Liikunta-ala on muiden alojen tavoin joutunut kärsimään koronaviruksesta. Moni yritys tarjoaa asiakkailleen joko ilmaista tai maksullista, tallennettua tai livenä lähetettyä virtuaalista ryhmäliikuntaa.
Musiikkiluvat ovat koituneet ongelmaksi
Lönnrotinkadulla sijaitsevan tanssi- ja treenikeskus Himo Clubin perustaja Svetlana Pihlman kertoo, että ohjaajille haastavinta livelähetyksissä ovat olleet teknisten taitojen opettelu ja musiikkiluvat. Pihlman kertoo Facebookin tarkastelevan algoritmejä, ja musiikki saattaa pätkäistä ruudun takana olevilta yhtäkkiä kesken tunnin, vaikka musiikkiluvat olisivatkin kunnossa.
Urheiluhallien liikunnanohjaajat Susanna Haukkala ja Jaana Hirvonen tunnistavat saman ongelman.
”Haittapuolia vielä kesällä oli musiikin käytön vaikeus, sillä lupienkin kanssa kappaleita mykistetään kesken lähetyksen. Musiikkiin ohjatulla tunnilla mykistys harmittaa ja sekoittaa asiakkaan treenin sujumista”, Haukkala ja Hirvonen kertovat.
Tällä hetkellä he lähettävät joka päivä samaan aikaan 30-40 minuutin pituisen maksuttoman treenin, mutta ilman musiikkia.
Kotona voi olla vaikea löytää motivaatiota
Sekä Pihlman, että Haukkala ja Hirvonen korostavat myös, että tunnelma on erilainen, kun vuorovaikutus asiakkaiden kanssa puuttuu. Ihminen on omillaan liikuntasuoritusten kanssa, ohjaaja ei voi korjata, jos asiakas tekee liikkeet väärin.
”Asiakkaiden puolesta haaste on se, että pitää löytää motivaatio osallistua. Kotona on aina jotain muuta tekemistä, lapsia tai vaikkapa siivottavaa”, Pihlman kertoo.
Asiakkailta on tullut lähinnä hyvää palautetta.
”Vastaanotto on ollut tosi positiivista huolimatta teknisistä ongelmista. On helpompi kokeilla uusia lajeja ja pystyy lopettamaan kesken, jos ei olekaan mieleinen tunti. Kuntokeskuksessa tunnilta voi olla isompi kynnys lähteä pois”, Pihlman jatkaa.
Kalliossa sijaitsevan tanssikeskus Bailailon remontti pitkittyi, joten omistaja Marjan Aqazada siirsi viikkotunnit nettiin. Aluksi tarjolla oli maksuttomia tunteja, mutta asiakkaat halusivat tukea yrittäjää ja maksaa edes vähän, joten tunnit siirrettiin suljettuun ryhmään. Muutama toisella paikkakunnalla asuva asiakas toivoo Bailailon livestream-tuntien jatkuvan, vaikka korona-aallosta selvittäisiin. Aqazadan mielestä kotona ohjaaminen on hauskaa, mutta jotkut asiakkaat kaipaavat tanssiryhmää ympärilleen.
Online-liikunta säästää aikaa, mutta ohjaaja ei ole korjaamassa, jos liikkeet tehdään väärin
Journalistisen kirjoittamisen opiskelija Enna Poutiainen kertoo kokeilleensa Himo Clubin tanssillisia tunteja, Youtubesta löytyviä Sita Salmisen treenejä sekä Instagramin lyhyitä jumppia. Poutiainen ei olisi valmis maksamaan striimatusta liikunnasta, kun ilmainen tarjonta on tällä hetkellä niin kattava.
”Hyvä puoli on se, että aikaa pitäis todellakin aina löytyä! Ehkä ite uskallan avoimemmin myös sheikkaa ku ei hävetä. Vaikka oon ihan tykännyt tehdä itekseenkin, menisin silti mieluummin livetunneille. Jos olisi pari kertaa viikossa livejumppa, ne tulis tehtyä. Nyt ei tuu jumpattua viikoittain, vaikka yritän.”
Personal traineriksi opiskeleva Ida Louhi kertoo myös kokeilleensa Himo Clubin virtuaalisia tunteja, Elixia kuntokeskuksen treenejä sekä Youtubesta erilaisia venyttelyjä ja kehonhuoltoja. Louhi kertoo maksavansa netissä järjestettävästä liikunnasta vain siinä tapauksessa, jos kuntosalit menisivät kokonaan kiinni.
”Huonoa on tietenkin se, että haavereita voi tulla helpommin, kun ohjaaja ei ole paikanpäällä korjaamassa liikkeitä. Joihinkin tunteihin voi myös tarvita erilaisia välineitä, esimerkiksi käsipainoja, ja niitä ei kaikilta löydy kotoa. Hyvää on tietenkin se, että aikaa säästyy, kun ei tarvitse liikkua pois kotoa”, Louhi toteaa.
Katso myös oheinen Kaupunki-TV:n juttu: