WHA:ssa on pelannut aikoinaan peräti 10 suomalaiskiekkoilijaa. / Kuvituskuva

Jo lakkautetussa WHA-liigassa pelasi aikoinaan kymmenen suomalaispelaajaa, jotka ovat nousseet Suomessa suurten jääkiekkolegendojen joukkoon. Heistä vain kolme on päässyt urallaan juhlimaan WHA:n mestaruutta, WHA Avco World Trophya.

Lyhyt, mutta arvokas jääkiekkoliiga eurooppalaisille

WHA-liiga toimi vuosina 1972-1979. Liiga kaatui myöhemmin talousvaikeuksiin./ Wikimedia

1970-luvun alussa WHA, eli World Hockey Association perustettiin kilpailijaksi 12 joukkueen kesken pelatulle NHL:lle. WHA-seuroja perustettiin suurkaupunkeihin, joissa oli jo NHL-seuroja ja Kanadan perinteisiin kiekkokaupunkeihin. Edmontoniin ja Winnipegiin perustetut joukkueet jatkavat yhä kiekkomaailmassa, kun taas New York Raiders, Chicago Cougars ja Los Angeles Sharks joutuivat lopettamaan toimintansa kesken WHA:n rahanpuutteen vuoksi.

Maailman kuuluista kiekkolegendoista WHA:ssa ehti pelata kolme. Ensimmäinen heistä oli supertähti Bobby Hull, joka oli kyllästynyt huonoon palkkaansa Chicagossa NHL:ssä, ja niinpä Hull palkattiin Winnipegiin. WHA:n seuraavalla kaudella 1973-1974 Houston Aeros palkkasi jo uransa lopettaneen 45-vuotiaan Gordie Howen joukkueeseensa. Kolmas kiekkolegenda, joka pelasi WHA:ssa, oli Wayne Grezky, joka pelasi viimeisellä kaudella 1978-1979 Edmontonissa.

WHA:n ajauduttua talousvaikeuksiin, liiga lopetettiin kauden 1978-1979 jälkeen. Menestyneimmistä seuroista Edmonton, Hartford, Quebec ja Winnipeg jatkoivat NHL:n puolelle. Lyhyestä historiastaan huolimatta WHA oli oiva paikka eurooppalaispelaajille tehdä lopullinen läpimurto kansainvälisessä kiekkomaailmassa ja päästä NHL:ään.

Porista Amerikkaan ja takaisin

Veli-Pekka Ketola voitti Heikki Riihirannan kanssa ensimmäisinä suomalaisina WHA:n mestaruuden. / Wikimedia

Keskushyökkääjä Veli-Pekka Ketola oli puolustaja Heikki Riihirannan kanssa ensimmäinen suomalainen, joka voitti WHA:n mestaruuden Winnipeg Jetsissä keväällä 1976. Jetsissä Ketolalle kertyi 218 ottelussa yhteensä 173 pistettä. Hän edusti WHA:ssa myös Calgary Cowboysia yhden kauden ja NHL:ssä Colorado Rockiesia.

SM-liigassa pelatessaan Ketola edusti aina Porin Ässiä, jossa hän toimi kolme kautta kapteenina. Uransa hän lopetti keväällä 1983 I-divisioonassa KalPassa. Uransa jälkeen Ketolan pelipaita on jäädytetty Porin Ässien kotihallin, Isomäen areenan kattoon. Ketolan mukaan on myös nimetty Veli-Pekka Ketola –palkinto, joka myönnetään SM-liigan parhaimmalle pelaajalle.  Suomen Jääkiekkoleijonaksi 72 Ketola aateloitiin vuonna 1990. Toimiessaan Suomen alle 20-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkueen joukkueenjohtajana hän voitti maailmanmestaruuden alkuvuodesta 2016.

Stadin ja Winnipegin kingi

Heikki Riihiranta voitti urallaan WHA:n mestaruuden lisäksi kaksi Suomen mestaruutta HIFK:ssa. / Wikimedia

Heikki Riihiranta juhli myös WHA:n mestaruutta Winnipeg Jetsissä Veli-Pekka Ketolan kanssa keväällä 1976. Jetsissä Riihiranta pelasi kolmella kaudella 187 ottelua, joissa hän teki 48 pistettä.

SM-liigassa Riihiranta edusti aina HIFK:ta, jossa hän toimi kuusi kautta joukkueen kapteenina ja voitti kaksi Suomen mestaruutta (1980 ja 1983). Riihirannan pelipaita löytyy jäädytettynä HIFK:n kotihallin, Helsingin Jäähallin, katosta.

Uransa jälkeen Riihiranta on toiminut muun muassa Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen joukkueenjohtajana, jossa hän voitti MM-kultaa (1995) MM-hopeaa (1994, 1998, 1999, 2001) ja MM-pronssia (2000). Suomen Jääkiekkoleijonaksi 78 hänet aateloitiin vuonna 1991.

Ensimmäinen suomalaismaalivahti WHA:ssa ja NHL:ssä

Markus Mattsson.

