Valokuvaaja Nalle Elmgren kiersi Helsinkiä uudenvuoden aattona kuvaamassa kuinka helsinkiläiset jättivät koronavuoden taakseen. Joulukuussa Uudenmaan koronatilanne oli pahentunut, ja viranomaiset suosittelivat että vuodenvaihetta juhlittaisiin mahdollisimman eristäytyneinä.

Vuosi 2020 loppui Helsingissä sateisessa säässä. Koronatilanteen takia kaupunki ei järjestänyt yleisötapahtumia. Sen sijaan näytettiin lapsiperheille ohjelmaa Helsinki-kanavalla, minkä lisäksi Helsingin kaupungin uudenvuoden konsertti lähetettiin Ylellä.
Lauran oli tarkoitus viettää uudenvuoden aattoa lähimmäisten kanssa mökillä, mutta korona-altistuksen takia hän vietti vuodenvaihetta karanteenissa Alma-koiran kanssa. Ennen aattoa Lauran ystäväpiirissä ei puhuttu uudenvuoden vietosta lähes ollenkaan, minkä hän tulkitsee merkiksi siitä että aattoa vietetään koronarajoitusten mukaan.
Viranomaiset suosittelivat, että uudenvuoden juhlijat jättäisivät ilotulitteiden ampumisen väliin kokonaan. Helsingin kaupungin perinteiset ilotulitukset korvattiin Ilkka Paloniemen laserteoksella Ajan lennätin. Olympiastadionin tornista vihreät lasersäteet morsettivat merkkisarjaa “2020-2021” vuodenvaihteen yli.
Pauliina, Teea ja Matias ovat juhlineet uuttavuotta racleteilla. Ystävyksiä rajoitukset eivät harmita, sillä ovat todenneet jo aikaisempina vuosina, että yhteinen aika on juhlan tärkein osuus.

Muut kaverit ja työkaverit ovat ilmoittaneet, että pysyttelevät pienissä porukoissa jonkun kotona. Pauliina ajattelee, että korona on tuonut jollain tasolla rennomman suhtautumisen juhliin ja menoihin. “Nyt on täysin hyväksyttyä jäädä vaan kotiin katsomaan leffaa, sen sijaan että lähtisi ulos näkemään porukkaa.”
Koronavuosi on ollut raskas ja tuonut monelle lähipiirissä olevalle henkisiä ja taloudellisia vaikeuksia. Kaikki kolme kuitenkin kokevat, että haasteet ovat kasvattaneet. Ihmissuhteita ja terveyttä osataan arvostaa enemmän kuin ennen.

“Ihannekuva hyvästä ajanvietosta on muuttunut – tärkeintä on olla rakkaiden ihmisten kanssa, ei niinkään se tekeminen,” Teea pohtii.

Valokuvaajan reitti kulki Töölön ja Kallion kautta Punavuoreen ja Kasarmintorille. Kantakaupungin kaduilla oli hiljaista, etäsuositusten lisäksi ihmisiä sisällä pidätteli sade. Samaan aikaan kun haastatellut ja heidän lähipiirinsä vaikuttivat ottavan rajoitukset tosissaan, keskustan ravintoloissa näytti olevan runsaasti asiakkaita.

Burleskitaiteilija Cloud BeDevil (oik.) nauttii vuodenvaihteen symboliikasta ja on yleensä viettänyt intiimejä uudenvuoden aattoja ystävien kanssa mennyttä vuotta pohdiskellen ja asettamalla uusia tavoitteita uudelle vuodelle. Goldie Starlett taas on tottunut isoihin juhliin, joihin ei mahdu käsitekarttojen tekeminen tai menneen reflektointi. Hän pohtii elämänmuutoksia pitkin vuotta. Tänä iltana hänelle luetaan ensimmäistä kertaa tarot-kortteja.
“Tätä ei oikein uskalla ääneen sanoa.” Molemmat kokevat, että mennyt vuosi on ollut yksi parhaista. Koronarajoituksista huolimatta he ovat menestyneet taiteilijanurallaan. He siirtyvät uuteen vuoteen innolla ja optimismilla. “Vaikka korona ei väistyisi, me keksimme ratkaisut siihen,” Goldie toteaa tulevan vuoden kuvioista.
Koronarajoitukset eivät vaikuttaneet Jutan ja Akun suunnitelmiin pelata pleikkaa kaksistaan tänä iltana. Aku yleensä asettaa itselleen uudenvuoden tavoitteen, kun taas Jutta on yleensä paennut pimeyttä ulkomaille. Heidän kaveripiireissä Lappi on ollut tänä vuonna erityisen puhuttu kohde vuodenvaihteelle.

