Korkeasaaren ruskeakarhu (Kuva: Wikipedia)

Onko eläinten häkeissä pitäminen väärin vai tekeekö korkeasaari hyvää suojelemalla uhanalaisia

Korkeasaaressa on tänäkin syksynä lähestymässä kissojen yöt. Kissojen öitä järjestetään joka syksy muutamina viikonloppuina, jossa ihmiset tulevat katsomaan Korkeasaaren kissapetoja, sillä he ovat pimeässä vilkkaimmillaan, sekä aukioloajat pidentyvät puoleen yöhön saakka. Tämä on Korkeasaaressa tuottava tapahtuma, sillä kaikki haluavat tulla katsomaan kissojen kiiluvia silmiä.

Ihmiset maksavat rahaa ja tukevat järjestöä, joka pitää eläimiä vankina

Korkeasaaressa häkeissä pidetyt kissaeläimet, kuten erilaiset leopardit ja leijonat, eivät paljoa vapaudesta tiedä. Kyseiset eläimet ovat kuitenkin luotu vaanimaan, saalistamaan itse ruokansa ja juoksemaan kovaa peräti 50-80 kilometriä tunnissa. Mutta Korkeasaaressa elävät lemmikit, eivät näitä kykyjä pääse käyttämään. Heille tuodaan ruoka valmiiksi tapettuna nenän eteen ja vaikka häkit saattavat näyttää suurilta, ei siellä kuitenkaan ole tilaa esimerkiksi juoksemiseen.

Sama koskee myös esimerkiksi karhuja heidän häkeissään. Vaikka siellä on puita, niihin on kuitenkin kiinnitetty este ympärille, etteivät karhut pääse sitä raapimaan, eivätkä kiipeämään sinne. Monet isot linnut, eivät koskaan pääse lentämään kyllin korkealle tai levittämään suuria siipiään kunnolla. Elämät elävät kuin vankilassa. Heitä ruokitaan ja hoidetaan, niin että he pysyvät elossa, mutta mitään oikeuksia tai vapautta heillä ei kuitenkaan ole.

Onko eläinten häkissä pitäminen sittenkin hyvä asia?

Korkeasaari mainostaa kovasti sitä, kuinka he suojelevat uhanalaisia eläimiä. Heidän mukaan noin kolmasosa heidän lajeistaan ovat uhanalaisia, vasrinkin monet heidän kissaeläimistään. Lisäksi kissojen yön pääsylipun hinnasta lahjoitetaan viisi euroa Amurin kissapetojen suojeluun. On siis hienoa, että uhanalaisia eläimiä voidaan Korkeasaaren avulla suojella tällä tavoin ja lisäksi, vielä tuetaan eläinsuojelu säätiötä. Näin nämä uhanalaiset lajit saavat elää rauhassa ja turvassa ja voivat myös lisääntyä.

Kuitenkaan Korkeasaaren sivuilla ei mainita mitään niistä muista kaksi kolmasosaa eläimistä, jotka eivät ole kuolemassa sukupuuttoon. Miksi siis niitä pidetään häkeissä? 

Mielestäni olisi hienoa, jos koko Korkeasaari muodostuisi vain uhanalaisista lajeista. Silloin tietysti eläimiäkin siellä olisi vähemmän, mutta näin heidän oloihin voitaisiin panostaa entistä enemmän. Kohteena se olisi myös kiinnostavampi vierailu kohde, kun siellä pidettäisiin ainoastaan harvinaisia eläimiä. Harvemmin muutenkaan Korkeasaareen mennään katsomaan esimerkiksi pelkkiä hirviä tai pesukarhuja. Näin ollen Korkeasaari olisi pelastava yritys ja tekisi oikeasti hyvää. Vankilan sijaan, se voisi saadakin sankarin maineen.

Ani Lehtonen