Vain mielikuvitus on rajana sirkustempuissa. (Kuva: Miika Venäläinen)

Tunnelma Stoan kulttuurikeskuksessa on odottava. 7-10 -vuotiaiden lasten  kolmipäiväisen sirkuskurssin viimeinen päivä on alkamassa. Vanhemmat katsovat, kun lapset kirmaavat ympäri Stoan aulatiloja malttamattomina, kaikki haluavat päästä esittelemään taitojaan. Kun viimeinkin teatterisalin ovet aukeavat, jännitys laukeaa. Päivän paras hetki on koittanut. Vihdoin päästään temppuilemaan.

Kurssin ohjaaja Enrique Salas on vetänyt kurssia jo monta vuotta. Kursseja on järjestetty kesäisin ja talvisin, ja joka kerta kurssi on ollut todella suosittu.

– Lapsilla on mahdollisuus tehdä monia erilaisia asioita täällä, kuten esimerkiksi jonglööraamista, tanssimista, voimistelua, itsensä ilmaisua, mitä vain. Heillä on aina todella hauskaa täällä, kertoo ohjaaja Enrique Salas.

Kurssin ohjaaja Enrique Salas. (Kuva: Miika Venäläinen)

Toimittajan läsnäolo sai kuitenkin lapset käyttäytymään rauhallisesti ennen tunnin alkua.

– Tunnelma on aina katossa. Täältä löytyy hyvä yhdistelmä hulluutta ja leikkimielisyyttä. Siitä tässä kaikessa on kyse.

Jonglöörausta liiveillä. (Kuva: Miika Venäläinen)

Kurssilla ensimmäistä kertaa apuohjaajana toiminut Viola Tokola on aikaisemmin ollut jo muutaman vuoden Circus Helsingillä ohjaajana.

– Todella suosittu kurssi on kyseessä. Nytkin tämä kurssi on täynnä ja sitä onkin mietitity, että pitäisikö täällä Stoassa järjestää vielä lisää samanlaisia kursseja, Viola sanoo.

Ensimmäistä kertaa mukana olleet Tanja Sornikivi ja Amos Repo olivat innoissaan kurssista.

– On mukavaa, kun mukana on kivoja kavereita ja sitten, kun paikalta saa myös uusia kavereita. Opettajatkin ovat kivoja, Amos kertoo.

– Siellä voi myös tehdä hienoja temppuja.

– Hänen mielestään kaikki on siis kivaa, ja niin myös minunkin mielestäni. Kurssin pituus on juuri sopiva, ettei ole esimerkiksi koulupäivän mittainen, Tanja kertoo.

Lapset harjoittelevat parikuperkeikkoja. (Kuva: Miika Venäläinen)

Mikä sitten sirkuksessa on parasta?

– Varmaankin se, että pääsee itse temppuilemaan. Kotona ollaan kokeiltu jo päälläseisontaa ja kärrynpyöriä.

– Pidän itse siitä, että lasten liikunta on jotain muuta kuin kilpailullista liikuntaa. Monessa lajissa se on liian varhaisessa vaiheessa jo kovin tavoitteellista. Täällä liikunta on vain yleisesti kivaa tekemistä, hän jatkaa.

Ensimmäistä kertaa kurssilla mukana olevat Tanja Sornikivi ja Amos Repo. (Kuva: Miika Venäläinen)

Stoan kulttuurituottaja Hanna Westerholm kertoi, että kurssin tarkoituksena on järjestää alueen lapsille ja nuorille mielekästä tekemistä ja kosketuksia eri taiteen lajeihin loma-aikoina.

– Stoa on profiloitunut nykysirkuksen ja nykytanssin taloksi, ja siksi panostamme sirkusopetukseen myös taidekasvatuksessa. Meillä on näiden loma-ajan kurssien lisäksi alkamassa tänä keväänä sirkusryhmät myös vauvaperheille, taaperoille ja senioreille. Lisäksi sirkusopetusta tarjotaan eskari- ja kouluryhmille. Kaikki sirkusopetuksemme on maksutonta.

Onko hauskempaa tapaa viettää aamupäivää? (Kuva: Miika Venäläinen)

Kurssi oli sisällöltään varsin energinen ja vauhdikas. Lapset tekivät innoissaan ohjattuja sirkustemppuja, kuten kuperkeikkoja ja käsilläseisontaa. Tauoillakin meno vain jatkui, eikä väsymyksestä näkynyt minkäänlaisia merkkejä. Ylilyöntejäkään ei päässyt sattumaan, siitä pitivät tarkasti huolen kurssin ohjaajat. Lapset esittelivät innoissaan oppimiaan taitoja myös toimittajalle, kuin myös toisilleen. Ja kukaan ei pystynyt pidättelemään innostustaan, kun ohjaajat ilmoittivat, että seuraavana vuorossa on trampoliinitemppuja.

Enrique avustaa lapsia trampoliinitempuissa. (Kuva: Miika Venäläinen)

Paikan päällä näki, kuinka lapset aidosti nauttivat hetkestä, jossa he pääsivät toteuttamaan itseään. Perinteisten kilpailullisten lajien jännitys oli kaukana, ja kaikilla oli hauskaa. Ja juuri siitä liikunnassa pitäisi olla kyse. Myöhemmällä iällä se voi kehittyä jopa omaksi uraksi, mutta vielä tässä vaiheessa annetaan lasten olla lapsia, ja nautitaan kaikki liikunnan ilosta.