Kirjailija Outi Pakkanen seurasi kiinnostuneena, kun ”Miss Marple”, Anna-Liisa Auterinen, paljasti murhaajan. (KUVA: Nina Schleifer)

Helsingin Punavuoressa ratkottiin raakaa murhaa torstai-iltana 13.9. Mysteeriä tutki dekkariklassikoiden hengessä neljä ryhmää innokkaita amatöörisalapoliiseja, jotka osallistuivat Dekkariseikkailu-ohjelmaan. Illan aikana selvitettiin, ketkä aktivoivat parhaiten Hercule Poirotin tunnetuksi tekemät pienet harmaat aivosolut mysteerin ratkaisemiseksi ja keillä oli tehokkain kuulustelutaktiikka.

Dekkariseikkailun luoja Soili Vuorenmaa kertoi ratkottavan mysteerin taustat kokoontumispaikassa Sokos Hotel Albertin aulabaarissa ja ohjeisti ryhmät kuulustelukierrokselle.

– Vaikka tämä leikkiä onkin, niin toimikaa tosissanne, neuvoi Soili jännittyneitä seikkailijoita.

Tarkoituksena oli ratkaista Outi Pakkasen dekkarin mukaan dramatisoitu murha haastattelemalla harrastajanäyttelijöiden esittämiä silminnäkijöitä, jotka piti ensin löytää tavallisten ihmisten joukosta ennalta kerrotuista paikoista.

– Minulla on odotuksena, että meillä on hirveän hauskaa. Odotan myös pientä aivosolujen häirintää, totesi Miss Marplen hahmon omaksunut Anna-Liisa Auterinen ennen kierrosta.

Murhaepäiltyjen metsästystä

Punavuoren Ahvenessa tunnelma tiivistyi, kun leppoisasti iltaa viettävien asiakkaiden keskuudesta piti löytää murhatun kohukirjailijan rakastaja ja tämän vaimo. Olivatko he toisiaan silmiin tuijottava nuoripari vai tyylikäs pariskunta viinilasin ääressä?

– Joskus on vaikeaa pitää pokkaa. Kaikkein vaikeinta on se, kun tässäkin porukassa oli yksi, joka on työn kautta tuttu, kertoi rakastajaa esittänyt Heikki Laaksamo.

Heikki on yksi 80:sta taitavasta harrastajanäyttelijästä, jotka Soili on löytänyt mukaan kymmenessä eri kaupungissa järjestettäviin dekkariseikkailuihin. Heikin mukaan heittäytyminen näyttelijänrooliin on hyvää vastapainoa tietotekniikan parissa tehtävälle projektityölle.

Kommelluksitta eivät silminnäkijät aina ole löytyneet. Kuopiossa amatöörisalapoliisit olivat Soilin kertoman mukaan jututtaneet erästä miestä, joka puolen tunnin kuulustelun jälkeen totesi, että hänen täytyy nyt ennättää Turun junaan. Hän olikin satunnainen ohikulkija, joka vain oli hypännyt mukaan leikkiin!

– Ja Jyväskylässä miesryhmä lähti etsimään ostoskeskuksesta murhatun kultasepän rakastajatarta Nadja Puroa. Miehet löysivät aidon venäläisnaisen, jota he ihan väkisin kuulustelivat niin kauan, että saivat korvilleen, nauroi seikkailut käsikirjoittanut Soili.

Tänä torstaina pahempia kommelluksia ei kuitenkaan sattunut. Oikeat kuulusteltavat löytyivät muutaman ”harhalaukauksen” jälkeen.

Mysteerinpurkua yhteistyönä

Nuuskijaryhmät pyrkivät hahmottamaan epäiltyjen liikkeitä murhayönä ja mahdollisia motiiveja. Piti myös pohtia, kuulostiko silminnäkijöiden kertomus uskottavalta.

– Kantoiko joku kaunaa murhattua kohtaan? Missä kukin oli murhan aikana? Suunnitteliko kirjailija paljastuskirjaa jostakin tuttavastaan tai oliko kyseessä raha tai se perinteinen – mustasukkaisuus?

Salapoliisien yhteistyö oli avainasemassa, sillä johtolankoja ja mahdollisia motiiveja oli lukemattomia. Yhteiseen ratkaisuun oli kuitenkin päädyttävä kahdessa tunnissa. Siksi dekkariseikkailut sopivat myös työyhteisöjen yhteistyön tehostamiseen.

– Tämä sisältää ongelmanratkaisua ja liikuntaa, joten jopa verottaja hyväksyy dekkariseikkailun Tyky-päivän toiminnaksi, kertoi idean äiti, viestintäalan yrittäjänä 30 vuotta toiminut Soili.

Himolukijaksi tunnustautuva Soili Vuorenmaa on kehittänyt ryhmille tarkoitetun dekkariseikkailun, jossa tunnettujen suomalaisten kirjailijoiden rikosromaaneja on dramatisoitu eri kaupunkeihin sopiviksi mysteereiksi. (KUVA: Nina Schleifer)

Onnistumisen elämyksiä

Purkutilaisuudessa iloinen puheensorina täytti Sokos Hotel Albertin aulabaarin. Jopa kolme ryhmää neljästä oli päätellyt oikean murhaajan.

– Kymmenes vuosi on menossa dekkariseikkailuja, ja satoja ryhmiä on käynyt. Yksikään ryhmä ei ole tyytymättömänä lähtenyt. Kaikki ovat uskaltautuneet heittäytyä innolla ratkaisemaan, ja se on ihan mahtavaa, iloitsi seikkailukonseptin luoja.

Tämänkertaisen tarinan taustalla olleen dekkarin kirjoittanut Outi Pakkanen osallistui itse ensimmäistä kertaa seikkailuun. Kirjailija seurasi erästä ratkojaryhmää ja piti sitä erittäin mielenkiintoisena ja antoisana kokemuksena.

– Hyvänen aika, minähän opin omista henkilöistäni aivan uutta! Olen ikään kuin tutustunut heihin paremmin. Heihin on tullut syvyyttä. Ryhmällä oli erittäin teräviä kysymyksiä, ja näyttelijät olivat aivan loistavia. Ihmettelen oikein, että miksi minä vasta nyt lähdin mukaan. Seikkailijat eläytyivät niin täysin, hehkutti Outi.

Dekkariseikkailu täytti myös muiden osallistujien toiveet.

– Meillä oli tosi hauskaa, kaikki olivat hirveän aktiivisia, pohdiskeltiin ja kyseltiin. Se oli juuri sellaista kuin ajattelinkin, kiteytti Anna-Liisa Auterinen kaikkien tuntemukset.

Nina Schleifer