Suomen tunnetuimpiin muusikkoihin ja kansantaiteilijoihin lukeutuvan Juice Leskisen syntymästä tulee kuluneeksi 70 vuotta. Suomirockin isän lukuisista bändiprojekteista tunnetuimmat olivat Coitus Int ja Juice Leskinen Grand Slam.

Leskinen syntyi Juankoskella vuonna 1950. Hänen perheeseensä kuului nuorempi veli, äiti sekä isä, joka kuoli pojan ollessa yksitoistavuotias. Leskinen muutti Tampereelle valmistuttuaan ylioppilaaksi. 70-luvun alussa hän tutustui Mikko Alataloon ja Harri Rinteeseen, joiden kanssa hän perusti yhtyeen Coitus Int.

Musiikin lisäksi Leskinen muistetaan kirjailijana sekä runoilijana. Hän kirjoitti useita runo- sekä lastenkirjoja. Mies kertoi, että sanat ovat hänelle musiikkia tärkeämpiä. Leskisen sävellykset olivat usein sointukierroltaan hyvin yksinkertaisia, ja ne toimivat vain taustoina teksteille.

Juice Leskistä pidetään suomirockin isänä (KUVA:Wikipedia)

Leskisen tunnetuimpiin kappaleihin lukeutuvat Viidestoista yö, Kaksoiselämää ja Musta aurinko nousee. Hänen kappaleensa käsittelivät ihmissuhteita, yhteiskuntaa ja uskontoa.

Leskinen oli naimisissa kolmesti, ja hänellä on neljä lasta. Miestä kuvailtiin luonteeltaan ujoksi, mutta taiteilijana hän oli itsevarma.

“Vuoden runoilija on vähän suppea nimitys. Aion tähdätä siihen, että minusta tulee vuosisadan runoilija”, Leskinen sanoi, saatuaan vuoden runoilija palkinnon vuonna 1994.

Leskinen menehtyi 56-vuotiaana vuonna 2006 sairastettuaan pitkään munuaisten vajaatoimintaa, diabetesta ja maksakirroosia.