“Se puoli, minkä ihmiset näkevät minusta kentällä, se ei ole oikea minä”, Koba Bryant on sanonut. Jos puhutaan Kobe Bryantista, henkilöityy häneen ennen kaikkea sana voittaminen. 

Ja voittoa hän havitteli joka tilanteessa. 

Hinnalla millä hyvänsä.

Kobe Bean Bryant syntyi 23. päivä elokuuta vuonna 1978 Philadelphiassa. Hänen isänsä pelasi koripalloa. Bryantin ollessa kuuden vanha, hänen isänsä lopetti NBA-uransa ja siirtyi Italiaan pelaamaan. Mukana tulivat Koben lisäksi hänen äitinsä ja kaksi siskoa. Tässä vaiheessa myös nuori Kobe pelasi koripalloa. Kesäisin hän matkusti takaisin Yhdysvaltoihin pelaamaan kesäliigoja, ja kuuden Italiassa vietetyn vuoden jälkeen Bryantien perhe palasi kotiin Philadelphiaan.

Koulupojasta suoraan ammattilaiseksi

Lower Merion High Schoolin koripallojoukkueessa yksi pelaaja oli ylitse muiden. Kobe Bryantin sen aikainen valmentaja Gregg Downer kuvaili pelaajaa täydelliseksi pelaajaksi, joka dominoi. Bryant päätti nelivuotisen urakkansa high schoolissa Philadelphian alueen kaikkien aikojen eniten pisteitä tehneenä pelaajana, tehden yhteensä 2 883 pistettä. Viimeisenä vuotenaan hän voitti joukkueensa kanssa osavaltion mestaruuden ja hänet valittiin vuoden parhaaksi pelaajaksi. Kobe herätti paljon mielenkiintoa maan parhaissa collegeissa, mutta Bryantia kiinnosti mahdollisuus siirtyä suoraan high schoolista maailman parhaaseen koripalloliigaan NBA:han, hyvistä kouluarvosanoista huolimatta.

17-vuotiaana Bryant teki päätöksen siirtyä suoraan high schoolista NBA:han, ollen vasta kuudes näin tehnyt pelaaja NBA:n historiassa. Tämä päätös sai myös valtakunnallisesti paljon huomiota, koska nuoren pelaajan siirtyminen suoraan high schoolista ammattilaiseksi oli niin harvinaista. Hän olisi päässyt mihin tahansa collegeen, mutta ei edes käynyt vierailemassa yhdessäkään. Hän halusi olla maailman paras koripalloilija, ja mahdollisimman pian.

Ennen vuoden 1996 NBA:n varaustilaisuutta, Kobe Bryant oli harjoitellut Los Angeles Lakersin kanssa. Silloinen toimitusjohtaja Jerry West kertoi harjoituksissa Bryantin kuvainnollisesti kävelleen muiden pelaajien yli. Lakers tiesi, että he haluavat tämän pelaajan ja West muun muassa rajasi Koben mahdollisuuksia käydä harjoittelemassa ja näyttäytymässä muille joukkueille, etteivät he saisi selville, kuinka hyvästä pelaajasta oli kyse.

Lopulta varaustilaisuuden 13. vuorolla Charlotte Hornets varasi Kobe Bryantin. Ennen kyseistä varausvuoroa Lakers ja Hornets olivat kuitenkin sopineet siirrosta, jossa Lakers lähettää sen aikaisen aloittavan keskushyökkääjänsä Vlade Divacin Hornetsiin ja Hornets varaa Kobe Bryantin, joka siirtyy suoraan Lakersiin. Tämä vaihtokauppa muovasi omalta osaltaan NBA:n historiaa.

