Vinyylilevyjen selailua Levymessuilla vuonna 2019. (KUVA: Emmi Kähkönen)

Suomen Messut, Suomen Kustannusyhdistys ja Suomen kirjakauppiasliitto yhteistyössä järjestävät pitkät perinteet omaavat Helsingin kirjamessut Helsingin Messukeskuksessa 28.-31.10.2021. Tapahtuman yhteydessä järjestetään myös Levymessut.

Goofin’ Records -levykaupan ja levy-yhtiön omistaja, Levymessuista vastaava Pete Hakonen muistelee, että kyseessä on neljäs tai viides Levymessut-nimellä järjestetty tapahtuma.

– Kirjamessujen yhteydessä oli aikoinaan musiikkimessut, missä oli myös mukana joitakin levymyyjiä. Musiikkimessujen järjestäminen loppui jossain vaiheessa, ja ajattelin, että tapahtumaa olisi kiva jatkaa, Hakonen kertoo.

Levymessujen nykyinen konsepti on Hakosen idea. Hän on tarjonnut sitä kirjamessujen järjestäjille joka vuosi, ja sitä on aina haluttu jatkaa.

– Fyysiset äänitteet, kirjat, sarjakuvat ja vastaavat sopivat hyvin samaan tapahtumaan, sillä aika usein sama väki tykkää kaikista näistä formaateista.

– Minä kerään kaikki myyjät paikalle. Olen ollut kohta 40 vuotta alalla, joten on aika paljon tuttuja näissä piireissä.

Jokaiselle jotain

Hakosen mukaan suurin osa Levymessujen kävijöistä on 50-vuotiaita tai vanhempia, mutta musiikkitallenteet kiinnostavat myös nuorempia.

– Levykaupoissakin näkee hieman yli kymmenvuotiaista aina 80-vuotiaisiin levyistä kiinnostuneita ihmisiä. Tästä vinyylibuumista johtuen nuoret ovat löytäneet levyistä jonkun jutun, vaikka eivät olisi ehkä itse ostaneet ja soittaneet niitä aiemmin.

Hakonen suosittelee Levymessuilla vierailua, vaikka varsinainen päätapahtuma ei kiinnostaisi.

– Nämä eivät ole välttämättä Suomen suurimmat messut, mutta eivät pienimmätkään. Siellä on liki 20 myyjää, levy-yhtiöitä, levykauppoja ja yhdistyksiä, ja jotkut myyvät omia kokoelmiaan pois.

Levymessuilla on myynnissä kymmeniä tuhansia äänitteitä kaikissa perinteisissä formaateissa, kattavasti eri vuosikymmenet ja genret edustettuna.

– Siellä on lähestulkoon kaikkea mahdollista, jokaiselle musiikista kiinnostuneelle jotain. Ihan klassisesta heviin ja räppiin, LP- ja CD-levyjä, savikiekkoja ja kasetteja, Hakonen kertoo.

– Mietin juuri omaa pöytääni, mitä olen kantanut sinne. Onhan siellä kaikkea mahdollista musiikkia 1920-luvusta aina 60- ja 70-lukuihin. Bluesia, jazzia, rock ‘n’ rollia, rautalankaa ja soulia. Voi vain kuvitella, mitä jollain isolla, kaikenlaista musaa myyvällä levykaupalla on tarjolla.

Levymessuille ja Helsingin kirjamessuille pääsee samalla pääsylipulla. Messut ovat avoinna torstaista lauantaihin kello 10-20, ja sunnuntaina kello 10-18. Aikuisten päivälippu maksaa 20 euroa, ja muun muassa opiskelijoille ja eläkeläisille on alennushintaisia lippuja 14 eurolla. Muiden lippujen hinnat ja lisätiedot Messukeskuksen nettisivuilta:

https://kirjamessut.messukeskus.com/

Artikkelikuva: Emmi Kähkönen