1. Artemis Kelosaari – Kannibalismi

Läntisessä maailmassa ihmissyönti on tabu, vaikka me todennäköisesti olemme kannibaalien jälkeläisiä. Syksyllä 2019  Artemis Kelosaaren toimesta syntyi ensimmäinen suomenkielinen kannibalismia käsittelevä tietokirja: Kannibaalikirja, eli kirjoituksia imissyönnin historiasta.

Kelosaaren teos tarkastelee imissyönnin eri muotoja Stalinin Neuvostoukrainassa järjestämistä nälkävuosista individualistisiin toimijoihin länsimaissa. Moni näistä veijareista on ollut todellinen kulinaristi, kuten knallipäinen herrasmies Albert Fish, joka lisäsi ateriaan porkkanaa, naurista ja selleriä. Ihmislihan makuun päässeen Fishin kohtaloksi koitui sähkötuoli.

Artemis Kelosaaren teos Omenatarha oli Vuoden kirja -ehdokas 2018

2. Pienlehdet vuosina 1977-1982

Vuonna 2016 nuorten kansalaisjärjestö Oranssi Ry, jonka tehtävä on vahvistaa kulttuuri- ja asumistoimintaa, järjesti muistinkeruuhankkeen. Vuosina 1977-1982 ilmestyneitä punk-lehtiä arkistoitiin kaikille luettavaksi Oranssin nettisivuille. Tällaisia lehtiä olivat Hilse, Joukkohauta, Valo, Ulo, Kari Kettunen ja Toisinaanajatteleva. Hilseen levikki oli parhaimmillaan 5 000 kappaletta, ja aiheesta on tehty jopa graduja

Kulttuuriräkälän vieraana on vuosina 1979-1981 Toisinaanajattelijaa julkaissut Seppo Paakkinen. Lehden innoittajana toimi punk rock, mutta aiheet olivat laajempia. Lehdessä käsiteltiin esimerkiksi suomalaisia mielipidevankeja ja aseistakieltäytymistä. 

3. Mies kulttuuriuutisten takaa


Nettiaikakaudella tunnetuksi ovat tulleet bloggaajat ja tubettajat. Eräs bloggaajista on Ilkka Auvinen, joka on Kulttuuriuutinen -sivuston ylläpitäjä. Kirjoittajan idea on toimia ihmettelijänä, joka ottaa selvää teatterin, taidenäyttelyiden, musiikin ja kirjallisuuden eri alalajeista. Vieraana hänellä ovat olleet Perttu Häkkinen, Jussi Parviainen, Mari Rantasila sekä Kauko Röyhkä. Lisäksi marginaaliset ja omaperäiset tekijät, kuten Rene Kita ja Vili Von Nissinen.

Ilkka Auvinen on kirjoittanut artikkeleja myös Kansan Uutisiin sekä Nousuun.