Miten pitkäksi aikaa henkeen ja terveyteen kohdistuva ihminen pitäisi laittaa näiden ovien taakse? (Kuva: pxfuel.com)

On helmikuinen ilta Espoon Leppävaarassa, kun ensimmäinen tekijän uhri saapuu abijuhlista Helsingistä Leppävaaraan. Uhri on 18-vuotias somalialaistaustainen henkilö, joka on ensimmäisiä kertoja juhlimassa. Herran pelon ollessa läsnä, nuori mieshenkilö ei uskalla mennä kotiinsa yöksi vaan tapaa kohtalokkaan uuden tutun. Ilta jatkuu Jukka Kristian Shemeikan kanssa tämän vanhempien kellariin, jossa Jukalle on tehty oma huone omalla sisäänkäynnillä.

Kun ilta etenee kellarissa, tulee heille riitaa ilmeisesti uskonnosta. Jukka Kristian Shemeikka poistuu jonnekkin, kertoen kuitenkin käymässä tarpeillaan, ja uhri jää yksin Jukan huoneeseen. Jukan palatessaan huoneeseen, on Jukka riisunut käsipainon tangon ylimääräisistä painoista ja pahoinpitelee uhrinsa kuoliaaksi omien vanhempiensa kellariin. Jukka huomattuaan, että uhri on eloton, lähti hän raahaamaan uhria pihalle asunnosta. Jukan isä herää alakerrasta kantautuneeseen meteliin ja lähtee tarkastamaan tilannetta. Isän päästessä pihalle, uhri makaa verissä päin pihalla ja on eloton. Isä koittaa tehdä parhaansa elvyttääkseen ja soittaa hätäkeskukseen. Ambulanssi tulee paikalle toteamaan, että mitään ei ole valitettavasti tehtävissä, ja poliisi tulee noutamaan 17-vuotiaan Jukan tiloihinsa.

Jukka Kristian Shemeikka tuomitaan nuorena henkilönä tehdystä taposta kuuden vuoden tuomioon. Koska hän on ensikertalainen, istuu hän puolet tuomiostaan, ja koska hänet tuomittiin alentuneesti syyntakeisena, istuu hän loppujen lopuksi vain kaksi vuotta vankilassa, koska oikeus päästi miehen ehdonalaiseen vapauteen helmikuussa 2014.

Jukka kerkesi olla vapaalla vain reilun vuoden, kun ikävä saaga saa jatkoa jo kesällä 2015. Hän elämäänsä katkeroituneena laittaa tappouhkauksia neljälle vanhalle koulukaverilleen. Kaikki viestit ovat tulleet eri ajankohtina, myös eri kellonaikoihin, joten mistään hetken päihteiden alaisena tehdystä mielijohteesta ei ole kysymys. Asianomaiset nostavat tästä kollektiivisen rikosilmoituksen, mutta tutkinta on hidasta ja mies pysyy vapaalla. Ja syksyllä 2015 hän syyllistyy ryöstöön ryöstäessään 17-vuotiaan uhrinsa puukolla uhaten syyspimeällä lenkkipolulla Espoon Tapiolassa. Jukka otetaan yöksi säilöön, mutta pääsee silti odottamaan oikeudenkäyntiä vapaalle jalalle.

Pieni kertaus tähän väliin. Jukka Kristian Shemeikka, joka on henkirikoksesta tuomittu, istuu taposta kaksi vuotta, pääsee koevapauteen ja jäännösrangaistusta ehdonalaisen alkaessa on karkeasti nelisen vuotta jäljellä, kun hän syyllistyy neljään laittomaan uhkaukseen, ja aseelliseen ryöstöön. Mies otetaan säilöön, mutta jää odottamaan oikeudenkäyntiä vapaalle.

Syksyllä 2016 Jukka tuomittiin neljästä laittomasta uhkauksesta ja yhdestä ryöstöstä vuoden ja kuuden kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Hän oli tekohetkellä ehdonalaisessa koevapaudessa, jäännösrangaistusta jäljellä oli 4.5 vuotta. Miten on mahdollista, että jo ihmisen tappanut henkilö syyllistyy viiteen henkeen ja terveyteen kohdistuvaan rikokseen, ja saa pitkästä jäännösrangaistuksesta istuttavaksi vain puolitoista vuotta? Tässä vaiheessa monille uhreille ja heidän omaisilleen tuli olo, että tässä suomalainen oikeuslaitos nauraa uhreille ja kusee vielä päälle. Monista nettikirjoituksista ja myös oikeuden pöytäkirjoista voi jo päätellä, että rikollinen elämä ei tule päättymään tekijän osalta tähän. Valitettavasti nämä epäilyt tekijän yhteiskuntakelpoisuudesta pitävät pelottavan hyvin paikkansa.

