Laajasalon opistosta vuonna 2014 valmistunut Emma Karasjoki esiintyy työkseen lyhyillä sketsivideoilla Yle Kioskin Instagramissa.

Valmistuttuaan lukiosta Emma Karasjoella ei ollut selvää suunnitelmaa, mitä haluaisi lähteä opiskelemaan. Hän haki kahdesti Metropolian tv- ja radiolinjalle, mutta ei päässyt sisään. Emma seurasi isoveljensä jalanjälkiä ja päätyi opiskelemaan Laajasalon opistoon. Opiston medialinjalla Karasjoki oppi videokuvauksen ja editoinnin perusteet ja kiinnostui alasta tosissaan. Työharjoitteluun Emma pääsi Ilta Sanomien IS-tv:lle, missä pääosin teki töitä kameran takana ja editoi videoita, mutta mukaan mahtui myös muutamia omia videoreppareita. Karasjoki jäi työharjoittelun päätyttyä IS-tv:lle vielä töihin määräaikaisella sopimuksella. 

Uusi työpaikka ja uudet tuulet

Kun Emma oli lähemmäs kaksi vuotta työskennellyt IS-tv:llä, hän alkoi kaivata jotain uutta ja erilaista. Yle Kioski haki uutta työntekijää, sometoimittajaa, ja Emma mietti hakemuksen lähettämistä. Häntä kuitenkin epäilytti, onko hänen journalistinen osaamisensa riittävä Ylelle. Ystävien kannustus sai Emman lopulta kirjoittamaan hakemuksen varttia ennen hakuajan päättymistä.  

Nyt 26-vuotias Emma Karasjoki istuu nojatuolissa Yle Kioskin toimituksessa Helsingin Citycenter-rakennuksessa kääriytyneenä lämpimään vilttiin. Hänet valittiin useiden hakijoiden joukosta sometoimittajaksi Ylelle. 

Yle Kioski tekee nuorille aikuisille suunnattua sisältöä sosiaaliseen mediaan, niin sketsivideoita Instagramiin kuin lyhyitä uutisvideoita Facebookiin. Lähemmäs neljä vuotta Kioskilla työskennellyt Emma on vaikuttanut siihen, millainen Yle Kioski on nykypäivänä.

 Vuonna 2015 perustettu Yle Kioski keskittyi alunperin pääosin televisioon tehtävään sisältöön, mutta vähitellen pääpaino siirtyi sosiaaliseen mediaan.

“Oon itse tehnyt aika paljon sen eteen, että Kioski on sellainen kuin se nyt on, mikä on todella siistiä.” 

Karasjoen työnkuvaan kuuluu videoiden käsikirjoittaminen, niissä esiintyminen ja editoiminen. Hän kuvailee työtä monipuoliseksi ja nauttii siitä, että saa olla luova ja ideoida itse. 

“Joskus on etäpäivä, käsikirjoitan himassa koko päivän. Toisena päivänä editoin videoita tai istun palaverissa. Joka päivä on erilainen, ja se on ihanaa!”, Emma kertoo

– Oon tehnyt paljon sen eteen, että Kioski on sellainen kuin se nyt on, Karasjoki kertoo. (Kuva MARIA HELIN)

Kamera tuli tutuksi jo lapsuudessa

Emma Karasjoki on jo pienestä pitäen tottunut olemaan kameran edessä, kun oma isä kuvasi perheen arkea videokameralla. Tallennettuja videoita katsottiin jälkeenpäin yhdessä, joten itsensä näkeminen tuli Karasjoelle hyvin tutuksi. Myöhemmin isoveljensä Villen kanssa he innostuivat tekemään videoita yhdessä. Veli kuvasi ja editoi ja Emma esiintyi. He tekivät omia versioita niin Selviytyjistä kuin Big Brother -ohjelmasta. 

“Nyt jälkeenpäin kun miettii, on aika selvää, miksi oon päätynyt tälläseen hommaan. Se, mitä joskus harrastelin huvin vuoksi, on nyt mun työtä.” 

Uusi aluevaltaus 

Tänä vuonna Emma aloitti oman Youtube-kanavansa. Videoilla hän käsittelee rohkeasti henkilökohtaisiakin aiheita, kuten ulkonäköpaineita, itsetuntoasioita ja lukihäiriötä. Emma kertoo Youtube-kanavan olevan hänelle tärkeä, koska sitä kautta pystyy vaikuttamaan muiden ihmisten ajattelutapaan itsestään ja maailmasta. 

Karasjoki taisteli nuorempana ulkonäköpaineiden ja epävarmuuden kanssa, ja vasta aikuisiällä on päässyt “mitä väliä -fiilikseen”. Positiiviset kommentit Youtube-videoista motivoivat Emmaa jatkamaan videoiden tekemistä. Vaikka Karasjoki puhuu avoimesti ja rohkeasti, hän myöntää, että uusien videoiden julkaisu silti aina jännittää ja tuntuu pelottavalta. 

“Silloin, kun mä kerron jotain herkkää, joku muu voi oppia uutta ja samaistua siihen.” 

Ei erityisiä urahaaveita

Tulevaisuudesta kysyttäessä Emma naurahtaa ja toteaa, ettei hänellä ole oikeastaan ikinä ollut haaveita työn suhteen. Hän sanoo olevansa realisti ja menee hetki kerrallaan eteenpäin. 

“Mul ei oo pitkän tähtäimen haaveita. Toivon, että viiden vuoden päästä olen tekemässä jotain merkittävää jossain kanavassa.”