Kuva:https://bestride.com/news/smithsonian-com-helsinki-has-a-plan-to-eliminate-car-ownership-by-2025

Suomalaisten liikennekäyttäytyminen on muuttunut merkittävästi viime vuosina. Esimerkiksi monet autoilijat unohtavat käyttää suuntamerkkiä kääntyessään tai eivät pysähdy stop-merkkien kohdalle. Nykyään monelle autoilijalle säännöt ovat enemmän mielipidekysymys. 

Valmistuin autokoulusta noin vuosi sitten. Olin ajokortin saadessani vielä suhteellisen kokematon kuljettaja, mutta osasin silti hyvältä autoilijalta vaaditun osaamisen, kuten vilkun käytön kääntyessä tai liikenneympyrästä poistuessa, väistämissäännöt sekä ajovalojen käytön ja liikennemerkkien noudattamisen. Olen huomannut, että monella nämä säännöt ovat jääneet unohduksiin. Luulen tämän johtuvan siitä, että liikennesäännöistä on tullut mielipidekysymys osalle autoilijoista. Olen esimerkiksi nähnyt monta kertaa, kuinka autoilijat eivät pysähdy stop-merkkien kohdalle, vaan ajavat kävelyvauhtia risteykseen aivan kuin merkkiä ei olisi olemassa. Voi tietysti olla, että monet eivät ymmärrä kärkikolmion ja stop-merkin eroa ja sekoittavat niiden merkitykset samaksi. On myös mahdollista, että ei huomata onko kyseessä stop-merkki vai kärkikolmio, jos on keskittynyt johonkin muuhun kuin ajamiseen, kuten radion tai puhelimen räpläämiseen. Tämä on usein myös syynä kolareihin, joissa kolmion takaa tuleva autoilija ajaa toista kylkeen.  

Suojatietä käyttävien väistäminen autoillessa on ensimmäisiä asioita, joita opitaan autokoulussa. Silti monet autoilijat joko unohtavat säännön olemassaolon tai sitten heitä ei yksinkertaisesti kiinnosta. Voi myös olla, että älypuhelimilla on osasyy tähän, sillä jos räpläät puhelinta ratissa, etkä keskity ajamiseen, et voi myöskään tietää, mitä liikenteessä tapahtuu. Puhelimen käyttö näkyy paljon laajemminkin liikenteessä, kuten hitaina liikkeellelähtöinä liikennevaloista, alinopeuden ajamisena sekä kolareina. Poliisin tehokkaampi liikennevalvonta voisi auttaa aika paljon puhelinta liikenteessä käyttävien kitkemiseen.

Monen autoilijan liikennekäyttäytymisessä on puutteita tai monilla on liikaa tekemistä yhtä aikaa, kuten eri laitteiden käyttäminen ajaessa. Liikenteen tehovalvonta auttaisi paljon nykytilanteeseen. Yksinkertaisin ratkaisu olisi laittaa puhelin ja muut ajamiseen vaikuttavat ärsykkeet piiloon esimerkiksi hansikaslokeroon, jolloin halu niiden käyttämiseen vähenisi. Jos kaikki autoilijat tekisivät näin, liikenne olisi ainakin vähän turvallisempi.  

Aaro Rönnberg