Sosiaalinen media on läsnä elämässämme enemmän kuin koskaan. Pandemian aikana emme saaneet nähdä kasvokkain toisiamme, halata, tervehtiä. Kaikki reagoinnit tapahtuivat somen kautta tykkäyksiä painamalla ja kirjoittamalla kommentteja. On paljon puhuttu somen aiheuttamasta ahdistuksesta, tykkäilyllä kun voi olla kuitenkin myös se varjopuoli. Esimerkiksi Instagramin käyttäjällä saattaa tulla paineita, onko ne omat kuvat saaneet tarpeeksi tykkäyksiä, olenko minä kuinka cool, kun minulla ei ole sitä yli tuhatta seuraajaa? Vertailu on siis todella helppoa somea käyttäessä ja se on korostunut korona-aikana. Ihminen potee alemmuuden tunnetta siitä, kun ei ole käynyt Aulangon kansallispuistossa kuten puolet Suomen väestöstä tai maakuntamatkailemassa ympäri Suomea. Varsinkin uusimaalaisiin tämä iski ja kovaa, sillä rajat pistettiin hetkellisesti kiinni.

Kävin Helsingin Koko-teatterissa katsomassa Jenni Janakan Tarjoiluehdotus-esityksen. Tarjoiluehdotuksella Janakka tarkoittaa tässä asiayhteydessä asioita, mitä meidän eteemme tulee, kun selaamme sovelluksia. Sovelluksista esimerkkeinä hän käytti deittisovellus Tinderiä ja kuvasovellus Instagramia. Janakka puhui paljon sosiaalisen median aiheuttamista tuntemuksista ihmisissä ja miten sovellukset eivät myy pelkästään mainoksia, vaan myös meidän käyttäytymistä eteenpäin. Tinderissä algoritmi määrittelee, kuinka suosittu oma profiili on tekstin ja kuvien, mutta myös sovelluksen käyttömäärän perusteella. Instagramissa käyttäjän kuvat ja häshtägit määrittelevät minkälaisia mainoksia käyttäjälle tarjotaan, myös sijainnin seuranta vaikuttaa mainontaan.

Nykyään yhteiskunnassamme kasvaa ajatus, että jos ihminen ei ole somessa, koetaan, ettei hän ole mukana tässä maailmassa. Janakan mielestä sosiaalinen media on hämäävä termi, sen pitäisi olla individualistinen media ja ihmisten kokoontuminen livenä sosiaalista mediaa. Arkemme on niin täynnä ärsykkeitä ja koko ajan pitäisi olla tavoitettavissa, ei mikään ihme, että arjessa kuormittuminen lisääntyy. Janakka tarjoili tähän asiaan ratkaisua; tee omasta elämästäsi kiinnostavampi kuin mitä se on sosiaalisessa mediassa. Vaihtoehtoisesti konkreettisempi vinkki on laittaa puhelimen taustakuva tylsän harmaaksi, näin se ei houkuttele selaamaan sovelluksia, vaan voi vaikka käydä kävelyllä tai lukea jonkun hyvän kirjan.

Jenni Janakka on helsinkiläinen kirjailija ja puhetaiteilija.