Koronapoliisi (KUVA: Creative Commons)

Kun korona hyökkäsi helmikuussa Suomeen, lapsien koulut suljettiin ja me aikuiset siirryimme etätöihin koteihimme. Päätimme perheen kanssa siirtyä mökillemme Pertunmaalle, jotta saisimme eristettyä itsemme koronasta ja viettää perheen kanssa laatuaikaa. Aloitimme mökin remontoinnin etäkoulujen ja -töiden ohella. Samalla päätin itse aloittaa grillivideoiden tekemisen. Grillivideoiden tekeminen oli vastaisku, tuntui että Facebook:in seinä täyttyi pelkästään itkusta ja negatiivisuudesta, kun mitään ei voi tehdä ja valtio kieltää kaiken. 

Julkaistuani muutaman videon mökiltä alkoi minulle tulla viestejä, että olen iljettävä ihminen joka rikkoo sääntöjä olemalla omalla mökillään täysin terveenä. Samalla kerrottiin, että tartutan jokaisen Pertunmaan asukkaan koronaan ja iäkkäät ihmiset kuolevat takiani. 

Grillausvideoni kommenttiketjut olivat täynnä käskyjä ja raivoa koskien perheeni etäopiskelua ja -työskentelyä. Olimme vastuuttomia ja hylkiöitä, hauskinta oli se, että kaikki kommentit, joita saimme tulivat Uudeltamaalta. Älykkäinä ihmisinä toki tiesimme, että meidän tekemisemme ei vaikuttaneet sairastumisiin tai kuolemiin Suomessa. 

Palasimme takaisin kotiimme sovitusti Itä-Helsinkiin päivää ennen kun rajat laitettiin kiinni 28.3.2020. 

Huhtikuussa päätin, että aloitan seuraamaan näiden kansankruunujen toimintaa korona-aikana, hauskuus oli alkanut. Vanha sanonta “köyhällä on halvat huvit” on täyttynyt enemmän kuin paremmin tämän viimeisen puolen vuoden aikan.

Olen nauranut kotonani enemmän kuin koskaan lukiessani tuttujen koronapoliisien tekemisistä näin korona-aikana. On ollut hauska huomata, kuinka paljon ihmiset ovat valmiita venyttämään rajoja, joista itse ovat tuominneet minut ja muut tuttunsa.

Sama ihminen, joka oli minulle huomauttanut useaan otteeseen ennen rajojen sulkeutumista mökillä olostani julkaisi seuraavaa kaksi viikkoa rajojen sulkeutumisen jälkeen Facebookissa:

“Nyt tuli hyvä syy lähteä mökille! Lähdetään viettämään esikoiseni synttäreitä tyttöporukalla ja samalla siivotaan mökki myyntikuntoon.” 

Muutaman kiperän kommentin lähetettyäni sain hyvät naurut ja muistutuksen siitä, että monet meistä ovat valmiita ajamaan omia etujaan hinnalla millä hyvänsä.

Räikeimmät haukut sain mökillä olostani henkilöltä, jonka olen tavannut viime kerran noin 10 vuotta sitten. “Olet rasittava grillivideoiden tuottaja, joka syö liikaa lihaa ja ei vain voi pysyä kotonaan näin korona-aikana”. Tämän viestin sain kesäkuun lopulla, jolloin rajat olivat olleet jo kuukausitolkulla auki Uudenmaan ja muun Suomen välillä. Parhaat naurut tälle kaikelle sain sen jälkeen, kun tämä edellä mainittu henkilö päätti perheensä kanssa lähteä ensimmäisellä lautalla Latviaan. Facebookini täyttyi hänen upeista matkakuvistaan  ja hymyilevistä perheenjäsenistään Rigan kesäisillä kaduilla.

Pieni lapsellinen hymy huulillani lähetin tälle reissaavalle perheenäidille kommentin matkakuvaan, liitin ainoastaan hänen lähettämän kommentin kuvan alle ja muutaman saatesanan. Jälkeenpäin ajateltuna olisin voinut jättää kommentoimatta…

Näin jälkikäteen ajateltuna on ollut hauska huomata muutos ihmisien käyttäytymisestä ja ajattelemattomuudesta siihen, mitä voi tai pitää sanoa muiden tekemisistä.  Koen edelleen, että jokainen voisi keskittyä oman terveyden vaalimiseen ja samalla huomioida muiden ihmisten oikeudet sekä kunnioituksen.