
Kroonisesti ärhäkkä on tuore Irene Naakan ja Mona Blingin luotsaama feministinen podcast. Juontajaparivaljakko kuvailee podcastiaan Suomen hauskimmaksi ja mehukkaimmaksi feministipodiksi.
Irene Naakka liittyy Zoom-tapaamiseen kotoaan.
”Mulla on ystäviä kylässä, mutta ne pärjää tuolla hetken”, Naakka toteaa haastattelun alkajaisiksi.
Naakka on tuoreen Kroonisesti ärhäkkä -podcastin toinen juontaja. Yhdessä Mona Blingin kanssa he luotsaavat omien sanojensa mukaan “Suomen hauskinta ja mehukkainta feministipodcastia”.
Paikallislehdestä Iltalehteen, bloggaajasta kirjailijaksi
Naakka asui nuoruutensa pienellä paikkakunnalla Harjavallassa. Tuolloin unelmana oli tulla näyttelijäksi.
”Lukion toisella realismi iski ja ajattelin, että nyt pitää keksiä jokin realistisempi ammattivaihtoehto”, Naakka muistelee.
Lahjakkaana kirjoittajana Naakka päätti, että hänestä tulee toimittaja.
”Silloin aloin määrätietoisesti mennä sitä unelmaa kohti”, Naakka kertoo.
Naakan ensimmäinen toimittajan työ oli harjoittelijana paikallislehti Sydän-Satakunnassa. Seuraavaksi tie vei opiskelemaan Suomen kieltä Helsingin yliopistoon. Opiskelujen lomassa Naakka työskenteli freelancerina ja tarjosi juttujaan eri lehtiin. Vuonna 2008 Naakka perusti oman lifestyle-muotibloginsa, joka sattumien kautta poiki työn Iltalehden toimituksesta. Kun Naakka pyydettiin muotiasiantuntijan roolissa testaamaan farkkuja Iltalehden juttuun, hän sai vinkin parhaillaan käynnissä olleesta Iltalehden kesätyöhausta. Kesätyö ei jäänyt vain kesätyöksi, vaan pesti Iltalehdessä jatkui kahdeksan vuotta.
Naakka tunnetaan äitiyteen keskittyvästä Mutsie-blogistaan. Suosittu blogi sai alkunsa Naakan odottaessa lasta. Naakka kirjoitti blogissaan myös synnytyksen jälkeisestä masennuksesta ja huomasi lukijoiden reaktiosta, että aihe kiinnosti.
”Silloin ei viel ollut niin tavallista puhua mielenterveysongelmista”, Naakka muistelee.
Hän ei itse löytänyt masennukseensa vertaistukea, joten päätti kirjoittaa aiheesta itse. Näin syntyi kirja Hullu kuin äidiksi tullut.
”Edelleen tulee kiitoksia kirjasta”, Naakka kertoo.
”Yleisin palaute on, että luulin olevani ainoa, joka ajattelee näin. Tosi monet kuvittelee olevansa tosi yksin niiden tunteiden kanssa, joita tulee kun saa lapsen ja on peloissaan ja ahdistunut.”
Hypetetty ja odotettu Kroonisesti ärhäkkä
Naakan ja Mona Blingin tuore Kroonisesti ärhäkkä -podcast ammentaa deittailuelämästä ja feminismistä.
”Mä sanoin tammikuun alussa, että hei vitsi meillä on hyvät keskustelut, että pitäiskö meidän alkaa näistä aiheista pitää podcastia. Ja sitten alettiin”, Naakka kertoo podcastin synnystä. ”Molemmat ollaan sinkkuja, feministejä ja toimittajia. Meillä on samanlaiset kiinnostuksen kohteet ja elämäntilanteet”, selventää Naakka.
”Miten navigoida feministinä deittimaailmassa? Entä kuinka äkäpussy oikeasti kesytetään? Näihin kysymyksiin etsitään vastauksia Kroonisesti ärhäkkä -podcastissa, jossa kaksi helsinkiläistä santapimppaista toimittajaa keskustelee värikkäistä deittielämistään ja samalla myös yhteiskunnan ongelmista”, lukee Kroonisesti ärhäkän kuvauksessa Spotifyssä. Juontajat toivottavat kuulijansa tervetulleiksi ”mukaan posauttamaan patriarkaatti tuhannen pillun päreiksi”.