Markus Mattsson on kautta aikojen ensimmäinen suomalaismaalivahti NHL:ssä. Mattsson on myös ainoa suomalaisvahti, joka voitti WHA:n mestaruuden Veli-Pekka Ketolan ja Heikki Riihirannan tavoin Winnipeg Jetsissä. Tosin Matsson voitti mestaruuden WHA:n viimeisellä kaudella 1978-1979.

NHL:ssä pelatessaan Mattsson edusti Winnipeg Jetsiä, Minnesota North Starsia ja Los Angeles Kingsiä.  SM-liigassa Mattsson pelasi Tampereen Ilveksessä ja Tampereen Tapparassa. Tapparassa hän voitti kaksi Suomen mestaruutta vuosina 1986 ja 1987.

Mattsson aateloitiin Suomen Jääkiekkoleijonaksi 111 vuonna 1998.

Phoenixin ja Helsingin kautta Berniin Sveitsin mestariksi

Lauri Mononen muodosti Phoenix Roadrunnersissa Seppo Repon ja Juhani Tammisen kanssa suomalaisketjun, jota kutsuttiin nimellä Lappline.

Elokuussa 2018 menehtynyt laitahyökkääjä Lauri Mononen oli yksi ensimmäisistä suomalaisista jääkiekkoilijoista Pohjois-Amerikassa. WHA:ssa hän pelasi Phoenix Roadrunnersin joukkueessa kaksi kautta. Toisella kaudellaan Roadrunnersissa Mononen sai ketjukavereikseen Seppo Revon ja Juhani Tammisen, joiden muodostamaa suomalaisketjua alettiin kutsua nimellä Lappline. Palattuaan WHA:sta takaisin Suomeen Mononen pelasi kaksi kautta HIFK:ssa ennen kuin hän siirtyi kesken kauden 1978-179 Sc Bernin joukkueeseen Sveitsin liigaan, jossa hän voitti Sveitsin mestaruuden.

SM-liigassa hän edusti vielä yhden kauden Kiekkoreipasta ja I-divisioonassa Peliittoja ja kasvattiseuraansa Joensuun Jokipoikia. Suomen Jääkiekkoleijonaksi 75 hänet aateloitiin vuonna 1991.

Pelaajasta kasvattiseuran päävalmentajaksi

Pekka Rautakallio on toiminut urallaan muun muassa Dinamo Riikan ja Porin Ässien päävalmentajana. / Wikimedia

Puolustaja Pekka Rautakallio pelasi ensimmäiset liigapelinsä kaudella 1977-1978 Porin Ässissä, jossa hän toimi myös päävalmentajana neljä kautta. Näiden tapahtumien välissä Rautakallio pelasi myös WHA:ssa Phoenix Roadrunnersin joukkueessa kaksi kautta. NHL:ssä Rautakallio pelasi Atlanta Flamesin ja Calgary Flamesin joukkueissa.

SM-liigassa Rautakallio voitti kaksi Suomen mestaruutta. Ensimmäisen Suomen mestaruuden hän voitti Porin Ässissä keväällä 1978 ja toisen HIFK:ssa keväällä 1983. Uransa Rautakallio lopetti Sveitsin NLB-liigassa SC Rapperswil-Jonan joukkueessa keväällä 1989.

Uransa jälkeen Rautakallio on toiminut päävalmentajana lukuisissa seuroissa, muun muassa Porin Ässissä ja KHL-joukkue Dinamo Riikassa. Suomen Jääkiekkoleijonaksi 91 hänet aateloitiin vuonna 1993. SM-liigan parhaalle puolustajalle jaettava palkinto on nimetty hänen mukaansa Pekka Rautakallio-palkinnoksi. Rautakallio palkittiin itse SM-liigan parhaana puolustajana kolmesti.

Tanskan mestari Joensuusta

Seppo Repo pelasi Juhani Tammisen ja Lauri Monosen kanssa samaan aikaan Phoenix Roadrunnersissa.

Keskushyökkääjä Seppo Repo edusti WHA:ssa Phoenix Roadrunnersin joukkuetta yhden kauden ennen kuin hän palasi Suomeen Turun Palloseuran joukkueeseen, jota hän edusti kuusi kautta. Tammisen tavoin Repokin pelasi Japanissa, Kokudo Keikakun joukkueessa kaksi kautta. Saksan liigassa Repo edusti EHC 70 Münchenia. Uransa ainoaa mestaruutta Repo pääsi juhlimaan Herning IK:n joukkueessa Tanskan liigassa keväällä 1987.

Uransa Repo lopetti Kiekkoreippaan joukkueessa I-divisioonassa keväällä 1989. Suomen Jääkiekkoleijonaksi 71 hänet aateloitiin vuonna 1990. Tällä hetkellä 71-vuotias joensuulaislähtöinen kiekkolegenda toimii HC Giantsin apuvalmentajana Suomi-sarjassa.