Kobe Bryantista tuli ensimmäisellä NBA-kaudellaan nuorin siihen mennessä liigan parketille astunut pelaaja 18 vuoden ja 72 päivän ikäisenä. Vaikka ensimmäisellä kaudella hän oli usein vaihtopelaajan roolissa, kasvoi vastuu koko ajan enemmän kauden edetessä. Joukkueena Lakers eteni läntisen konferenssin välieriin Utah Jazzia vastaan. Viidennessä ottelussa Kobe Bryant heitti ottelun ratkaisuhetkillä neljä kertaa pallon kokonaan ohi korista, ja Jazz voitti ottelun lopulta jatkoajalla. Pelin jälkeen Koben joukkuekaveri Shaquille O’Neal sanoi Koben olleen ainoa, jolla oli uskallusta ottaa nuo heitot. Kertoo paljon Koben luonteesta ja kunnianhimosta. Ja voi vaan kuvitella, kuinka paljon häntä itseään harmitti hävityn ottelun jälkeen. 

Ensimmäinen mestaruus

Neljännellä kaudellaan 1999-2000 NBA:ssa Kobe Bryant saavutti ensimmäistä kertaa yli 20 pisteen keskiarvon ammattilaisurallaan tehden 22,5 pistettä ottelua kohden. Järkälemäisen keskushyökkääjän Shaquille O’Nealin kanssa muodostettu tutkapari teki tuhoisaa jälkeä koko kauden ajan. O’Neal valittiin koko liigan arvokkaimmaksi pelaajaksi ja Bryant valittiin liigan kakkostähdistöviisikkoon. Lakers eteni finaaleihin Indiana Pacersia vastaan ja neljännessä finaaliottelussa jatkoajalla Bryant heitti ratkaisevan korin johdattaen Lakersin voittoon. Lakersin viedessä nimiinsä myös kuudennen ottelun, Kobe Bryant saavutti ensimmäisen NBA:n mestaruutensa.

Mutta Bryant halusi voittaa lisää. 

Seuraavalla kaudella Lakers eteni jälleen pudotuspeleihin Koben ja O’Nealin johdolla. Pudotuspeleissä joukkue hävisi vain kerran ja eteni näin ollen toiseen peräkkäiseen mestaruuteen. 

Kolmas peräkkäinen mestaruus tuli seuraavalla kaudella New Jersey Netsiä vastaan ja Bryantista tuli 23 vuoden ikäisenä nuorin pelaaja, joka on voittanut kolme mestaruutta. Tällä kaudella Bryant valittiin myös ensimmäistä kertaa NBA:n ensimmäiseen tähdistökentälliseen. Valintoja tähdistökentälliseen tuli uralla lopulta 11 kertaa.

Kobe Bryant voitti NBA:n mestaruudet vielä kausilla 08-09 ja 09-10 saavuttaen urallaan viisi mestaruutta. Michael Jordan, jota pidetään yleisesti kaikkien aikojen parhaana koripalloilijana, voitti kuusi mestaruutta Chicago Bullsissa ja Bryant jopa pakkomielteisesti jahtasi kuudetta mestaruutta päästäkseen Jordanin kanssa tasoihin. Tätä hän ei kuitenkaan koskaan saanut kiinni.

Mamba Mentality

Koripallossa oli Bryantille kyse pelkästään voittamisesta. Kun harjoiteltiin tai pelattiin, Kobe kertoi, että hän kehitti itselleen alter egon, toisen persoonallisuuden The Black Mamba. “Tuhoan kaikki jotka astuvat parketille. Minulla oli niin paljon patoutunutta turhautumista, joka pitää päästää ulos. Mikään tai kukaan ei tule minun tielle.” Tämä mielentila sai nimityksen Mamba Mentality.

Monesti hän haastoi myös joukkuetovereitaan harjoituksissa astumaan ulos mukavuusalueeltaan. Hän töni heitä ja ärsytti verbaalisesti.

Koripallokentillä hän saattoi olla hyvinkin itsekäs pallon kanssa. Kobe teki omat ratkaisunsa kerta toisensa jälkeen joukkuekavereiden ja valmentajien katsellessa sivusta. Hän sai tästä paljon kritiikkiä ja kolmen ensimmäisen mestaruuden ajan Kobea ja Lakersia valmentanut Phil Jackson sanoi Koben olleen mahdoton valmennettava. Kobe itse myönsi asian olleen juuri näin. Hän oli paras ja hän vie pallon koriin vaikka väkisin. Miksi hän syöttäisi huonommille.

