Yläkoulujen yleisurheilukilpailuissa lajeina ovat pituus, korkeus, keihäs, kuula, 100 metrin juoksu ja 6 x 600 metrin viestijuoksu.

Tapaan Leppävaaran urheilustadionilla 6.9.2018 espoolaisen Lagstadin koulun liikunnan ja terveystiedon opettajan Jyri Blomqvistin. Stadionilla on juuri alkamassa Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen ruotsinkielisten koulujen väliset yleisurheilukilpailut eli tuttavallisemmin Grani-kisat. Tunnelma vaikuttaa innostuneelta ja hieman jännittyneeltä. Eri suorituspaikoilla nuoret tekevät vielä viime hetken harjoitteita.

”Grani-kisat ovat jatkoa kevään kansalliselle viestijuoksukilpailulle, Stafettkarnevalille. Sieltä jo tiedetään koulun sprintterit ja kestävyysjuoksijat. Viimeiset kaksi viikkoa on treenattu täysillä tätä päivää varten”, kertoo Blomqvist.

Jyri Blomqvist on toiminut liikunnan opettajana yli 20 vuotta. Miltä siitä perspektiivistä näyttää koululiikunnan taso? Entä oppilaiden liikunnallisuus?

”Polarisoitunut. Meillä on paljon erittäin liikunnallisia nuoria, jotka monet treenaavat liikaakin. Tulee kaikenlaisia vammoja. Ja toisaalta niitä, jotka eivät liiku ollenkaan. Siihen väliin toivoisin enemmän porukkaa.”

Oppilaiden kunnon taso on opettajan arvion varassa

Aiemmin oppilaiden voimaa, nopeutta ja kestävyyttä testattiin kouluvuoden aikana. Uuden opetussuunnitelman mukaisesti testejä ei enää nykyään tehdä. Oppilaiden kunnon taso on opettajan oman arvion varassa. Kokenut opettaja tosin keksii keinot. Blomqvist järjesti oppilailleen 600 metrin vapaaehtoisen testikisan.

”Annoin ohjeet: Hölkkää läpi. Kaikki tekee. Ne, jotka haluavat lähteä edustamaan kisoihin, vetävät kovempaa. Ja oli minulla hieman porkkanaa taskussa myös. Aika hyvin toimi”, Blomqvist naurahtaa.

Miten digiyhteiskunta näkyy koululaisten liikkumisessa vai näkyykö mitenkään?

”Näkyyhän se. Ja ihan konkreettisesti myös. Joidenkin elämän pelaaminen vie täysin. Paljon ruudun ääressä ja sisällä aikaansa viettävät ovat harmaita kuin haamut. Vauhdikkaat päivettyvät”, Blomqvist sanoo.

Pituushyppääjä-kolmiloikkaaja Kira Kytölä toimi Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen ruotsinkielisten
koulujen välisen kilpailun johtajana.

Koulujen liikuntamahdollisuuksissa parantamista

Espoon koulujen liikuntamahdollisuudet vaihtelevat. Espoon Tuomiokirkon kupeessa sijaitsevan Lagstadin koulun liikuntatiloja ei ole suunniteltu kasvaneen oppilasmäärän ja yläkoulun tarpeisiin.

”Meillä on surkeat olosuhteet sekä yleisurheilulajien että hiihdon harjoitteluun. Koulun kenttä on aikoinaan rakennettu alakoulun tarpeisiin. Lähin kunnon treenipaikka on Tuomarilassa. Latuja ei lähialueella ole ollenkaan”, Blomqvist kertoo.

”Mutta luistelemaan päästään! Vuoden alussa treenataan jääurheilua vähintään kolme viikkoa.”

Leppävaarassa puolestaan on upeat puitteet juuri ulkoliikuntaan, mutta koulurakennus on rakennustyömaana vuoteen 2020 asti.

Liikunnan opettaja Jyri Blomqvist ja osa koulun joukkueesta tauolla. Lagstadin koulu oli kolmas
kokonaistuloksissa.

Pronssia tuli”

Lagstadin koulu sijoittui kokonaistuloksissa kolmanneksi. Lajeina olivat pituus, korkeus, keihäs, kuula, 100 metrin juoksu sekä 6 x 600 metrin viestijuoksu. Kokonaiskilpailun voitti Hagelstamskan koulu Kauniaisista. Toiseksi tuli Winellska Kirkkonummelta.

Grani-kisat järjestettiin vuosikymmeniä Kauniaisissa, siitä lempinimi. Kisat siirrettiin parempiin olosuhteisiin Espoon Leppävaaraan muutama vuosi sitten. Kilpailun järjestää Esbo IF. Toimitsijat tulevat pääosin Solvallan urheiluopistolta.

Kilpailujen johtajana toimi pituushyppääjä ja kolmiloikkaaja Kira Kytölä. Kytölä hääri myös toimitsijana pituushyppypaikalla. Siihen tehtävään hänellä riitti uskottavuutta. Kytölä kolmiloikkasi 13,22 metriä ja sai hopeaa Ruotsi-ottelussa 31.8.2018.

Teksti ja kuvat: Minna Branders