. Ei ollenkaan. Kädet pitää pestä aina ennen ruokaa, wc-käynnin jälkeen ja kotiin tultaessa. Aika vähän sairastellaan.

Vuodesta toiseen uutisoitavat faktat pitäisi olla kaikkien suomalaisten tiedossa. Pitäisi. Siksi hämmästyttää joka kerta, kun näen aikuisen ihmisen istuvan autossaan liikennevaloissa ja kaivavan antaumuksella nenäänsä. Tai pureskelevan kynsiään. Vai onko motiivina tarve sairaslomalle?

Minna Branders