Lempäälän Ideaparkissa järjestettiin jälleen No-Gi:n eli lukkopainin SM-kilpailut. Kisoissa oli käytössä 4 mattoa ja jokaisessa vaihtui ottelija noin viiden minuutin välein. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita siis riitti.

Lauantaina 26.02 alkoi kaksipäivästen Suomenmestaruuskisojen toinen päivä. Sisään astuessa ei voinut olla huomaamatta valmentajien huutoja sekä painijoiden ryminää heidän paiskoessaan toisiaan mattoon. Jos valmentajien huutoihin ja neuvoihin keskittyi edes vähän, niin ymmärsi lajin taktisuuden. Joka liikkeellä ja lukolla on tavoite sekä vastareaktio, mikä pitää ennakoida. Pienikin virhe voi johtaa nopeaan häviöön. Jos lajista ei mitään ymmärtäisikään on se silti viihdyttävää katsottavaa näyttävien heittojen ja lukkojen takia. Vaikka liikkeet oikein tehtynä ovat turvallisia niin loukkaantumisen riski on aina olemassa, tämän vuoksi ensihoitajat seurasivat otteluita tarkasti. Tapahtumaan oli ilmoittautunut 411 painijaa, mutta koronan vuoksi peruutuksia oli tullut tavallista enemmän.
Tapahtuman organisointi vakuutti
Puitteet painijoille olivat kunnossa. Heille oli varattu erillinen budosali lämmittelyä ja venyttelyä varten. Valmentajille oli varattu tarpeeksi tilaa mattojen laidoille. Yleisölle oli sopivasti tilaa katsomossa ja jopa turvaväleistä pystyi huolehtimaan. Tuomareina toimi joukko entisiä lajin ammattilaisia, joista osa on saavuttanut myös kansainvälistä menestystä kamppailulajeissa. Paikalla läsnä oli myös paljon kisojen järjestäjän, Suomen BJJ-liiton väkeä, jotka huolehtivat, että kaikki meni suunnitelmien mukaisesti.
Kisoissa on painoluokat sekä lopuksi vapaa sarja, jossa eri painoiset kilpailevat keskenään.
Kilpailijoita oli molempia sukupuolia sekä kaiken ikäisiä. Tapahtumaan oli 10 euron pääsymaksu, jonka tuotot käytetään kilpailujen järjestämiseen sekä juniorityöhön.
Tapahtuma kesti kaiken kaikkiaan noin 13 tuntia.
Moitteettomasti kisat eivät kuitenkaan sujuneet. Kilpailuvaliokunta otti käsittelyyn kisoissa esiin nousseen epäurheilijamaiseen käytökseen liittyvän tapauksen.

Yleisöä oli löytänyt paikalle todella hyvin pandemiasta huolimatta.
”Maailman laajuinen Covid-19-epidemia on runnellut lajia erityisen ankarasti”, kertoo suomen bjj-liiton hallituksen puheenjohtaja Aki Lehto. Suurin syy on liikuntapaikkojen rajoitukset ja rajalliset harjoitusmahdollisuudet.

Lajin tulevaisuus on kuitenkin valoisa. Vuonna 2021 uusia seuroja perustettiin kuusi ja vuonna 2022 on jo maaliskuuhun mennessä perustettu neljä. Ennen pandemiaa harrastaja määrä oli noin 7000, mutta nykytilannetta on mahdoton sanoa.
Lehto ei pidä lukkopaina itsepuolustuslajina vaan kilpaurheiluna, joka tukee itsepuolustusta ja lisää itsevarmuutta.
Lehdon mukaan loukkaantumisia sattuu lajissa vähemmän kuin esimerkiksi jalkapallossa tai salibandyssa.


Lukkopaini on myös olennainen osa vapaaottelua. Monella UFC- ottelijalla on taustaa lajissa.
-Kalle Helminen
kallematias99@gmail.com