Kuvituskuva (KUVA: Freestockphotos/ Johnny Magnusson)


90-luvun laman jälkiä siivotaan vieläkin. Kuitenkin tuntuu siltä, että tuosta ajasta ei opittu mitään. Nykyinen hallitus ei säästöpolitiikassaan osoita empatiaa edes syöpäsairaita kohtaan. Lapset, eläkeläiset ja opiskelijat ovat joutuneet leikkurin alle.
Tämän hallituksen jälkiä tullaan siivoamaan myös pitkään.

Kun mummoni sairasti syöpää, minä toimin hänen omaishoitajana. Tuon puolen vuoden aikana kävin monia keskusteluja odotustiloissa ja hoitohuoneissa muiden asiakkaiden kanssa.
Eräs toistuva teema noissa keskusteluissa oli Sipilän asettamat säästötavoitteet. Yllätyin, kuinka moneen ihmiseen säästöpolitiikka vaikutti tuon yhden sairaalan, yhden osaston sisällä.
Yksi kertoo, kuinka hänellä ei ole enää varaa lähteä raskaiden sytostaattihoitojen jälkeen kelataksilla kotiin, sillä taksin omavastuu oli korotettu niin suureksi.
Toinen kertoo, kuinka hänen puolisonsa käytös on muuttunut edullisemman lääkkeen sivuvaikutuksena aggressiiviseksi. Markkinoilla olisi kyllä lääke, josta saisi tarvittavan hyödyn ilman sivuvaikutusta, mutta koska Suomen pitää säästää, ei Kela suostu maksamaan kalliimpia lääkkeitä.
Kun syöpäosastolla ventovieras ihminen itkee minun olkapäätäni vasten päättäjien tekemien päätösten takia, eikä syövän vuoksi, ei mielestäni olla onnistuttu tekemään inhimillistä politiikkaa.

Sipilä, pohjolan Trump

Nykyisen hallituksen aloittaessa leikkausrumbansa, puhuttiin, että jokaisen täytyy osallistua tähän. Kuitenkin hallituksen tekemät leikkauspäätökset kohdistuvat nimenomaan pienituloisiin, lapsiperheisiin, yksinhuoltajiin, työttömiin ja eläkeläisiin.
Miksi esimerkiksi epäreiluun ja tuloista riippumattomaan lapsilisään ei puututtu?
On talouksia, joissa lapsilisä menee suoraan käyttöön, perheen arjen pyörittämiseen. Sitten on perheitä, joissa lapsilisä voidaan laittaa säästöön tai ostaa osakkeita. Tarvitsevatko todella hyvätuloiset lapsilisää?
Sipilän johdolla tehdyt päätökset ovat johtaneet tuloerojen kasvuun.
Rikkaat rikastuu ja köyhät köyhtyy. En voi olla ainut, kenestä tämä kuulostaa aivan Trumpin ajamalta politiikalta.

Köyhyys ei ole rikos

Jos hyvätuloiselle myönnetään verohelpotuksia 60 000 euron edestä, hänen ”ongelmana” on päätös siitä, että mihin rahat sijoitetaan.
Pienituloiselta 60 euron leikkaaminen voi vaikuttaa hänen elämään merkittävästi. Pienituloinen voi joutua miettimään, että ostaako hän rahoillaan ruokaa vai lääkkeitä.
Köyhyys ei ole synti eikä rikos, mutta pahimmillaan se voi tappaa.