Naakka ja Bling identifioituvat hyvin vahvasti feministeiksi. Naakka on lukenut naistutkimusta yliopistossa.
”Iltalehteen kyllä kirjoitin feministisiä näkökulmia ja blogiin aina välillä kirjoitin feministisiä kannanottoja, mutta vasta vuoden sisällä olen alkanut isosti puhua näistä aiheista Instagramissa. Se on kannattanut, koska aiheet tuntuvat kiinnostavan”, Naakka kertoo. Samalla osa vanhoista Naakan perheaiheisen blogin seuraajista on poistunut paikalta.
Kroonisesti ärhäkkä -podcastin jaksoja on julkaistu vasta kuusi kappaletta, mutta Instagramissa sarjan seuraajaluvut ovat siihen nähden huimat. Podcastilla oli Instagramissa seuraajia jo yli 3000 ennen kuin yhtäkään jaksoa oli julkaistu. Tämän haastattelun julkaisuajankohtana seuraajia on yli 7000. Kroonisesti ärhäkkä on Spotifyn ”Suosituimmat podcastit” -listan 32 sijalla. Patriarkaatin räjäytyshommat siis kiinnostavat.
Naakka selittää podcastin osakseen saamaa suosiota sillä, että molempien juontajien henkilökohtaisten tilien seuraajat olivat jo kohderyhmää.
”Molempia seuraa niin paljon ihmisiä, jotka todellakin haluaa tällaisista aiheista kuunnella podia. He innostui jo alkuun.”
Naakka myös arvioi, että feministiselle podcastille on tilausta tässä ajassa.
”Tiedostavuus ja feminismi ovat selvästi nousussa. Tilausta on rohkeudelle, että puhutaan sensuroimatta. Kyl sitä kuunnellaan”, Naakka pohtii.
Oman elämänsä äkäpussy
Kroonisesti ärhäkkä -podcastin nimi on tullut alun perin halventavaksi tarkoitetusta ilmaisusta, jolla Naakkaa nimitettiin väittelyn yhteydessä. Juontajakaksikko omi loukkauksen omiin tarkoitusperiinsä.
”Se on sitä, että me ollaan vihaisia maailmanmenoon ja pysytään vihaisina”, määrittelee Naakka.
Kroonisesti ärhäkän fanituotteita koristaa myös ”Äkäpussy”-teksti. Juontajat haluavat kannustaa naisia uskaltamaan olla hankalia ja vihaisia, mikä naisilta on usein kielletty.
”Pitää hymyillä ja olla nätisti. Semmoinen halutaan rikkoa ja halutaan rohkaista olemaan ärhäköitä”, Naakka lisää.
Jokaisessa Kroonisesti ärhäkän jaksossa kuullaan osio, jossa kuvitteellinen hahmo lääkäri Patrik Arkaatti soittaa ja miesselittää eli mansplainaa juontajaparille, kuinka asiat ovat. ”Mansplaining” tarkoittaa ilmiötä, jossa mies astuu keskusteluun itsevarmoin ottein selittämään asian ja olettaa tietävänsä siitä enemmän kuin muut keskustelun osallistujat. Kyseessä on yleensä naisiin kohdistuva vallankäytön muoto. Podcastissa jokainen puhelu päättyy kuitenkin siihen, kuinka kroonisesti ärhäkät ja sanavalmiit juontajat pistävät kerta toisensa jälkeen Patrikille jauhot suuhun. Toistuva naisselittäjä-osio taas on humoristisesti nimetty vastineena miesselittämiselle, mutta kyseessä on lopulta vain jonkin jakson aiheeseen liittyvän termin auki selittäminen.
Kroonisesti ärhäkkä on yhdistelmä kepeää viihdettä sekä tiukkaa asiaa.
”Me ollaan luotu someyhteisö, jossa keskustellaan näistä aiheista”, Naakka kertoo ylpeyttä äänessään.
”Toivottavasti tulevaisuudessa tää on vielä isommin kokonaisvaltainen juttu. Toiveissa on järjestää bileitä ja päästä juttelemaan livenä pikku äkäpussyjen kanssa.”
Artikkelikuva: Johanna Rontu