Kummallekaan uusivuosi ei ole kovin merkittävä juhla. “Koska olen koulussa töissä, minulle vuosi vaihtuu oikeastaan elokuussa. Siitä alkaa sellainen ryhtiliike. Vuoden pimein aika on niin vaikea hetki aloittaa mitään uutta,” Jutta miettii.
Molemmat suhtautuvat toiveikkaina vuoteen 2021. Vaikka menneessä vuodessa on ollut paljon negatiivista, Aku kokee, että on oppinut, kuinka voi itse vaikuttaa positiivisten asioiden luomiseen. Jutta odottaa, että pääsee tavalliseen arkeen olemaan ihmisten ympäröimänä, mutta koronarajoitukset ovat tuoneet esille ystävyyden tärkeyden. “Ystäväpiiri on ehkä pienentynyt, mutta lähentynyt.”
Itämaiset tanssijat Azahar (vas.), Laura Zaray ja Alya valmistautuvat keikkaan ravintolan pukuhuoneessa. Heidänkin tuttavapiirissään kaikki ovat ilmoittaneet pysyvänsä kotona muutaman ystävän tai perheen kanssa. Laura ja Alya ovat iloisia, että pääsivät esiintymään, sillä viimeiset vuodet he ovat aina olleet tanssikeikalla uutenavuotena. “Se on paras tapa viettää vuodenvaihdetta.”
Valmiina juhlistamaan vuoden 2020 loppumista työkeikan jälkeen. Laura tai Alya eivät kuitenkaan siirry uuteen vuoteen kovin suurella riemulla. “Inhorealistisesti jätän vuoden 2020 taakseni enkä usko, että ensi vuodesta tulee yhtään sen parempi”, Laura toteaa.

Alya on samoilla linjoilla. “En aseta mitään odotuksia ensi vuodelle, ettei tule pettymyksiä. Avoimin mielin uutta vuotta kohti – ei pessimistisesti eikä optimistisesti.”

Vuodenvaihteen lähestyessä matka jatkui Itä-Helsingin Laajasaloon ja Myllypuroon. Sade lakkasi ja pakkanen kiristyi, ja yö täyttyi jäisellä sumulla. Vaikka viranomaiset suosittelivat rakettien poisjättämistä kokoontumisten välttämiseksi, ilotulitteiden pauke kaikui vilkkaana iltakymmenestä lähtien.

Matti (vas.), Helinä, Sandra, Mari, Santeri ja Ira ovat kokoontuneet Myllypuroon ampumaan raketteja. Korona vaikutti hyvinkin paljon illan suunnitelmiin. Perinteisesti on järjestetty isot kotibileet, joista on yleensä lähdetty baariin jatkamaan juhlia. “Tänä vuonna juhlitaan tärkeimpien ja läheisimpien kanssa.”

Lähipiireissä monet ovat lähteneet mökeille. Varsinkin pienet taloudet ovat ilmoittaneet, että eivät tee mitään aattona.
Yleensä uusivuosi ei ole tuntunut erityisen merkitykselliseltä juhlalta, mutta koronavuoden jälkeen tuntuu tärkeältä, että vuosi vihdoin loppuu. Kaverit jättävät vuoden 2020 mielellään taakseen ja suuntaavat tulevaan toiveikkailla fiiliksillä.