Tapahtumat saavat vähemmän yllättäen jatkoa 7. päivä maaliskuuta vuonna 2018. Muutama päivä vankilasta vapauduttuaan Jukka tapaa seuraavan uhrinsa tapiolalaisessa ravintolassa, jossa jo ravintolan työntekijä varoittaa tyttöjä Jukan taustoista. Tytöt kuitenkin lähtevät Jukan mukaan Espoon Leppävaaraan karaokeravintolaan. Ilta sujuu alkoholia nauttien ja seurueesta Jukka ja uhriksi joutunut tyttö poistuvat Jukan asunnolle Tapiolaan. Uhrin tarkoitus oli vain käydä asunnolla, ja hän ei riisunut edes ulkovaatteitaan. Reilun parinkymmenen minuutin jälkeen Jukan käytös muuttui aggressiiviseksi, Jukka alkoi puhumaan seksistä ja kosketteli uhria haarovälistä, jonka uhri jyrkästi kielsi. Tässä vaiheessa Jukka haki suurehkon keittiöveitsen ja tehosti pyyntöään sanomalla, että voisi yhtä hyvin tappaa naisen koska hänellä on jo henkirikos tehtynä. Tilanne kuitenkin rauhoittui hetkeksi, uhri tärisi pelosta ja valehteli tärinän johtuvan kylmästä. Hetken kuluttua Jukka lähti käymään vessassa, tuli tarpeiltaan sepalus auki takaisin olohuoneeseen, jolloin hän esitti pyynnön saada suuseksiä naiselta.Tehostaakseen pyyntöä Jukka käytti suurehkoa keittiöveistä. Nainen huusi ja rimpuili vastustaakseen, jolloin Jukan alakerran naapuri kuuli avunhuudot ja soitti hätäkeskukseen, ei aikaakaan ja poliisi oli paikalla ripeästi. Onneksi.

Tällä kertaa Jukka jäi poliisin haltuun epäiltynä törkeästä raiskauksen yrityksestä ja vapaudenriistosta. Tuomiona oli 4,5 vuotta ehdotonta vankeutta. Rikosseuraamuslaitos kertoo raportissaan tekijän olevan hyvin vaarallinen muille ja ympäristölleen, joka oli omiaan tukemaan tuomiota.

Kysymykseni on, kuinka monta henkeen ja terveyteen liittyvää rikosta hänen täytyy tehdä, että hänelle langetetaan kunnollista tuomiota? Toki neljän ja puolen vuoden ehdoton tuomio on rangaistuksena pitkä, mutta tällä rikostaustalla se on lähinnä vitsi, jolla mielestäni kannustetaan nuoria jo rikoksen tehneitä jatkamaan valitsemallaan tiellä myös rangaistuslaitoksesta vapauduttuaan. Näillä näkymin Jukka tullaan taas näkemään osana Suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa vuonna 2022. Kristallipalloa minulla ei ole, mutta jokainen terveellä järjellä ajatteleva ihminen voi jo aavistaa, saako tämä surullinen saaga jatkoa Jukan toimesta vuonna 2022.

Kuka päätyykään seuraavaksi uhriksi? Onko se minun tytär- tai poika? Onko se poliisipäällikön lapsi? Onko se mahdollisesti maahanmuuttaja, joka kohtaa Jukan ja ajautuu keskusteluun uskonasioista? Se voi olla kuka tahansa.

Kuka ottaa vastuun, mikäli hän vapauduttuaan jatkaa samalla linjalla?

Mikäli tätä kysymystä joudutaan miettimään vuonna 2022, pidän siitä vastuussa Jukkaa, mutta ennenkaikkea munatonta oikeusjärjestelmäämme, joka antaa talousrikoksista isompia tuomioita kuin ihmishengistä. Näitä esimerkkejä on kaikkien luettavissa oikeuden julkisista pöytäkirjoista tuhansia. Toivon todella, että keskustelu aiheesta avattaisiin julkisesti, koska ilman sitä meidän maailman onnellisimman kansan asuttaman maan oikeusjärjestelmä jatkaa linjalla, jolla ihmishenki on arvottomampi, kuin valtiolta varastettu raha.

Jos et usko väitettäni, yritä varastaa valtiota ja kierrä veroja ja hyödy siitä 100 000 euroa.

Artikkelikuva: Pikrepo.com