
Koronakriisin aikana moni yritys on joutunut lopettamaan toimintansa tai keksimään luovia ratkaisuja toimintansa jatkamiseksi.
Monet ovat menettäneet työpaikkansa tai joutuneet lomautetuksi pitkäksi aikaa koronan aiheuttamien vaikeuksien vuoksi. Yrittäjillä on ollut selkeitä hankaluuksia, jotka tulevat jättämään jälkensä. Yritysten hankaluudet kuitenkin riippuvat myös toimialasta, ja korona-aikana on myös syntynyt uusia yrityksiä.
22-vuotias Arttu Jälkö perusti marraskuussa 2020 huonekalu- ja designyrityksen ystävänsä Jeter Hotin kanssa. Yrityksen perustamisessa koronapandemia näkyi erityisesti vaikeuksina tuotantolaitteiden tilaamisessa.
Jälkö opiskelee parhaillaan puualan artesaaniksi. Idea oman yrityksen perustamiseen lähti siitä, että hän pääsi puusepän verstaalle työstämään omia projektejaan.
“Otin Jeterin mukaan projekteihin, ja tajuttiin yhdessä, että ollaan hyviä tässä ja bisneksen ainekset löytyy. Siitä se oikeestaan sit lähti”, Jälkö kertoo ääniviestissä.
Uudet yrittäjät ovat tilanneet ulkomailta tuotantolaitteita, muun muassa pöytäsirkkelin, mutta valmistajat eivät ole pystyneet toimittamaan tuotteita Suomeen.
“Ne ei jostain syystä oo saanut niitä meille lähetettyä, on pitänyt keksiä vaihtoehtoisia ratkaisuja korvikkeeksi pöytäsirkkelille”, Jälkö mainitsee.
Toisaalta koronan myötä tulleet rajoitukset ovat raivanneet Jälkön ja Hotin kalentereihin tilaa, jonka myötä oman yrityksen perustamista on ollut enemmän aikaa miettiä ja järjestää.
“Positiivista on ollut se, että normaalisti oon ollut 8-14 koululla Espoossa, niin rajoitusten vuoksi sinne ei ole tarvinnut lähteä paikan päälle, joka on mahdollistanut enemmän aikaa oman yrityksen perustamiseen”, Jälkö toteaa.