Parhaillaan on meneillään Pohjoismaiden suurin muotoilufestivaali Helsinki Design Week, HDW. Se sisältää yli 200 erilaista tapahtumaa pääkaupunkiseudulla näyttelyistä seminaareihin. Suurimpaan osaan tapahtumista on yleisöllä vapaa pääsy.

Yksi ilmaiskohde sijaitsee lähellä Design-museota, pienessä Koulupuistikossa Ratakadulla: Installaatio The Pipeline of Trust − Luottamusputkisto.

”Teoksessamme olemme luoneet luottamuksellisen ympäristön, jossa naamioiden suojissa voit tuoda itsestäsi esiin asioita, joita et uskalla normaalisti paljastaa. Tule tunnustamaan anonyymisti sisimmät ajatuksesi ja salaisuutesi tai päästämään hetkeksi valloilleen ilosi, surusi tai vihasi. Voit tulla myös tutkimaan, mitä liikkuu sinua ympäröivien ihmisten naamioiden takana”, kertovat installaation tekijät Julia Sand, Elina Holley, Katja Määttä, Päivi Lindell ja Terhi Ekebom tapahtuman ohjelmasivulla.

”Olemme visuaalisen viestinnän ammattilaisia ja halusimme tehdä helposti lähestyttävän teoksen. Luottamus on design-viikon teema”, sanoo yksi tekijöistä, Elina Holley.

Tekijät kuuluvat visuaalisen viestinnän suunnittelijoiden järjestön Grafian katutaidekiltaan G-Rexiin, joka tähtää graafisen taiteen ja kuvituksen esille tuomiseen kaupunkitilassa.

”Mikä naamio sinulla on tänään ylläsi?”

Teos itsessään käsittää erilaisia naamioita, jotka on ripustettu puiston puihin, ja lisäksi maahan asetetun muoviputkien rykelmän, hieman kuin Sibelius-monumentin pienoismallin, johon kävijät voivat nimettöminä jättää paperille kirjoitettuja mietteitään.

Naamiot ovat taiteilijoiden vapaasti tekemiä omia taiteellisia tulkintoja ihmisten eri arkirooleista.

”Rohkea, salaperäinen, pelokas, törkeä, suloinen − mikä naamio sinulla on tänään ylläsi?”, kysyvät taiteilijat.

”Naamion suojassa voi unohtaa normaalin minänsä ja muuttua toiseksi.” Toisaalta sen avulla voi voimme pitää sisimpämme turvassa.

Teoksella on haluttu korostaa luottamuksen positiivisia puolia, tuoda esiin ihmismielen monikerroksisuutta ja jopa edistää mielenterveyttä. Saada ihmiset yksinkertaisesti pohtimaan sisintään.

”Erilaiset identiteetit kiehtovat minua”, jatkaa Holley.

”Kävin katsomassa jo, millaisia ajatuksia papereista löytyy. Olin vaikuttunut. Erittäin syvällisiäkin ajatuksia oli ja moni kommentti oli kuin ripittäytyminen. Syvintä sisintä on avattu.”

Putkissa oli maanantai-iltapäivänä kolmisenkymmentä lyhyttä ja pitkää kirjoitettua viestiä. Niistä kuvastuivat selvästi ihmisen perustarpeet: haaveet rakkaudesta, perheestä, puolisosta, hyvästä työstä ja koulumenestyksestä. Elämän monimutkaisuutta ihmeteltiin, tulevaisuutta pohdittiin, pelkoja kerrottiin ja itseä etsittiin. Omaa onnellisuuttakin muistettiin tuoda esille. Joukossa oli myös viestejä, joissa kerrottiin lähinnä terveisiä. Kaukaisin kirjoittaja oli Australiasta.

Viestit kerätään talteen, mutta niiden jatkotyöstäminen on vielä avoinna.

”Erilaiset identiteetit kiehtovat minua. Olisipa kiinnostavaa tavata näitä ihmisiä viestien takana ja ehkä kuulla enemmän salaisempiakin ajatuksia”, sanoo Holley.

Installaatio on nähtävissä vielä sunnuntaihin 16.9. asti. Omia mietteitään voi käydä jättämässä putkistoon siihen saakka – tai käydä tarkastelemassa muiden jättämiä viestejä.

Muutamia putkistoon jätettyjä lyhyitä ajatelmia

”Olen tehnyt kolme aborttia.”

”Haluaisin lähteä pois täältä kertomatta kenellekään − ja ehkä tulla joskus takaisin.”

”Suurin osa ihmisistä on minusta tyhmiä. Tosi tyhmiä”

”Olen pettänyt puolisoani kaksi kertaa, mutta hän ei tiedä siitä.”

”Valehtelin oikeudessa, koska häpesin totuutta.”

”Carpe diem!”

Teksti ja kuvat: Aki Korhonen