Kaiken tämän ajattelumaailman takana piilee järkyttävä halu voittaa. Hän harjoitteli niin paljon kuin vain pystyi. Voittamiseen ei ollut hänellä oikotietä. 

Urheilu-uran päättyminen

Kaudella 2015 Kobe Bryant ilmoitti lopettavansa uransa. Hän kirjoitti kirjeen, jossa hän kertoo, että tämä kausi on kaikki, mitä hänellä on enää annettavaa. Hänen kroppansa ei kestä enempää. Viimeiset kaudet Bryant oli kärsinyt lukuisista loukkaantumisista, johtuen hänen järkyttävistä harjoittelumääristään. Uransa viimeisessä ottelussa Bryant teki 60 pistettä Utah Jazzia vastaan, tehden viimeisellä neljänneksellä enemmän pisteitä kuin vastapuolen joukkue yhteensä, ja johdattaen näin Lakersin omakätisesti voittoon vielä viimeisen kerran. Bryant pelasi koko ammattilaisuransa Los Angelesissa.

Yhteensä 33 643 pistettä NBA:ssa ja valinta vuonna 2008 koko sarjan arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Yhdysvaltain koripallomaajoukkueessa hän voitti olympiakultaa 2008 ja 2012.

Siviilielämässään Kobe Bryant oli erityisen lämmin ja välittävä henkilö. Monet hänen lähipiirissään olevat kertovat Koben olevan varsinkin lapsia kohtaan erittäin avulias. Hän on ollut naimisissa Vanessa Bryantin kanssa jo vuodesta 2001, ja heillä oli neljä tytärtä. Hänet nähtiin usein perheensä kanssa seuraamassa koripalloa, varsinkin hänen toiseksi vanhimman tyttönsä, Giannan kanssa, joka harrasti myös koripalloa.

Sankareita tulee ja menee, mutta legendat ovat ikuisia

Tammikuun 26. päivä tätä vuotta urheilumaailma pysähtyi. Helikopteri, joka kuljetti kahdeksaa henkilöä, oli syöksynyt maahan lähellä Los Angelesia. Kukaan kahdeksasta matkustajasta ei selvinnyt ja myös kopterin pilotti menehtyi. Kyydissä oli Kobe Bryant.

Tapaus kosketti syvästi koko maailmaa. Ihmiset surivat ja Kobea ja hänen tytärtään muisteltiin urheilulähetyksissä ja uutisissa. Urheilu oli pitkän aikaa sivuseikka. Ympäri maailman ihmiset tietävät, kuka oli Kobe Bryant. Hän oli esikuva. Idoli. Ja täysin odottamatta ja yhtäkkiä hän olikin poissa. Sitä oli hyvin vaikea uskoa, koska sankareita pidetään tietyllä tapaa kuolemattomina.

Kobe Bryant opetti, mitä on voitonhalu. Pienintäkään kiveä ei jätetä kääntämättä, ja tavoitteiden saavuttamisen eteen tehdään mitä vain. Mamba Mentalityä voi soveltaa kaikissa elämän asioissa. Kobe on myös urheilu-uransa jälkeen menestynyt muun muassa kiinteistökaupoissa, ja hänen ohjaama pienelokuva Dear Basketball voitti Oscarin. Intohimo kaikkea tekemistä kohtaan paistoi hänestä. Vaikka Kobe Bryant ei taidoiltaan tai fysiikaltaan ole paras pelaaja koripalloilussa, on hän varmasti yksi suurimpia voittajia ikinä. Sitä ei voi kukaan kiistää. 

Itse sain kunnian seurata Koben uraa viimeiset vuodet. Viimeisellä kaudella pääsin Los Angelesiin katsomaan Kobe Bryantia livenä. Vaikka en itse ole ikinä koripalloa pelannut, teki juuri tämä halu voittaa ja olla paras minuun lähtemättömän vaikutuksen. Minulle Kobe Bryant oli suuri esikuva, eikä pelkästään koripallotähtenä, vaan myös ihmisenä.

“Sankareita tulee ja menee, mutta legendat ovat ikuisia”, Kobe Bryant on sanonut.

Ja Kobe Bryant on legenda.

Henri Honkala