Kuluttajan ostoskassissa on ratkaisun avain. ©Pixabay

“ Sinulla on uusi paita!” Sanoo kaverini kun näemme. Vastaan myöntävästi, kiitän  ja olen iloinen, sillä hän huomasi uuden hankintani. Tämän jälkeen kehut ovatkin  kaukana, kun iloinen jälleennäkeminen saa täyskäännöksen kaverini aloittaessa moralisoida minua kuinka maapallo tuhoutuu minun kulutukseni takia. Hänen mielestään en olisi oikeutettu kuluttamaan, mutta miksi? Keneltä kuluttaminen on poissa? Eikö aikuinen ihminen saa tehdä omia johtopäätöksiä kuluttamisensa suhteen?

Kuluttamisella tarkoitetaan tuotteiden sekä palveluiden hankkimista ja käyttämistä. Nykypäivänä kuluttaminen on sanana mustamaalattu ja se tarkoittaa automaattisesti maailman tuhoa. Tämä on mielestäni harhaanjohtavaa ja saa ihmiset toimimaan tilanteessa väärin. Kärsiikö joku,  jos minun varallisuudestani riittää, että voin ostaa itselleni uuden vaatteen tai minulla käy säännöllisesti siivoja? Mielestäni en näe muuta kuin voittajia tilanteessa, minä saan mielihyvää ja samalla pystyn tarjoamaan  työtä myös jollekin toiselle ja tässä on asian ydin!

Kuluttajana olet myös vaikuttaja,  aivan kuten kuka tahansa mediapersoona, et toki aivan isossa mittakaavassa, mutta kulutus on ainoa asia, joka vaikuttaa tuotantoon, koska kelle muuten tuottaa? Kuluttaminen on melkein väistämätöntä, niin sen sijaan että taistelet Don Quijoten lailla tuulimyllyjä vastaan voit keskittää huomion itseesi. Miten ja miksi kulutat?

Oikein kuluttavana pystyt vaikuttamaan tulevaisuuden tarjontaan ja siihen millaiset vaikutukset kuluttamisellasi on ympäristöön. Lisääkö jonkin tietyn asian kulutuksen nostaminen myös esimerkiksi lähialueesi työllisyyttä, saatko itsellesi paremman mielen jos voitkin ostaa palveluna jonkin kotityön?

Kuluttajan, eli siis lähes tulkoon jokaisen meistä, olisi tärkeämpää tarkentaa katseemme siihen miten kulutamme. Toisin kun tällä hetkellä monet tekevät eli pyrkivät lopettamaan kuluttamisen  he vain sulkevat silmänsä asian suhteen. Sehän ei koskaan johda ratkaisuun, vaan annat annat muiden suurempien kuluttajien päättää puolestasi miten yhteiskunta kuluttaa esimerkiksi elintarvikkeita.

Ruuantuontanto on yksi suurimmista maapallon ylikuormittajista. Ruoka on yksi elinehdoistamme, joten Ratkaisuna tähän ei ole syömisen lopettaminen, koska se on väistämätöntä, vaan tiedosta vaikutusvaltasi kuluttajana. Mieti minkälaista ruokaa haluat kuluttaa ja kuinka kuormittava valintasi on ympäristöön nähden, miten vaaka asettuu? Lisäätkö ympäristösi ja itsesi hyvinvointia?. Suosi ympäristölle ja ihmisille eettisiä kannattavia valintoja jolloin niiden tarjonta lisääntyy kysynnän mukana ja näin ollen olemme jälleen askeleen lähempänä parempaa huomista.

Hyypiö Mikko