Laru Petankin jäsenet olivat säntillisesti klo 17 pelipaikalla valmiina aloittamaan mittelön.

 

Lauttasaaren Pajalahdenpuiston hiekkakentälle on kertynyt 14:n ihmisen joukko, ja he kaikki kantavat mukanaan pieniä laukkuja joiden sisältä löytyy varusteet illan tapahtumaan, petankkiin.

Petankki on Ranskasta lähtöisin oleva kuulapeli, jonka juuret juontavat kuitenkin jo tuhansien vuosien takaa, muinaisesta Egyptistä.

Pelissä tavoitteena on heittää metallikuulia mahdollisimman lähelle maahan heitettyä maalipalloa, snadia. Petankia voi pelata lähes millä tahansa pehmeämmällä alustalla; kuitenkin alan harrastajat suosivat melko tasaista hiekka- tai sorakenttää.

Petankia pelataan 1-3 hengen ryhmissä, ja pelimuoto määräytyy pelaajien lukumäärän mukaan; singeli (yksi-vastaan-yksi, molemmilla pelaajilla kolme kuulaa), duppeli (kaksi pelaajaa joukkueissa, kullakin pelaajalla kolme kuulaa) ja trippeli (kolme pelaajaa joukkueessa, jokaisella pelaajalla kaksi kuulaa). Peliä pelataan siihen asti kunnes jokin joukkueista on kerryttänyt sääntöjen mukaisen 13 pistettä.

“Mukaan on helppo liittyä; joillain on kymmenen euron metallikuulat, toisilla totisemmin harrastavilla kuulat ovat voineet maksaa jopa sata euroa”, kertoo Laru Petankin varapuheenjohtaja, Seppo Jalonen.

Laru Petankin varapuheenjohtaja, Seppo Jalonen, omaa jo kymmenien vuosien kokemuksen petankista.

Pelivaatteetkin ovat vapaavalintaiset, joten petankkitarvikkeisiin investointiin kuluu vain muutamia kymmeniä euroja.

Pelipaikka sijaitsee niin keskeisellä paikalla Lauttasaaressa, että torstaisin ja sunnuntaisin järjestettävissä rennoissa petankkipeleissä olisi voinut kuvitella käyvän enemmänkin kokelaita heittelemässä metallikuulaa. Osallistujien mukaan peleihin osallistuu kuitenkin yleensä parhaimmillaan noin parinkymmenen ihmisen joukko Laru Petankin jäseniä.

Ennen kuin varsinainen peli voi alkaa, paikalle saapuneet Laru Petankki-ryhmän jäsenet jaetaan joukkueisiin. Pelaajat koostuvat pääasiassa seniori-ikäisistä pelaajista, jotka ovat pelanneet yhdessä jo vuosia. 

Puolitotista kisailua

Tänä helteisenä iltapäivänä paikalle saapuneista jäsenistä muodostuu kaksi duppelia, sekä yksi trippeli.

Nyt sää suosii pelaajia, vaikka ryhmän jäsenet ovat käyneet pelaamassa myös sateella, ja jopa vielä ensilumienkin aikaan.


Leikkimielisestä kisailusta huolimatta pelaajat seuraavat sääntöjä, ja välillä tilanteiden ratkaisu vaatiikin mitan kaivamista esille.

“Jotkut meistä pelaavat niin tällä kentällä, kuin Oulunkylässä ja muuallakin. Kaikki saavat kuitenkin tulla pelaamaan vapaasti, tai olla tulematta”, seuran jäsen, Aino Kärmä, tiesi kertoa.

Kaikkien kolmen peliryhmän sisällä voi nähdä monta erilaista tapaa heittää kuulaa; yksi heittää kuulan rystyset ylöspäin suunnattuna, toinen heittää kämmenet ylöspäin, ja kolmas nousee heittoon kyykystä. Kaikkien on kuitenkin pysyttävä heiton aikana sääntöjen mukaisen heittoympyrän sisällä, ja tänään käytettävä heittoympyrä onkin aivan standardien mukainen.

Pelaajat kyllä heittävät huulta keskenään heittojen välissä, mutta kaikki saavat rauhan metallikuulan heiton aikana, aivan kuten ammattilaistasollakin pelattaessa.

Ulkopuolisen silmiin heitot näyttävät menevän kaikilla vallan hyvin, mutta moni pelaajista tuntuu olevan aika ajoin hieman kriittinen omaan suoriutumiseensa.

Välillä jäsenet joutuvat jopa kaivamaan mitan, jolla tarkistetaan sentin tarkkaan kenen kuula on lähimpänä snadia. Toisinaan taas tilanteen ratkaisu vaatii virallisen petankki-sääntökirjan esiin kaivamista. 

Yli 20 vuotta toiminut Laru Petankki-seura kilpailee tosissaan, mutta kuitenkin pilke silmäkulmassa. Edellisellä viikolla seuralla oli keskinäiset, aiemminkin järjestetyt mestaruuskisailu, jossa voittajaksi kruunattiin tällä kertaa seuran perustajajäsen, Raija Olkkola. 

Aikaa peleihin jäsenet varaavat yleensä pari tuntia, ja nytkin ensimmäiset voittajat kättelevät hävinneen osapuolen noin tunti aloittamisen jälkeen.

Tällainen yhteinen tekeminen tekee hyvää kenelle vaan. Laji sopii meistä ihan jokaiselle, ja on jopa tutkittu, että petankki saattaa auttaa kuntoutumaan esimerkiksi käsiin kohdistuvissa vaivoissa. Hiki ei pääse pelin timmellyksissä tulemaan, vaikka voi petankia tosissaan pelatessa saada hien virtaamaankin.

Lauttasaaressa seniori-ikäisille ei ole muuta järjestettyä aktiviteettia, joten näistä pelitapahtumista onkin tullut monelle ryhmän jäsenelle odotettu kohtaaminen ystävien kesken.

Ja mikä tekisikään parempaa kuin toisten ihmisten kohtaaminen leikkimielisen kilpailun yhteydessä!