Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on salibandyliiga.png
Koronalla on ollut iso vaikutus Salibandyliigan toimintaan. Kuva: Wikipedia

Koronaviruspandemia on aiheuttanut lukuisten palloilusarjojen ennenaikaisen päättymisen – niin kansainvälisesti kuin valtakunnallisestikin.

Miesten Salibandyliiga joutui muiden suomalaisten urheilusarjojen tapaan lopettamaan kautensa kesken Suomen hallituksen asettamien ohjeiden mukaisesti. Salibandyliiga oli edennyt aina huippujännittäviin puolivälieriin asti, joten poikkeuksellinen kauden päätös tuli suomalaisen urheilun ystävien näkökulmasta huonoimpaan mahdolliseen aikaan.

  • Ajoitus on tietysti valitettava. Meillä oli hienoja ottelupareja puolivälierissä, joista yhtenä muun muassa Espoon derby (Oilers-Indians). Yleisöä oli halleissa paljon, keskiarvo oli päälle tuhat katsojaa per ottelu. Lukuisia otteluita myytiin loppuun, kommentoi Salibandyliigan viestintäpäällikkö Ilari Isotalo.
Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on laukaus.jpg
Kausi päättyi kesken pudotuspelien. Kuva: Flickr

Lipputulojen menetys sekä leirien peruuntuminen on aiheuttanut merkittävää taloudellista haittaa Salibandyliigalle. Salibandyliiton hallitus järjesti ylimääräisen kokouksen viime viikolla, jossa se päätti mittavasta tukipaketista alaisilleen seuroille. Rahavirtojen tyrehtymisen takia Salibandyliitto ilmoitti joutuvansa aloittamaan YT-neuvottelut.

Koronalla on ollut positiivisiakin vaikutuksia

Salibandyliitto on ohjeistanut ja tarjonnut tukea seuroille parhaansa mukaan. Isotalo kiittelee seurojen oma-aloitteisuutta paikallisissa yhteisöissään.

  • Urheilun kärsiessä useat seurat ovat itsenäisesti olleet hienosti apuna paikkakuntiensa asukkaille kentän ulkopuolella. Muutaman joukkueen jäsenet ovat esimerkiksi auttaneet iäkkäitä ihmisiä käymällä kaupassa heidän puolestaan, Isotalo kertoo.

Liitto järjestää netissä seminaareja seuroille

Joukkueurheilun ollessa toistaiseksi jäissä Salibandyliitto on pyrkinyt edesauttamaan pelaajien sekä valmentajien kehitystä treenivinkeillä, joita voi toteuttaa omatoimisesti.

  • Liitto on järjestänyt lukuisia kokouksia netin välityksellä. Kokousten sisältö vaihtelee, mutta niissä on käyty läpi esimerkiksi sitä, kuinka seurat pärjäävät näinä poikkeuksellisen vaikeina aikoina. Sen lisäksi seurojen valmentajille on järjestetty koulutuksia. Nykyajan teknologia onneksi mahdollistaa vastaavan toiminnan, Isotalo toteaa.

Koronan vaikutus seuraavaan kauteen on vielä mysteeri

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on 49648768363_afa9ded964_c.jpg
Salibandyliigan yleisökeskimäärät menneellä kaudella olivat korkeita. Kuva: Flickr

Vielä on epäselvää, miten ja kuinka kauan vallitseva tilanne jatkuu sekä miten se tulee etenemään. Isotalo pohtiikin, että miten suomalainen urheilufani tulee reagoimaan pandemian loputtua.

  • Toiveenamme on, että koronan jälkeen positiivisuus voittaa jälleen. Nyt kun urheilu on viety meiltä pois, yleisö jää joko kaipaamaan sitä tai unohtaa sen. Toivottavasti he mieluummin luonnollisesti jäävät kaipaamaan sitä. Tätä kautta yhteisöllisyys korostuu ja yleisömäärät nousevat entisestään, kun sarja taas jatkuu.

Salibandyliigan viestintäosaston rooli on kriittinen koronaviruspandemian ollessa käynnissä.

  • Meidän tehtävänämme on pitää parhaamme mukaan lajia esillä ja nostaa hahmoja esille. Näin saamme pidettyä aktiivisesti fanit mukana, Isotalo kommentoi.