Vieremän mitalistit nauttimassa juhlistaan. Kuva: Matti Matikainen

Pekingin olympialaiset 2022 olivat suomalaisittain hienosti onnistuneet kilpailut. Olympialaisten ensimmäisen kultamitalin kotimaahan varmisti Iivo Niskanen upealla hiihdollaan miesten 15 kilometrin perinteisellä matkalla. Iivo nappasi myös hopeamitalin miesten joukkuesprintistä sekä pronssimitalin miesten yhdistelmähiihdosta. Mitalimäärällisesti Iivo siis oli kolmella mitalillaan Suomen kirkkain tähti olympialaisissa. 

Myös Kerttu Niskanen nappasi kaksi mitalia, hopeaa naisten 10 kilometrin perinteisellä matkalla sekä pronssia naisten 30 kilometrin vapaalla tyylillä hiihdetyssä yhteislähtökilpailussa. Vieremäläiset hiihtäjät toivat siis kahdestaan peräti viisi mitalia Suomen yhteensä kahdeksasta mitalista olympialaisista.

Suomelle toisen kultamitalin varmistivat olympialaisten päätöspäivänä Leijonat – historian ensimmäinen kultamitali miesten jääkiekosta Suomelle olympialaisissa. Ja myös tunnelma suomalaisilla oli tämän historiallisen tilanteen mukainen, koko kansa repesi juhlimaan kyseisenä sunnuntaiaamuna ympäri Suomen toreja. Eikä aikaakaan, kun joukkueelliselle leijonia oli jo suunniteltuna kokonainen kansanjuhla, jossa nähtiin itse mitalistien lisäksi kattaus Suomen kuumimpia artisteja esiintymässä. Ja tietenkin 20 000 paikan päälle otetun katsojan lisäksi juhla televisioitiin myös koko muulle kansalle. Eikä pidä unohtaa, että olihan heitä lentokentälläkin vastaanottamassa jos jonkunlaista fania kultaisissa minimekoissaan, nimikirjoitusten toivossa.

Vaan nähtiinkö suomalaisia toreilla Iivon kultamitalin vuoksi? Tai missä oli Suomelle yli puolet mitaleista tuoneiden Niskasten kansanjuhla? No, Vieremällä, jossa 3000 ihmistä oli juhlistamassa näitä viittä mitalia. Onneksi asiasta positiivisemman tekee se, että Vieremällä vähälukuisemmasta yleisöstä huolimatta tilaisuus oli ollut  lämminhenkinen ja upeasti järjestetty. Kuitenkin suhteutettuna Leijonien onnistumiseen, Niskaset olisivat varmasti ansainneet hieman enemmän koko Suomelta tuota samaa tunnustusta kuin Leijonien saavutus.

Vaikka historian ensimmäinen kultamitali olympialaisten jääkiekosta ei ole ollenkaan vähättelemisen paikka, olisivat Niskaset ansinneet huomattavasti enemmän tuota samaa hypetystä urakoinnistaan Pekingistä. Leijonien joukkue oli kansan toimesta jo lähes “manattu penkin alle” ennen olympialaisten alkamista, kun taas kansa luotti alusta asti, että Iivo kyllä toimittaa mitalin jos toisen Suomelle. Mutta silti päällimmäisenä Pekingin olympialaisista tullaan aina muistamaan, kuinka Suomi voitti kultaa JÄÄKIEKOSTA. Varmaan joku mitali sieltä hiihdostakin tuli, saattaa muistua mieleen seuraavana.

Ja kun Suomi pelaa lätkää, se iskee joka jätkään – laulaa myös Popeda kappaleessaan Ukkometso. Kuva: Antti Aimo-Koivisto

Suomi on selvää jääkiekkokansaa. Eikä kansan rakkaudelle jääkiekkoa kohtaan ole tietenkään mitään estettä, mutta jos kerta pärjätään jossain muussakin kuin jääkiekossa – ja vielä näin upeasti – pitäisi tuota arvostusta ja rakkautta löytyä myös muullekin, kuin jääkiekolle. Ensi kerralla Iivollekin oma kansanjuhla artistikattauksella ja televisioinnilla, kiitos!