Aurinkokuningas

Juhani Tamminen on muun muassa nostanut Oulun Kärpät SM-liigaan keväällä 2000. / Wikimedia

Pelaajana Juhani ’Don Tami’ Tamminen ei niittänyt paljon mainetta, mutta valmentajana hän nousi koko kiekkokansan huulille. WHA:ssa Tamminen pelasi Cleveland Crusadersin ja Phoenix Roadrunnersin joukkueissa. Liigassa ’Tami’ edusti TPS:ää, jossa hän toimi viisi kautta kapteenina.

Pohjois-Amerikan ja Suomen lisäksi Tamminen pelasi Japanin jääkiekkoliigassa kolme kautta Kokudo Keikakun joukkueessa. Uransa loppupuolella hän pelasi Sveitsin kakkosliigassa EHC Vispin ja HC Sierren joukkueissa.

Uransa jälkeen Tamminen on toiminut valmennustehtävissä. Hän luotsasi muun muassa Ranskan jääkiekkomaajoukkueen vuoden 1995 MM-kisojen puolivälieriin, jossa se hävisi Suomelle. Oulun Kärpät Tamminen nosti SM-liigaan keväällä 2000. Vaasan Sportin Tamminen taas valmensi Mestiksen mestariksi keväällä 2009.

Suomen Jääkiekkoleijonaksi 91 Tamminen aateloitiin vuonna 1991.

Quebecista ja Edmontonista Suomen mestariksi

Edesmennyt hyökkääjä Matti Hagman oli yksi ensimmäisistä suomalaiskiekkoilijoista Pohjois-Amerikassa. / Wikimedia

Lokakuussa 2016 menehtynyt Matti Hagman on yksi kaikkien aikojen legendaarisimpia suomalaiskiekkoilijoita. WHA:n Hagman siirtyi pelaamaan NHL:stä Boston Bruinsin joukkueesta kesken kauden 1977-1978 Quebec Nordiquesiin. Seuraavaksi kahdeksi kaudeksi Hagman palasi SM-liigaan kasvattajaseuraansa Helsingin IFK:hon. Kaudella 1979-1980 Hagman voitti ensimmäisen Suomen mestaruutensa.

Mestaruuden jälkeen Hagman palasi takaisin NHL:ään Edmonton Oilersin joukkueeseen kahdeksi kaudeksi. Edmontonista hän tuli jälleen SM-liigaan HIFK:n joukkueeseen, jossa hän pääsi juhlimaan kauden 1982-1983 päätteeksi toista Suomen mestaruuttaan.

Uransa jälkeen Hagman aateloitiin Suomen Jääkiekkoleijonaksi 98 vuonna 1995. Hänen pelipaitansa löytyy jäädytettynä HIFK:n kotihallin, Helsingin Jäähallin katosta.

SM-liigan vuoden tulokas Pohjois-Amerikassa

Risto Siltanen Hartford Whalersin paidassa WHA:ssa.

Puolustaja Risto Siltanen valittiin SM-liigassa vuoden tulokkaaksi kaudella 1976-1977.  Siltanen siirtyi kesken kauden 1978-1979 Ilveksestä WHA:n Edmonton Oilersiin, jossa hän pelasi myös NHL:ssä. NHL:ssä Siltanen edusti Oilersin lisäksi Hartford Whalersia ja Quebec Nordiquesia.

Siltanen herätti aikoinaan kohua vuoden 1983 jääkiekon MM-kisoissa, jolloin Leijonien päävalmentajana toimi Alpo Suhonen. Kesken kisojen Siltanen oli tullut Suhosen mukaan iltapäiväpalaveriin kännissä, vaikka puolustajan olisi pitänyt hoidattaa itseään hotellilla. Siltanen kuitenkin myönsi käyneensä edellisiltana ’kirkolla’. Niinpä Siltanen lähetettiin varamiehenä toimineen Pekka Järvelän kanssa kotimatkalle. Kohun jälkeen Siltaselle tuli avioero.

– Koko perhe oli kovilla siinä julkisuudessa. En anna asiaa Suhoselle koskaan anteeksi, Siltanen kertoi Iltalehdelle.

Suomen Jääkiekkoleijonaksi 112 Siltanen aateloitiin vuonna 1998.

Nelinkertainen SM-liigan paras maalivahti NHL:ssä

Hannu Kamppuri valittiin urallaan neljä kertaa SM-liigan parhaimmaksi maalivahdiksi (1981, 1982, 1984 ja 1987).  Näitä kunnianosoituksia ennen Kamppuri torjui WHA:ssa Edmonton Oilersin joukkueessa. NHL:ssä Kamppuri pelasi vain yhden kauden New Jersey Devilsin joukkueessa.

Nelinkertainen SM-liigan paras maalivahti pääsi juhlimaan urallaan kahta Suomen mestaruutta (1982 ja 1984) Tapparan joukkueessa. Suomen Jääkiekkoleijonaksi 115 Kamppuri aateloitiin vuonna 1999.

Teksti: Pekka Luokkala

Kuvat: Wikimedia

Lähteet: Wikipedia, Elite Prospects, Quanthockey, MTV Sport, HIFK, Tamperelainen