Pitkän torstaipäivän päätteeksi kisassa menestyneet pääsivät hymyilemään kuvaajille. Tuplavoittaja Nina Schleifer edessä keskellä, vierellään Sarita Piipponen ja Samuli Kuula. Takana tuomaristosta Eveliina Mäntylä (vas.) ja Mervi Leino-Niemelä.

Radiofestivaalin toinen päivä saatiin päätökseen torstaina alkuillasta Kansallisen Audiovisuaalisen Instituutin (Kavi) tiloissa Helsingissä. Dokumenttisarjaan osallistui kilpailijoita Suomen eri oppilaitoksista ympäri Suomen ja voittaja seulottiin 21 osallistujan joukosta.

Voiton vei tuomariston selkeällä ja yksimielisellä päätöksellä Laajasalon opiston opiskelija Nina Schleifer teoksellaan ”Our babe”, joka kertoi Titanicin uhrien symboliksi nousseen tuntemattoman lapsen kohtalosta.

Paikalle saapunut yleisö äänesti Ninan teoksen myös parhaaksi dokumentiksi.

Tasavertaiset kunniamaininnat saivat Tampereen yliopiston Sarita Piipponen teoksellaan ”Korkkarit kattoon” ja Laajasalon opiston Samuli Kuula teoksellaan ”Oma valinta”.

Toimittaja Anna-Liisa Haavikko jakoi Radio- televisioliiton (RTTL) edustajana liiton stipendin teokselle ”Joulun tuoja”, tekijänään Timo Metsäjoki Lapin yliopistosta. ”Rosoinen, humoristinen ja hieno road movie -dokkari, joita soisi kuulevan enemmänkin”, totesi Haavikko.

Juontaja Eetu Laine (vas.), tuomaristo Matti Ripatti, Mervi Leino ja Eveliina Mäntylä.

Kolmijäseninen tuomaristo, Kansallisen Audiovisuaalisen Instituutin (Kavi) apulaisjohtaja Mervi Leino-Niemelä, pitkän linjan dokumentaristi, toimittaja Matti Ripatti sekä vuoden 2018 dokumenttisarjan voittaja Eveliina Mäntylä, kuvailivat perusteluissaan ”Our Babe” -teoksen voittoa seuraavasti:

– Tarina on mieletön ja suuri, joka yllättää koko ajan ja oikeissa kohdissa. Se on koskettava, tunnelmallinen ja viimeistelty – kuulokuvamainen, erilainen ja erityinen.

Kilpailun yleisestä tasosta tuomaristo mainitsi, että kisataso oli todella korkea ja kaikki teokset olivat teknisesti laadukkaita sekä monipuolisia. He kehottivat kilpailijoita jatkamaan dokumenttien parissa ja käyttämään jatkossa lisää mielikuvitustaan ja olemaan äänitystilanteissa rohkeita.

Ninan kommentit olivat palkintojenjaon jälkeen iloiset, vaikka dokumentin tekoon olisi saanut olla käytettävissä enemmän aikaa.

– Olihan voitto ihana kannustus tehdystä työstä. Kokosin dokumentin aika vauhdikkaasti, kun deadline painoi päälle. En saanut Yhdysvalloista kovin nopeasti lupaa käyttää teoksessa kuultuja lainauksia jenkkidokkarista ja se vei aikaa, Nina muisteli.

– Heti kuuntelun jälkeen saatu palaute oli kannustavaa. Mehän olemme oppimassa koulussa, jolloin rakentavaa palautetta on mukava saada. Aion varmaankin laajentaa dokumentin sisältöä, kuten tuomaristokin toivoi, mutta on mukava fiilis nyt jo, että tällä teoksella tavoitin tuomariston tunteita, kuvailee Nina omia tuntemuksiaan.

– Ja olimmehan perheen kanssa tarinassa itse mukana. Kyllä se ansaitsi tulla kerrotuksi.

Lopuksi Nina kiittelee muita osallistujia ja sanoo, että oli mukava huomata, kuinka erilaisia ja hauskoja näkökulmia kukin oli keksinyt.

– Aivan huikeita ja mahtavia töitä kaikilla, päättää Nina.

Kunniamaininnan saanut Samuli puolestaan kertoi olevansa ehkä hieman pettynyt, koska voittoa pitää hänen mukaansa toivoa ja tavoitella. Toisaalta kyllä tyytyväisyys päällimmäisenä tunteena hänellä oli.

– Olihan tässä jännää odotusta monta tuntia, kun piti tuloksia odotella. Hyvät fiilikset minulla silti on. Ei muuta kuin uutta dokkaria työstämään! Mielenkiintoinen ala, ääni on ihan eri asia kuin kuvaaminen.

Kiitoksen aiheitakin Samulilta löytyi.

– Haluan kiittää erityisesti mutsia, joka oli mukana audiopätkissä, ja tietenkin Jaskaa.

Opettaja Jarkko ”Jaska” Rissasta on varmasti kiittäminen jokaisella, joka äänityön kursseille on osallistunut ja kilpailutöitä rakennellut. Apua ja vinkkejä on ollut pyyteettä aina saatavilla, kun niitä on tarvinnut.

Emma Tattari, joka osallistui ADHD:sta kertovalla työllään ”Pään kaaos” kilpailuun myös, mutta jäi tällä kertaa palkintosijojen ulkopuolelle, tiivisti oleellisen:

– Vaikka sain tuomaristolta yllättävääkin palautetta, mitä en osannut odottaa, sitä on kiva saada. Otin kilpailun kehityksen kannalta, sanoo Emma.

Torstaipäivän aiemmista kilpailutunnelmista kerrotaan toisessa jutussa Kaupunkikanavalla.

Teksti ja kuvat: Aki Korhonen