Ralli on parasta paikan päällä. Vallitsevan koronatilanteen takia järjestäjillä on mietinnän paikka kilpailujen toteuttamisen suhteen. Jyväskylän suurajot ovat Suomen suurin autourheilutapahtuma. (kuva: Flickr, smerikal)

Ensin on talvi, mutta ei lunta. Sitten on hyvä luminen talvi, mutta on myös korona. Lahden Top Building SM-rallisprint jouduttiin perumaan jo toisen kerran peräkkäin. Neljänä aikaisempana vuonna kilpailu on ajettu kansallisen tason rallisprinttinä. 

Viime vuoden piti olla Lahden Urheiluautoilijoille touhun täyteinen vuosi. Tarkoitus oli järjestää ralli, SM-rallisprintti sekä ajaa harjoituskilpailuja, mutta koronan takia kaikki kilpailut päätettiin perua. Ilman yleisöä tapahtumia olisi saanut järjestää, mutta pienelle seuralle lipputulojen puuttuminen on merkittävä asia. Yhden kilpailupäivän eteen tehtävä työmäärä on niin suuri, että kulut kasvavat hyötyä suuremmaksi. 

“Meidän ei ole mitään järkeä järjestää näin isoa tapahtumaa ilman yleisöä. Suurin osa tuloista tulee lipunmyynnistä, mutta työn määrä on lähes yhtä suuri, oli yleisöä tai ei”, kertoo Lahden Urheiluautoilijoiden hallituksen puheenjohtaja Joni Kohtaniemi. 

Kohtaniemen mukaan myös ensi talvelle seura voisi hakea kilpailulle SM-statusta, mutta kaksi peruuntunutta kilpailua laittaa miehen mietteliääksi. Peruutettu kilpailu on aina automaattisesti pois myös kilpailijoiden kilpailukalenterista, eikä se hyödytä ketään. Kyseinen kilpailu on järjestettävä talvella, sillä kilpailussa ajettavia teitä saa käyttää vain talvella rallin ajamiseen. 

Koronan vaikutuksen monet puolet

Viime vuonna Lahden Urheiluautoilijoissa oli noin 190 jäsentä. Jäsenten määrä on ollut viime vuosina hienoisessa laskussa, mutta Kohtaniemen mukaan jäsenissä on kuitenkin enemmän aktiivisia kilpa-autoilijoita kuin ennen. Varsinkin Uudenmaan alueelta on havaittu muuttoliikettä lahtelaisseuraan.

“Vielä on vaikea ennustaa, kuinka paljon korona vaikuttaa jäsenmäärään. Aktiivisesti kilpailevat maksavat yleensä seuran jäsenmaksun yhtä aikaa, kun ostavat kilpailulisenssin lajiliitto AKK:sta. Koska kilpailujen kohtalo on vielä avoinna, on vaikea sanoa, kuinka moni jäsenmaksun suorittaa”, Kohtaniemi arvelee. 

Tällä hetkellä autourheilun merkeissä on muutenkin rauhallisempaa. Koronan lisäksi taukoa kilpailemiseen tuovat keväiset olosuhteet. Monelle autourheilijalle pitkäksi venynyt tauko on tuonut mahdollisuuden rakentaa kilpureitaan. 

“En usko, että monikaan on lopettanut autourheilua. Monet esimerkiksi moottoreita rakentavat pajat sanovat, että töitä on nyt enemmän. Ihmiset valmistautuvat siihen, että joskus vielä ajetaan. Kyllä tässä meidänkin tallilla käy kova kuhina”, Kohtaniemi myöntää. 

Luottavaisin mielin kohti tulevaa

Tulevaisuudesta Kohtaniemi puhuu luottavaiseen sävyyn, vaikkakin korona onkin vaatinut varsinkin taloudellisesti veronsa. 

“Meidän seurassa on monta eri moottoriurheilun lajia ja se on rikkaus. Emmeköhän me pääse taas kesällä järjestämään kilpailuja”, Kohtaniemi arvoi. 

Ehkä ei tapahtumana se merkittävin, mutta yhteisöllisesti tärkeän tapahtuman peruuttaminen puhututtaa. Tänä talvena ei nimittäin selvinnyt kuka on lahtelaisseuran kovin pilkkikuningas tai -kuningatar. Ehkä jonain päivänä taas saunan lauteilla ajetaan kovasti ja kerrotaan totuuksia kalareissuilta. 

(kuva: Flickr, Kyn Wai Chung)